Většina lidí zná Českou Třebovou jako důležitou železniční křižovatku. Většina běžců si ale toto město spojuje s názvem zdejšího běžeckého klubu Iscarex. Tento oddíl se specializuje hlavně na běhy do vrchu a sám jich několik pořádá. Jedním z nich je běh na Kozlovský kopec, kterého se každoročně účastní i řada běžců z nedaleké Moravy.

V neděli se konal jeho jubilejní 20.ročník. Start je takřka v centru města a 5,2km dlouhá trať pak rovnoměrně stoupá po silnici až do cíle. Ten je po překonání 230m převýšení u chaty Maxe Švabinského. Vedle ní se tyčí telekomunikační věž, která slouží i jako rozhledna.

Vzhledem k jubileu pořadatelé očekávali rekordní účast. Ta se nakonec nekonala, ale i 117 běžců na startu je pěkné číslo. Většina z nich měla v nohách sobotní běh z Mladkova na Suchý vrch, se kterým tvoří každoročně víkendovou dvojici závodu zařazených do ČP v bězích do vrchu. Našli se však i takoví, kteří přijeli jen na nedělní akci. Počasí na rozdíl od loňského propršeného ročníku přálo, protože v době startu v 10 hodin ještě nebylo velké horko.

Naši nejlepší vrchaři, včetně držitele traťového rekordu Roberta Krupičky, o tomto víkendu reprezentovali na ME v Turecku, a tak boj o vítězství byl zcela otevřený. Nakonec se nejvíce radovali tři muži, jejiž jméno začíná písmenem H. Vítězem se stal za 18,52min. Michal Horáček před Pavlem Hrdinou a Ondrou Horákem. Oslava kulatin závodu se tak pořadatelům povedla, protože Michal je členem domácího oddílu. Mezi ženami měla nejvíce sil Marta Fenclová z Pardubic, která časem 20,52 zaostala jen 11sek. za loňským traťovým rekordem Táni Metelkové.

Velkou výhodou této vrchařské akce je, že cesta dolů po turistických značkách je dlouhá pouhé tři kilometry. Ty většina využije k vyklusání a pak se již všichni můžou věnovat bohatému občerstvení, o které je na akcích Iscarexu vždy dobře postaráno. Stejně tak o spoustu cen a bohatou tombolu ve které letos vyhráli skoro všichni.

Dvacáté narozeniny však byli důvodem k něčemu mimořádnému, a tak se udělovala i cena dvacatému běžci v absolutním pořadí. Náhoda tomu chtěla, že se jim stal bývalý reprezentant v bězích do vrchu a v minulosti vítěz tohoto běhu Miroslav Vítek.

Cena byla opravdu originální. Když kulaté výročí, tak kulatá cena a Mirek obdržel meloun. Vzhledem k tomu, že byl doprovázen svými dětmi, tak bylo jasné, kdo měl z této výhry největší radost :-)


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.