Další světový rekord vytvořil Ed Whitlock, Kanaďan, o kterém jsme už psali tady anebo tady.

Podařilo se mu to na domácí půdě v kanadském Torontu. Na nedělním Waterfront Marathonu Ed Whitlock opět udělal to, co obvykle dělá – běží a pak ohromí svět, když pokoří ve své věkové kategorii světový rekord s vyjádřením, že mohl běžet rychleji.

Whitlock překonal ve věku 82 let světový rekord Eda Benhama z roku 1989 (3:48:35) o více než 6 minut.

Na loňském maratonu v Torontu Whitlock zaběhl ve věku 81 let svěťák, který měl hodnotu 3:30:28. I letos závod rozběhl podobně, v polovině mu časomíra ukazovala 1:44:31.

„Byl jsem si méně jistý než obvykle, jak mám běžet, především proto, že bylo poměrně chladno, které přišlo dva týdny před maratonem,“ řekl Whitlock pro World Newswire.

„Povětrnostní podmínky byly dobré a tak jsem se rozhodl běžet tempo 5 minut na kilometr,“ řekl Whitlock. „Cítil jsem se ok, ale když jsem se dostal za polovinu, tak jsem zpomalil a začal si uvědomovat, že udržet tohle tempo bude obtížné.

„Hlavní byl pro mě světový rekord, takže doufám, že budu u toho, když mi bude 85 a zase budu moci překonat rekord i v této kategorii,“ řekl Whitlock.

Na otázku zda mu během závodu byla zima s úsměvem odpověděl: „Myslím, že chladno mělo na můj výkon vliv a doufám, že je to taky dobrá výmluva.“

Velmi slušně zaběhl i 64letý Yoshihisa Hosaka, japonský podnikatel se zdravou výživou, když maraton zvládl za 2:50:43!