V sobotu 9. července 2011 proběhlo Mistrovství světa IAU v terénním ultramaratonu, které se konalo v národním parku Connemara v Irsku. Connemara je národní park v hrabství Galway na západním pobřeží Irska. Na severní straně parku Connemara je Killary Harbour, dlouhý a úzký fjord, který je chráněn vysokými horskými stěnami . Na jižní straně je zátoka Galway Bay a na západní straně je Atlantský oceán.

Start závodu byl v opatství Kylemore Abbey, jehož zděné viktoriánské zahrady jsou jednou z největších turistických atrakcí v Irsku. Cíl závodu byl v obci Letterfrack, která je vzdálena 5 km od Kylemore Abbey a nachází se na úpatí národního parku Connemara.

Závod měl celkovou délku 70 km a byl tvořen dvěma velkými kruhovými smyčkami. Na závodníky čekala velmi náročná členitá trať s různorodým povrchem. Čekal je běh přes kamení, bláto, louky a pastviny, zpevněné štěrkové cesty. V každém okruhu bežci museli vyběhnout 729 m vysokou horu Benbaun a Diamond Hill, který je vysoký 442 m.

Na start se postavilo 115 účastníků Mistrovství světa z 20 zemí a také běžci, kteří se účastnili závodu v kategorii Open. Českou republiku reprezentovali Daniel Orálek a Markéta Gruberová.

Mistrovství světa se hodnotilo jak individuální, tak v týmové soutěži. Národní týmy mužů a žen se mohly skládat maximálně ze 6 osob, započítávaly se však výsledky nejlepších tří. Každá národní federace ale měla možnost nominovat 9 muž? a 9 žen, např. 6-tičlenný tým + 3 jednotlivce.

Soutěžící v soutěži týmů byl klasifikován i v individuálním závodě a o pořadí v soutěži týmů se rozhodovalo na základě časů tří nejlepších jednotlivců z každého týmu.

Mistry světa se stali Erik Clavery (Francie), když náročnou trať zvládl za 6:39:07 hodin, mezi ženami zvítězila jeho krajanka Maud Gobert v čase 7:41:31 hodin.

Dan Orálek skončil na 19. místě v čase 7:41:31 hodin, Markéta Gruberová byla 89. v celkové klasifikaci, mezi ženami obsadila 22. místo v čase 10:17:33 hodin.

V týmové soutěži patří mistrovské tituly také Francii, která zvítězila v kategorii mužů i žen.