V druhé polovině se konal již tradiční maraton v Drážďanech. I letos si kromě tisíců běžců a běžkyň vybralo i mnoho českých zájemců. Není divu, provází ho pověst jednoho z nejrychlejších světových maratonů, a když vyjde počasí, dá se zde skvěle zúročit tréninkové dřina.

Jako každý rok, ani letos do této německé metropole nezamířili jen maratonci, ale i závodníci na deset kilometrů nebo půlmaratonci. Rovněž divácká kulisa byla skvělá a v maratonském expu se dalo výhodně nakoupit (kdo nesmlouval, udělal chybu) i vybrat si z bohaté nabídky závodů v Německu i zahraničí (stánek RunCzech.com byl k nepřehlédnutí).

Běželo se centrem města, podél řeky Labe, vilovou čtvrtí i parkem a s minimálním převýšením. Občerstvovací stanice byly poměrně dlouhé a bylo jich podél trati dost, jen sortiment jídla byl na některých z nich poněkud skromnější. Počasí vyšlo opravdu parádně, bylo pro běh ideálních zhruba patnáct stupňů Celsia a když se zrovna ukázalo sluníčko, bylo vysloveně teplo.

Závod ovládli afričtí běžci, nicméně špičkoví maratonci ve světovém měřítku na startu nebyli. Ještě v polovině závodu se na čele držela skupinka Keňanů, ze které se nakonec odtrhl Ronald Kugat a v čase 2:16:44 s přehledem vyhrál. V elitní desítce však bylo šest Evropanů, tři z nich byli z Německa. I první žena vyhrála „o parník“, Prisca Kiprono zaběhla čas 2:42:52.

Výrazná česká stopa ve výsledcích

Ve výsledcích se neztratili ani čeští závodníci. Celkově desátý v maratonu a druhý ve své kategorii doběhl Petr Urbánek z Liberce (2:41:07), který dokázal běžet s jedním z keňských vytrvalců. Sedmnáctý celkově a třetí ve své kategorii doběhl v osobním rekordu 2:47:10 Martin Stárek, který je přeci jen zvyklý na delší tratě. Do top 20 se vešel i Štěpán Teplý díky času 2:48:17. Vynikající výkon na poloviční trati předvedl Jakub Hodboď z tréninkové skupiny Pomalí kluci, doběhl jedenáctý celkově v čase 1:15:06.

Z české dámské výpravy zaběhly skvělé výkony Kateřina Teplá (1:31:15, 11. místo celkově a 2. v kategorii) a Jana Matyášová (1:32:18, 13. celkově a rovněž druhá ve své kategorii) na půlmaratonské trati, desítku skvěle zaběhla Adéla Civínová, která se s časem 42:35 vešla do top 10 a i ona byla ve své kategorii druhá. Další české závodnice Zuzana Rusínová, Veronika Vagnerová ve své kategorii dokonce zvítězili. Nejrychlejší ve své kategorii byla i Dita Punčochářová na královské distanci (3:33:43).

To cíle nakonec dorazilo 1166 mužů z celého světa na královské trati a rovná dvoustovka žen. Cílovou čáru půlmaratonu pak proťalo dalších téměř čtyři tisíce účastníků a necelých 2 500 běžců a běžkyň na 10 km. Je celkem pochopitelné, že čím kratší trať, tím byl vyrovnanější poměr mužů a žen, u desítky to už bylo 1329 : 1104

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY