Klidně vypij kafe hrnec, budeš běhat jako srnec!

Miluju, když vědci, z nějaké univerzity v některém americkém státě, zveřejní studii, která potvrzuje něco, co jsem si vždycky tak trochu myslel.

Každopádně ale miluju kávu. Stejně jako svoji přítelkyni. V tom mám jasno.

Statistika říká, že každý Čech vypije jeden šálek kávy denně. A to je asi dobře.

Káva může být totiž docela úžasná pro váš mozek, pokožku i vaše tělo.

Přečtěte si proto 11 důvodů, proč je fajn, pít kávu denně.

Bacha ale na studie z Amíkova!

Lidé získávají antioxidanty z kávy více, než z čehokoliv jiného

Káva podle lékaře Pavla Kohouta obsahuje přes 200 zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou, některé přispívají k ochraně například před rakovinou. „Až 70 procent denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty zkonzumované v kávě,“ řekl před časem agentuře ČTK Kohout.

Zatímco ovoce a zelenina mají také spoustu antioxidantů, lidské tělo, zdá se, je umí nejlépe absorbovat z kávy.

S vonící kávou budete mít méně stresu

Výzkumníci ze Soulské národní univerzity zkoumali mozky potkanů, kteří byli fyzicky namáháni a přitom trpěli nedostatkem spánku. Zjistili, že těm, kteří byli vystaveni aromatu kávy, byly zaznamenány změny v mozkových proteinech, které jsou ke stresu vázány.

Tato studie se nevztahuje na stres jako takový, ale pouze na stres v zátěži.

Nejsme si tedy úplně jisti, zda to znamená, že byste měli mít každou noc na svém nočním stolku pytel pražených kávových zrn, ale klidně to můžete zkusit!

Káva může zmírnit příznaky Parkinsonovy choroby

ScienceDaily uvádí, že pití kávy může pomoci lidem s Parkinsonovou chorobou kontrolovat jejich pohyb. Ronald Postuma, autor studie, říká: „Studie ukázaly, že u lidí, kteří užívají kofein, je menší pravděpodobnost vzniku Parkinsonovy choroby. Je to jedna z prvních studií na lidech, která prokazuje, že kofein může pomoci při pohybu lidem s příznaky této choroby.“

„Bylo zjištěno, že pravidelné pití kávy dokáže preventivně působit proti vzniku některých civilizačních chorob jako je cukrovka druhého typu,“ uvádí také MUDr. Kohout, který je zakladatelem a garantem Institutu kávy.

Káva je skvělá pro vaše játra, zvláště pokud pijete alkohol

Studie zveřejněná v roce 2006, která zahrnovala 125 tisíc lidí starších 22 let, ukázala, že ti, kteří pijí alespoň jeden šálek kávy denně, mají o 20 procent méně rozvinutou cirhózu jater. Arthur Klatsky, vedoucí autor studie, v rozhovoru pro The Guardian řekl: „Zdá se, že konzumace kávy chrání člověka i před cirhózou, a čím více kávy spotřebujete, tím je menší riziko, že budete s cirhózou hospitalizováni.“

Po kávě se můžete cítit šťastnější

Studie provedená americkým Ústavem národního zdraví poukazuje na to, že ti, kteří pijí čtyři nebo více šálků kávy denně, mají asi o 10 procent menší sklony k depresi, než ti, kteří se nikdy kávy ani nedotkli.

Konzumace kávy byla spojena s nižším počtem sebevražd

Studie provedená na slavném Harvardu hovoří o tom, že pití dvou až čtyř šálků kávy denně, může snížit riziko sebevražd u mužů i žen přibližně o 50 procent.

Káva totiž působí jako mírné antidepresivum – zvyšuje totiž produkci neurotransmiterů, jako je serotonin, dopamin a noradrenalin.

Káva může snížit riziko vzniku rakoviny kůže (pokud jste žena)

Brigham, Women's Hospital a Harvard Medical School sledovali 112.897 mužů a žen ve věku 20 let a více. Potvrdili, že ženy, které pijí tři nebo více šálků kávy denně, mají mnohem menší pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže, než ty, které kávu nepijí.

Káva z vás může udělat ještě lepšího běžce

Dočkali jsme se. Nyní přichází ta nejdůležitější a nejpřevratnější informace pro nás, pro běžce.

Prestižní deník The New York Times uvedl tuto zprávu: „Vědci i mnozí atleti už léta vědí, že šálek kávy před tréninkem zvyšuje sportovní výkon, to zejména platí pro vytrvalostní sporty, jako je běh a cyklistika.“ Kofein totiž zvyšuje počet mastných kyselin v krvi, které jsou pak převáděny na energii.

Novinka jako hrom! Čtěte The New York Times a o nic už nikdy nepřijdete.

Káva může snížit riziko vzniku diabetu druhého typu

Podle studie z The American Chemical Society snižuje káva také riziko vzniku diabetes II. typu. Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří pijí čtyři a více šálků kávy denně, sníží u sebe šanci na rozvoj diabetu II. typu o 50 procent. Každým dalším šálkem snížíte riziko o 7 procent.

Pití kávy může pomoci udržet mozek zdravější

Vědci z University of South Florida a University of Miami zjistili, že lidé starší 65 let, kteří měli vyšší hladinu kofeinu, začali trpět Alzheimerovou chorobou o dva až čtyři roky později než ostatní. Dr. Chuanhai Cao, neurolog USF a spoluautor studie, tvrdí: „Neříkáme, že konzumace kávy bude zcela chránit lidi před Alzheimerovou chorobou, ale pevně věříme, že mírná konzumace kávy může významně snížit riziko Alzheimerovy choroby, nebo oddálit jeho vznik.“

A největší, jedenáctá pecka na konec:

Káva vám pomůže k vyšší inteligenci

CNN hlásí, že váš mozek bude pracovat mnohem efektivněji a inteligentněji, když budete pít kávu. Reportér TIME, Michael Lemonick, říká: „Když budete pít kávu, tak cokoliv, co si budete měřit, bude lepší – reakční čas, bdělost, pozornost, logické uvažování, tedy funkce, které se spojují s inteligencí.“

Tak, a teď jdu do sebe kopnout jedno preso. Pro jistotu. :-)

A ještě VIDEO – Karcoolka – kofein je bezva