Zatímco kdysi byl maraton vyhrazen pouze elitním atletům, moderní maraton se stal místem pro lidi všeho druhu. Běhají v roztodivných kostýmech, běhají ho děti, snoubenci, těhotné ženy nebo třeba stoletý stařík. Nyní došlo i na maratonce pletaře.

41letý univerzitní profesor David Babcock dokončil nedávný Kansas City Marathon za pět hodin, 48 minut a 27 sekund a současně upletl šálu dlouhou 360 cm.

Babcock, který vyučuje grafický design na Missourské universitě, překonal předchozí Guinness světový rekord, který držela Susie Hewerová z Velké Británie. Na dubnovém Londýnském maratonu upletla dvoumetrovou šálu. Tímto „úletem“ se snažila získat peníze na výzkum Alzheimerovy choroby.

Chcete-li si taky uplést svoji červeno-oranžovo-fialovou šálu, tak vám prozradíme, že Babcock ji upletl širokou na 30 oček a použil při tom plastové jehlice o síle 15.

Babcock se naučil současně plést a běhat před třemi lety. „Potřebujete spoustu času, než upletete takovou šálu,“ napsal na svém blogu. „Tím, že obě tyto činnosti spojíte dohromady, tak čas ušetříte.“

Než začal šály plést, tak trochu experimentoval s alternativami výroby. Nejprve se pokusil o háčkování, ale stále se měnící počet stehů se ukázal jako těžko proveditelný úkon.