Celkovým vítězem Hornické desítky se dnes odpoledne stal Ukrajinec Ruslan Pechnikov (JM Demolex Bardejov), když si do cíle doběhl pro čas 30:49.

Druhým v pořadí byl Lukáš Olejníček (MS Brno Newline team) – 30:57. Na třetím místě skončil Aleš Miko (SSK Vítkovice) za 31:21.

V ženách excelovala Agnieszka Gortel z Polska, když suverénně vyhrála v čase 33:11. Druhou v cíli byla naše Petra Kamínková – 34:47, třetí pak Polka Ewa Kucharska – 35:47.

„Mám už po sezóně, do Frýdku-Místku jezdím na Hornickou poměrně často. Uvažovala jsem o čase pod 35, ale jsem trošku unavená, tak jsem docela ráda, že se mi to nakonec podařilo. Vrcholem sezóny byly pro mě Běchovice,“ řekla v cíli usměvavá Petra Kamínková.

I Lukáš Olejníček byl se svým výsledkem spokojený: „Až do devátého kilometru jsem se držel Ukrajince Pechnikova, ten potom zrychlil a vyhrál. Bolelo mě trochu břicho, takže jsem nebyl úplně v pohodě. Jsem ale rád, že jsem prvním Čechem v cíli. Teď se ještě chystám na Akademické mistrovství ČR v přespolním běhu.“

„Jsem ráda, že se mi konečně podařilo porazit Adélu Esentierovou. Po jejích výkonech z Kobeřického půlmaratonu a hlavně z Porubského čtvrtmaratonu, se mi zdálo, že bych na ni mohla mít. Jsem nadšená z toho, že jsem jí dnes mohla ukázat záda,“ podělila se o své pocity ze závodu pátá žena kat. do 34let Andrea Krstevová.

Závodu se opět zúčastnil 85letý František Zikeš. „Bohužel musím konstatovat, že končím. Byl to opravdu můj poslední závod. Už to nejde. Ani tyhle krátké závody. Běhat už nebudu, zkusím turistiku, ale určitě se příště přijdu podívat jako divák,“ řekl se smutkem v hlase Franta.

Co říci závěrem?

Svým výkonem nejvíce zaujala polská veteránka Agnieszka Gortel Maciuk. V 36 letech zaběhnout desítku za 33:11, to je hodně dobrý výkon.

Muži letos nic moc. Už jsme si zvykli, že minimálně vítěz zaběhne pod 30 minut. Loni byli čtyři – mezi nimi Kocourek 29:29 a Homoláč 29:52.

Hornická 10 je velmi rychlá trať, silný vítr, jak bylo předpovězeno, naštěstí nevál, a tak si mnozí mohli vylepšit své osobáky a to je jen dobře.

Josef Nejezchleba odvedl opět perfektní práci a odmoderoval téměř vše, co se odmoderovat dalo. To, co předvedl se svým mini týmem je obdivuhodné. Zorganizovat tolik závodů s tolika účastníky v jednom odpoledni, to si opravdu zasluhuje aplaus.

Výsledky

Foto 177× – Jiří Harašta