Přesně takhle se o průběhu závodu Běhu kolem přehrady Křetínky vyjádřil jeho vítěz Martin Kučera /VSK Univerzita Brno – 46:21/. „Vyběhl jsem svým tempem a nikdo se se mnou nedržel. Trať je tu hezká, mám zdejší závod rád, ale přece jen by bylo lepší, kdybych s někým mohl běžet. Prohlížel jsem si přehradu a nijak moc se nemusel hnát, protože jsem si jen kontroloval odstup dalších závodníků za sebou. Dalo by se tu běžet mnohem rychleji, ale potřeboval bych k sobě někoho, s kým by se dalo držet ostřejší tempo,“ dodal ještě pak při svém hodnocení závodu.

Podobně se mohla cítit i vítězka žen Patrícia Gánovská /Šport team Hritz – 59:01/, ale ta kolem sebe měla alespoň nějaké chlapy, kteří jí ovšem nijak nepomohli a musela si také odtáhnout skoro celou trať sama.

Ale o druhé místo v obou kategoriích se strhl nesmlouvavý boj. Mezi muži měl v závěru překvapivě nejvíce sil mladý mílař z Nového Města na Moravě Matěj Trávníček /46:38/, který až v posledním seběhu do Letovic utrhl stejně starého Roberta Míče /VSK Univerzita Brno – 46:54/.

V naprosto stejném místě, možná o pár set metrů dřív zaútočila také Lenka Jančaříková /AAC Brno – 1:00:43/ a vrátila tak porážky s posledních dvou závodů, kde se obě běžkyně utkaly, Silvii Divišové z Moravského Krumlova /1:01:36/.

Běh kolem přehrady Křetínka má tradici

27. ročník běžeckého závodu v Letovicích, který pořád Fan-club „BOP Křetínka,“ již ledacos napovídá o jeho tradici a úspěšnosti.

Samotná trasa v délce 14,1 km, podle dnešního měření Garminem, vede po silnicích se startem a cílem u zdejší sportovní haly. Vybíhá se přes náměstí směrem na přehradu Křetínka a kolem ní se přes místní vesnice Vranová, Křetín, Lazinov, Svitavice a Meziříčko běžci dostanou velkým okruhem po hodně zajímavé trati zpět do Letovic.

Je nutné přiznat, že se zde za roky pořádání závodu postavila na start řada výborných vytrvalců a vytrvalkyň a současný běžecký boom pak láká k proběhnutí čím dál větší množství lidí, což se projevuje neustálým zvyšováním počtu startujících i v tomto závodě. Letos jich na start nastoupilo rekordních 180. A to je jen dobře.

Hezká a příjemná trať

Přesně takto hodnotili všichni závodníci zdejší trasu kolem přehrady. Také Patricii Gánovské se líbila, jak mi potvrdila při čekání na poněkud zdlouhavější vyhlašování vítězů. „Po maratónu v Košicích už jen odpočívám, proto jsem se do Letovic přijela spíš jen proběhnout a nikam se nehnala. Nebylo ani s kým běžet, tak jsem si držela jen svoje tempo až do cíle a bez nějakého příliš velkého úsilí závod doběhla tak, jak jsem chtěla. Teď si ještě asi 14 dnů odpočinu a pak zahájím přípravu. Mám v plánu maratón v Bostonu a moc se tam těším, protože tam mám hodně známých a kamarádů, tak si to do Ameriky poletím pořádně užít, “ přidala pak ještě závěrem.

„Čekala jsem, že to bude na Silvii dlouhé a to se mi potvrdilo,“ přiznala Lenka Jančaříková. „Z kopce jsem natáhla krok a podařilo se mi ji utrhnout. A protože jsem se po celou trať cítila výborně, nebyl problém pak doběhnout s takto vybudovaným náskokem v pohodě do cíle.“

„Tak asi do 11 kilometru to překvapivě dobře běželo,“ komentovala svůj výkon Silvie Divišová, „Jenže pak už to nešlo. Přece jen takovou délku závodu nemám ještě zažitou a bude třeba něco dotrénovat, abych i podobně dlouhé běhy zvládla udržet až do konce.“

„Docela mě překvapilo, že jsem stačil běžet s ostatními za Martinem Kučerou,“ kroutil hlavou nad svým výkonem Matěj Trávníček. „Přece jen jsem mílař a tohle bylo něco úplně jiného. Když jsem se dokázal udržet až do posledních kilometrů, tak už jsem si pak na finiš věřil. A nakonec ani nebyl potřeba. Jeli jsme na nákup do Ikei a jsem nakonec rád, že jsem se tady stavil. Aspoň jsem si ověřil, že s delšími tratěmi nebudu mít moc velké problémy.“

„Matěj pořád nastupoval,“pot­vrdil mi Robert Míč. „Dařilo se mi ho uviset, ale z posledního kopce dolů už to nešlo. Ale rozhodně nejsem nijak zklamaný, protože se mi tu líbilo, byl to hezký závod a svůj výkon hodnotím pozitivně.“ A právě takto viděli trať také skoro všichni účastníci Běhu Kolem přehrady Křetínka. Již jen to samotné dává pořadatelům jistotu, že v příštím roce zavítá do Letovic opět o pár běžců víc, než tomu bylo v letošním rekordním roce.

Výsledky

Foto 378× – Fiedler