Pranýř bylo místo hanby, ponížení a utrpení. Za feudalismu se nacházel uprostřed náměstí, kde byli trestáni nepoctiví občané.

A protože i my běžci chceme jíst jen zdravé a nezávadné potraviny, budeme vás občas informovat o tom, kde a jaké nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny můžete koupit v našich chrámech konzumu.

24.9.-5.11.2013

Kontrolovaný subjekt: SPAR Česká obchodní společnost s.r.o.

Kuřecí žaludky. Nebezpečná potravina. Výrobek zapáchal po chlóru a po kazící se surovině. Na povrchu potraviny byly zjištěny zbytky krmiva. Uvnitř balení byla zjištěna přítomnost krvavé vody.




Kontrolovaný subjekt: AHOLD Czech Republic, a.s.

LÍSKOVÁ JÁDRA NATURAL albert Quality. Nebezpečná potravina. Přibližně třetina jader ořechů byla na povrchu i uvnitř napadena povlaky plísní zelené barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.


Kontrolovaný subjekt: SPAR Česká obchodní společnost s.r.o.

Lasagne z ručně vyráběného těsta, s boloňskou omáčkou a bešamelem. Falšovaná potravina. Ve výrobku byl zjištěn o více než třetinu nižší podíl masa, než bylo deklarováno ve složení na obale: „Obsah masa ve výrobku: (29 % hm.)“.


Kontrolovaný subjekt: Tesco Stores ČR a.s.

Víno bílé polosladké, alk.10,5% obj. Falšovaná potravina. Víno bylo falšováno přídavkem 16 % vody a přídavkem sacharózy. Všechny povolené enologické (vinařské) postupy striktně vylučují přidání vody. Přídavek sacharózy do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. (Nejedná se o obohacování hroznového moštu, ale o přídavek sacharózy do hotového vína).


Kontrolovaný subjekt: Penny Market s.r.o.

Med květový. Falšovaná potravina. Ve výrobku byl zjištěn nepovolený přídavek sladidel – med nevyhověl specifikaci čistého medu. Ve výrobku byl zjištěn nepovolený přídavek barviva – amoniak – sulfitový karamel (E150d). Do medu nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky včetně přídatných látek.

Obsah látky hydroxymethyl­furfural byl vyšší, než připouští příslušný právní předpis. Hydroxymethyl­furfural (HMF) je látka, která vzniká například při vyšších teplotách během zpracování medu.

Med nevyhověl legislativním požadavkům na aktivitu enzymu diastáza. Aktivita enzymu klesá například stárnutím medu.

Zdroj: potravinynapra­nyri.cz