O ranní běhání na lačno už se toho napsalo hodně a má své zastánce i zatvrzelé odpůrce. Nic není černobílé a platí to i zde.

Dá se najít řada argumentů pro i proti a je na každém z vás, aby si našel to své a rozhodl se, zda a jak často této tréninkové možnosti využije. Každopádně se zde mluví o běhání nalačno, nikoli nasucho.

Takže před vyběhnutím si určitě nemusíte odpustit svůj oblíbený čaj nebo kávu, džus nebo trochu iontového nápoje. Zejména, pokud se chystáte na delší běh a nebo venku panují vyšší teploty, je vhodné vzít si nějaké pití (ideálně iontový nápoj) i do ledvinky s sebou.

Proč ano

Jeden z hlavních argumentů pro ranní vstávání se zakládá na tom, že pokud na trénink vyběhneme bez snídaně, podpoříme tak při tréninku spalování tuků jako hlavní zdroj energie. To může být výhodné ze dvou důvodů. Jednak rozvíjíme pro vytrvalostní běh nejdůležitější zdroj energie – a čím lépe se jej naše tělo naučí využívat, tím větší zastoupení bude mít toto krytí při jakékoli délce běhu a jeho intenzitě.

Za druhé je větší využívání tuků při tréninku vhodné i pro ty, kteří by rádi nějaké to kilo shodili a upravili svou tělesnou konzistenci. V obou případech je však nutno dbát na přiměřenou snídani ihned po tréninku. Pokud bychom i po tréninku nadále hladověli, výsledkem bude horší regenerace a zpomalení metabolismu. Tím začneme své tělo nutit ukládat přijatou energii ve zvýšené míře opět do tukových zásob.

Pokud se však adekvátně nasnídáme, splnil trénink svůj účel, budeme mít po zbytek dne dostatek energie a tělo nebudeme vystavovat stresu z „nejistoty“. Samozřejmostí je průběžné doplňování tekutin.

Druhým častým důvodem pro ranní běhání je vyhnutí se časovému stresu. Pokud si člověk přivstane a odběhá plánovaný trénink, má jistotu, že o něj v průběhu dne nepřijde nahromaděním jiných činností, které vždy může nastat.

Zejména pokud chcete odtrénovat v jednom dni více tréninkových fází, je ranní běh prakticky nutností. Jeden trénink máte za sebou a na ten další už potom snáze najdete během dne čas.

Pokud trénujete dvoufázově, zvolte ráno raději lehčí vytrvalostní běh, který klade menší nároky na zásoby glykogenu (od večeře už poněkud omezené) a spoléhá právě na krytí tukem. Druhá fáze (ideálně 2–3 hodiny po vydatném jídle) už může být intenzivnější.

Po čase si na ranní běhání zvyknete a zjistíte, že vás dokonale nabije pozitivní energií na zbytek dne (pokud jste po něm samozřejmě kvalitně posnídali).

V letní sezoně pak může být důvodem k rannímu běhání i příjemná teplota pro běžecký trénink, je-li vaší druhou možností jen trénink v odpoledních hodinách, kdy může panovat úmorné vedro.

Tato forma tréninku je také vhodnější pro zkušenější běžce, pro něž není problém dostat se poměrně rychle do slušného tempa na relativně nízkých tepových frekvencích.

Proč ne

Čeká-li vás ten den kvalitní trénink s intenzivními intervaly, bude lepší počkat si až na pozdější čas, kdy už budou zásoby glykogenu doplněny a budete tak moci podat kvalitnější výkon. I zde by při zařazení ráno docházelo k vyššímu procentu krytí energie z tuků, dosahované tempo by však bylo nižší a trénink rychlosti by se tak do značné míry minul účinkem.

To do značné míry platí i pro začátečníky. Ti, kteří teprve postupně běhání objevují a postupně prodlužují svou schopnost souvisle běžet, by měli vybíhat spíše s plnými zásobami svalového glykogenu. Ranní běh na lačno by je mohl příliš vysílit a vyčerpat. Po nějaké době už pro ně běh bude přirozenější a mohou si začít zvolna zvykat i na ranní výběhy.

Pokud se vám nepodaří jít adekvátně brzy spát, rozhodně stojí za zvážení, zda zařazovat ranní běhání na úkor dostatečného spánku. Pro pravidelně trénujícího běžce je pravidelný a dostatečně dlouhý spánek jednoznačně nejkvalitnější možnou a nejvýše nutnou regenerací. Ať už obvykle spíte 6 nebo 8 hodin denně, mělo by ranní běhání znamenat, žeo co dříve vstanete, o to dříve půjdete večer před tím spát!

V zimním období mohou ráno panovat nepříjemné mrazy, které naopak odpoledne vystřídají příjemnější teploty. Obzvláště u osob náchylnými na problémy s průduškami to může být důvod počkat, až se trochu oteplí.

Ať už u vás přesahují důvody proč spíše ano nebo spíše ne, určitě nezaškodí oba způsoby vyzkoušet při různých délkách a intenzitách. Sami pak vyhodnotíte, jak se vám běželo a jak jste se cítili po zbytek dne. To bude ta nejlepší nápověda k dalšímu plánování tréninku.