Poslední dni jsou obzvláště chladné, přímo mrazivé a to znamená nutnost se přizpůsobit. Ke slovu přichází rukavice, čepice, dlouhé kalhoty a lehké běžecké bundy. To ale není všechno, co lze udělat pro pevné zdraví.

Vitamínová bomba – šípek a černý rybíz

Důležité je pravidelně dopřávat tělu vitamíny. Léty prověřený recept je tableta celaskonu denně, nicméně není nad přirozené vitamíny, které se skrývají v ovoci a zelenině. Důležitý proti nachlazení je zejména vitamín C, který je v citrusech, ale i v paprice, v brokolici, v kiwi nebo v zelí. Zdaleka nejvíce ho ale je v šípku a v černém rybízu.

Důležité je i mít dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin, které jsou v rybách. Imunitu posiluje i pravidelná konzumace hlívy ústřičné nebo zázvoru, ze kterého je výborný čaj. Mimochodem, čaj je také vynikající prevencí, prohřeje tělo a navíc může i skvěle chutnat. Podle Dagmar Pinkasové z firmy Apotheke vyrábějící čaje pomohou bylinné čaje při léčbě nemoci, ale ještě lepší je brát jako prevenci.

Zdravému člověku pomůže i otužování. Zdaleka to nemusí být jen plavání v ledové Vltavě, jak občas pár lidí předvádí, daleko příjemnější je si z mrazivého dne „odskočit“ do sauny nebo páry a prohřát kosti. Ve spojení s následující ledovou sprchou nebo koupelí to imunitu jedině posílí. S otužováním vzdáleně souvisí i správná pokojová teplota – doma by nemělo být více než 22 °C, v ložnici ještě o 4 stupně méně. Pro tělo je i tak přechod do mrazu venku velký teplotní šok.

Psychika musí zůstat „v pohodě“

Důležitá je i psychika. Když má člověk špatnou náladu, onemocní celkem snadno. Je proto potřeba radovat se z maličkostí a těšit se z každého slunného dne, poslední dobou na ně máme štěstí. „Nikdy dřív jsme neměli tolik nemocných konstantně od prosince až do léta. Bylo to jistě minimem slunečných dní,“ říká lékař Tomáš Karhan k důležitosti slunečního svitu.

A nepropadat zoufalství, když všichni okolo onemocní. Pravděpodobně nebude daleko od pravdy ten, kdo si v duchu říká: „A jéje, zase budu nemocný.“ Třeba by vše zvládl, kdyby si pomyslel, že ho nemoc nedostane. „Věřím v to, že co si vytváříme ve vlastních hlavách, to také přitahujeme do svých životů. A strach je největší nepřítel,“ myslí si třeba někdejší skvělá tenistka a dnes úspěšná herečka Zuzana Onufráková.

Odpočívejte – třeba během běhu

A jistě je důležité také odpočívat – když je práce moc a člověk nemá kdy si vydechnout, jeho imunita tím trpí a je pro virózu snadnou kořistí. Ponocování a dohánění restů na konci roku proto nenechávejte úplně na poslední chvíli. A pokud to půjde, nejlepší je sbalit se a na týden „vypadnout“ na dovolenou v horách.

Pro běžecké nadšence je dobrou formou odpočinku i běh. Například Anry Lukáč říká, že od loňského září, kdy začal běhat, nebyl nemocný ani hodinu a pevnější zdraví od doby, kdy běhá, si chválí i Jana Filousová. „Běhala jsem každý den a byla jsem jak rybička. Pak jsem dva dny kvůli práci nemohla a hned chřipka,“ líčí svou zkušenost Iva Kleinbauerová Didová. Katarína Havettová radí kromě běhu také pít „veeeela vody“ a Jiří Januška si dává dvakrát denně panáka slivovice. Mnoho běžců pak spoléhá na vitamíny ukryté v ovoci.

A nakonec – jednou za rok si týden poležet s chřipkou v posteli není nic hrozného. I podle doktorů může taková situace zdraví člověka paradoxně prospět, protože si tělo vytvoří protilátky a dalším virům bude odolávat snáze. Pokud se člověk opravdu snaží, dokáže se virózy zbavit za víkend. Chce to ale opravdu vypít hektolitry teplého čaje, sníst kilogramy citrusů a nevystrčit nos z postele. A to málokdo dokáže.