Do Kostariky odjel minulý víkend tým OpavaNet/Salo­mon/Accom v sestavě s Tomášem Petrečkem, aby se popral s náročnými podmínkami na jednom z nejtěžších adventure race na světě.

Adventure Racing World Championships 2013 Costa Rica, jak zní přesný název závodu, probíhá od 2. do 11. prosince v Kostarice. S Jaroslavem Krajníkem, Tomášem Vaňkem a Barborou Válkovou má Petreček 9 dní na to, aby přešel tak z jednoho konce země na druhý.

Velká část tohoto adventuru se jde napříč džunglí. Závodníci musí zvládnout celkem 804 km, s převýšením přes 10 500 metrů. Součet nejlepších možných dosažitelných časů v jednotlivých disciplínách organizátor odhaduje na 126,5 hodiny.

Den první

Odstartovalo se pár minut po 14:00 (21:00 našeho času) krátkým během k bike-boxům, na kterých čekala na závodníky první sada map. Poté následovala první etapa na horských kolech, která měřila necelých 100km.

Hned v této první etapě se do popředí dostali favorité závodu, lonští a předlonští mistři světa (Seagate a Thule), spolu s loni i předloni třetími (Silva) a několika dalšími top týmy.

Nejlepším zabrala etapa něco přes 9hodin. Tomáš Petreček spolu s ostatními členy týmu dorazili do cíle této etapy s 3,5 hodinovou ztrátou a byli klasifikováni na 29. místě, v kontaktu s mnoha týmy před sebou i za sebou.

Druhý český tým #35 Salomon-Suunto/Nutrend/S21 (Marek Navrátil, Roman Šinkovský, Pavel Štryncl a Radka Brožková) začal ve vysokém tempu a do cíle této etapy přijel na 11.místě asi 1,5 hodiny za nejlepšími.

Následovala kajakářská etapa dlouhá 65 km. V té se ujal vedení tým Seagate, který v kajakářských etapách tradičně drtí své soupeře. Do depa před následným trekem dorazil zhruba kolem 11:00 (18:00 našeho času), necelou půlhodinu před nejbližšími pronásledovateli (Thule). V cíli kajaků je zatím ve výsledcích evidováno 9 týmů.

Český tým #35 Salomon-Suunto/Nutrend/S21 by dle GPS trackingu měl během nejbližších chvil také dojet do cíle kajakářské etapy, zhruba okolo 15. místa. Tomovi s Jardou, Barčou a Tomem Vaňkem už nějakou chvíli nefunguje GPS, takže je těžké přesně určit jak si vedou, ale měli by být v těsném závěsu za druhým českým týmem. Když byl jejich GPS signál zachycen naposledy (zhruba před necelými třemi hodinami), byli za ním o necelou hodinu.

Den druhý

Druhý den začal pro naše borce finišem kajakářské etapy. Do jejího cíle dorazil tým OpavaNet/Accom v 16:11 tamního času, tedy zhruba po 26hodinách závodění. Během této etapy si poměrně výrazně polepšil a z třetí desítky se pořadím prokousal až na 17. místo.

Poté následovala třetí etapa, což byl kratší 27kilometrový trek přes poloostrov Osa, který i přes relativně nevelkou rozlohu patří k regionům s největší biodiverzitou na světě.

Tímto trekem prolétl náš tým za necelých 6,5 hodiny a pořadím se prokousal až na výborné 12.místo, těsně před druhý český tým Salomon-Suunto/Nutrend/S21.

Následující 65 km dlouhá etapa se skládá z pádlování na kajaku po přílivové řece ekosystémem mangrovů a úseky, kde tým musí kajaky přenášet (převážet na kolečkách k tomu určených).

Organizátoři tuto etapu označují jako navigačně velice náročnou a připomínají i důležitou roli přílivů. Při nízké hladině vody bude totiž zdolání CP bodů ještě mnohem obtížnější. V této chvíli je už většina týmů na této kajakařsko-trekové etapě.

Do vedení se znovu dostal tým Thule, který by do cíle etapy měl dorazit zhruba kolem deváté hodiny, tedy přesně po dvou dnech závodění. Team Seagate ztratil svou vedoucí pozici, protože během etapy zavelel ke zhruba hodinu a půl dlouhému spánku.

Jak si vedli/vedou oba naše týmy během této etapy, zda měli navigační problémy, jestli také volili spánek, jestli spolupracují atd., můžeme jen hádat protože GPS signál týmu OpavaNet/Accom byl přerušen na celých 7 hodin. Před malou chvílí se po takto dlouhé odmlce objevil zhruba v polovině etapy, okolo 16.místa.

Druhý český tým byl naposledy zaměřen ve 14:00 našeho času, tedy přesně před pěti hodinami. V tu dobu se pohybovaly české týmy nedaleko od sebe.

Den třetí

Třetí den začal stejně jako skončil ten druhý, tedy pádlováním. Organizátoři o této 65 km dlouhé kajakářské etapě hovoří jako o jedné z vůbec nejtěžších v závodě (spolu s šestou trekovou etapou) a zároveň dodávají, že se dost možná jedná o nejtěžší kajakářskou etapu v historii závodů AR.

Závodníci se musí vypořádat s její délkou, vysokými teplotami, silnými přílivovými vlnami, ale i nedostatkem pitné vody. Že se organizátoři nemýlili dokazují i dosažené časy.

Nejlepší týmy strávily na této etapě 20 hodin, přestože odhad organizátorů činil, že to bude hodin 15. Oba české týmy se v této etapě pořadím o něco propadly.

Momentálně je na tom lépe tým Salomon-Suunto/Nutrend/S21, který absolvoval etapu za zhruba 25 hodin a v jejím cíli byl klasifikovaný na 19.místě. Tým OpavaNet/Accom v etapě strávil ještě o 3 hodiny více a když v 6:13 (13:13 našeho času) dorazil do jejího cíle, patřilo mu 25. místo.

Jako další čeká na závodníky 101 km dlouhá biková etapa, do které je vložená ještě speciální disciplína, tzv. Superman Ride, při které jsou závodníci zavěšeni na 2km dlouhé lano natažené nad pralesem, nad kterým se „proletí“ (viz VIDEO pod článkem).

Pátá etapa už má i svou velkou „oběť“, kvůli pádu a vykloubení ramene, musel ze závodu z třetího místa odstoupit jeden z favoritů závodu, tým Silva. Vpředu se tak osamostatnila dvojice týmů Thule a Seagate, která dorazila do cíle etapy pouze s půl hodinovým odstupem v 7:30, respektive 8:00 (15:00 našeho času).

V tuto chvíli, po 72 hodinách závodění, jsou oba české týmy zhruba v polovině etapy, cca s 2,5 hodinovým rozestupem. Oba se opět prodírají pořadím vzhůru. Po páté etapě čeká na všechny týmy povinná čtyřhodinová spánková pauza a v případě potřeby i lékařská prohlídka.

Po ní již následuje nejdelší etapa závodu, téměř 100 km dlouhý trek velice náročným terénem, na který zbruba před hodinou, respektive hodinou a půl vyrazili lídři závodu (Thule), před druhými (Seagate).

O tom, jak si naši sportovci budou počínat v dalších dnech, vás budeme průběžně informovat.

Průběžné výsledky na oficiálních stránkách závodu

www.tomaspetrecek.cz

Video:

Fotogalerie: