Den čtvrtý

Když se čas závodu přehoupl do čtvrtého dne, naši borci byli stále v sedle svých kol a pokračovali v páté etapě. Do jejího cíle dorazili kolem desáté večer, necelé dvě hodiny po druhém českém týmu Salomon-Suunto/Nutrend/S21. Po propadu pořadím v kajakářské etapě si oba české týmy znovu výrazně polepšili a patřilo jim 13., respektive 14.místo.

Na konci bikové etapy na závodníky čekala odměna v podobě povinného čtyřhodinového spánku, poté už ale přišla na řadu šestá, zřejmě nejtěžší etapa závodu.

Jedná se téměř stokilometrový trek, v rámci něhož závodníci nastoupají přes 4000 výškových metrů a podívají se mimo jiné i na nejvyšší horu Kostariky, 3820 metrů vysokou Cerro Chirripó. Předpokládaný čas absolvování této etapy odhadují organizátoři na 35 až 60 hodin, což je skoro stejná doba, za jakou absolvují týmy celý Czech Adventure Race! Podle GPS dorazily české týmy na nejvyšší bod Kostariky společně krátce po 11:00 (18:00 našeho času) na 11. a 12. místě.

Nyní po 96 hodinách, tedy přesně čtyřech dnech, postupují ve vysoké nadmořské výšce přes 3000 metrů na další kontrolu (CP32) pospolu. Týmy se při této etapě musí potýkat i s velice chladným počasím. Polský tým, který figuroval v top ten dokonce musel zavolat lékařskou pomoc, kvůli podchlazení jednoho z členů týmu … a to dokonce přes přes den.

Den pátý

Oba české týmy strávily celý pátý den na treku. Dle GPS je na tom lépe tým OpavaNet/Accom, který se pohybuje na devátém místě u CP34, poslední kontrolou před koncem treku (ale stále je ještě čeká pořádný kus).

Tým Salomon-Suunto/Nutrend/S21 je o kousek zpět, momentálně s nejlepším kostarickým týmem Aerodivo na 11.-12.místě.

Po této královské trekové etapě, čeká na závodníky, kratší 40 km dlouhá cyklistická etapa a poté již přijde na řadu raftingová etapa na řece Pacuare, která je považována za jednu z deseti nejhezčích řek, vhodných pro rafting.

I když by to nemuselo být na první pohled patrné, tato etapa bude pro vývoj závodu velice důležitá a to především díky tzv. „Dark zóně“, během které týmy do etapy nemohou vystartovat. Obtížnost řeky je klasifikována jako WW4, místy dokonce WW5 (na vysvětlenou: WW pochází ze slov Wildwasser a jedná se o klasifikaci vodácké obtížnosti, WW5 jsou extrémně těžké peřeje), a proto by bylo velice nebezpečné, kdyby se na ni týmy vydali v noci.

Poslední možný čas, kdy na řeku lze vyrazit, tak aby týmy nepostihla tma (17:30), byl organizátory stanoven na 14:00, respektive 15:00 na CP40, což je kontrola někde na trase etapy. Když týmy tento limit nestihnout, pokračovat v etapě budou moci až v 5:00 následující den, to znamená po 13 hodinách! Dnes se podařilo projet etapu před „Dark zónou“ pouze třem vedoucím týmům, ostatní týmy tento limit nestihnout a proto lze očekávat, že se v depu před etapou sjede hodně týmů a zítra v 5:00 (14:00 našeho času) se všichni vydají společně znovu do závodu. Lze to nazvat takovým malým restartem, před poslední fází závodu.

Je reálné že tuto hodinu stihne i tým Opavanet/Accom (a možná i další týmy včetně druhého českého) a dotáhne se tím pádem dokonce i na čtvrtý tým v pořadí. Narozdíl od něj by ho ale čekalo o dost méně odpočinku. Tak jako tak „Dark zóna“ slibuje zajímavou zápletku!

Den šestý

Dnešní den začal pro naše borce stejně jako skončil ten pátý i čtvrtý, tedy trekem. Do jeho cíle dorazili naši na desátém místě, přesně o půlnoci (7:00 našeho času). Nakonec na něm strávili lehce přes 46 hodin.

Následovala kratší biková etapa, která dle propozic organizátorů měla nejrychlejším týmům trvat 3,5 hodiny a 6 hodin těm „nejpomalejším“. To se ale ukázalo jako předpoklad velmi optimistický, protože nejrychlejším trvala šest a více hodin. Náš tým na ní strávil 10 hodin. To ovšem zhatilo šanci na zápletku, o které jsme psali včera a sice, že by se naši díky „Dark zóně“ dotáhli až ke čtvrtému týmu.

Nakonec naši dokončili bikovou etapu v 11:00 (18:00 našeho času) na 11. místě, dvě hodiny za týmem před nimi a po krátkém depu vyrazili na rafty, zhruba 7,5 hodiny po skupině týmů, kterou zastihla první „Dark zóna“. Čas ale letí a blíží se druhá „dark zóna“ a týmy za našimi borci budou mít problém, aby stihli dokončit bikovou etapu včas. Momentálně to vypadá, že se to může podaří pouze dvěma týmům. Ostatní budou moci vyrazit nejdříve v 5 ráno následujícího dne.

Druhý český tým dokončil nekonečný trek v 11:00 a strávil tak na něm přes 58hodin. Dle GPS trackingu to vypadá, že se potýkal s navigačními problémy, klasifikován byl na 17.místě.

Boj o vítězství se zřejmě zúžil už jen na tři týmy, které stihli projet raftingovou etapu ještě předtím než byla řeka poprvé uzavřena (Thule, Seagate, Columbia Vidaraid). Mírnými favority byli Seagate vzhledem k jejich úžasným schopnostem v pádlovacích etapách. Na kayaku ale měli navigační problémy, které vystřídaly problémy s puchýři. To vše zapříčinilo, že ve vedení jsou Thule s komfortním šestihodinovým náskokem před týmem Columbia Vidaraid. Thule už jsou (zatím jako jediní) na poslední dlouhé cyklistické etapě, po které už následují jen lanové aktivity a krátká raftingová etapa do cíle. Mohlo by se tedy zdát, že o vítězi je už rozhodnuto, ale jak už jsme se mnohokrát přesvědčili, v závodech typu Adventure Race je všechno možné a o náhlé zvraty není nouze. Tak uvidíme!

Průběžné výsledky na oficiálních stránkách závodu

Video:

Fotogalerie: