Na desátý ročník se chystá Mizuno Running Cup, nejstarší seriál silničních běhů v zemi. Je plný sil, letos si zapsal účastnický rekord a potěšilo ho ocenění Českého atletického svazu mezi top sedmi běžeckými seriály roku. Už známe termíny pro rok 2014.

„Těší nás další vzestup počtu účastníků a prestiž seriálu,“ děkuje běžcům i svému pořadatelskému týmu Jana Trhlíková z firmy Term, která na českém trhu distribuuje produkci titulárního partnera, japonské značky Mizuno.

„Pohár nadále sází na významné regionální závody, které si zachovávají vlastní identitu atmosféry. K tomu přistupuje zastřešující servisní nadstavba kvalitní organizace, jednotného režimu časomíry a vyhlašování výsledků,“ dodává Martin Dvořák z firmy SportGroup.cz, která zajišťuje pořadatelské zázemí.

Letos se šesti podniků zúčastnilo 4647 běžců v hlavních dospělých kategoriích, včetně dětí a hobby běhů to však bylo přes šest tisíc sportovců. Což dělá nárůst oproti loňsku přes třicet procent, bohatší pole měl každý ze závodů. Přitom první ročník běhalo 1657 lidí v osmi závodech… Tato čísla můžeme zobecnit pro obrovský zájem o účast na běžeckých závodech v Česku.

Mizuno Running Cup 2014 zahájí tradičními podniky už v březnu – Palestra Kbelskou desítkou na východě Prahy a Pečeckou desítkou. Oba závody už otevřely registraci. Vzhledem k tomu, že letos vyčerpaly kapacity čísel s předstihem, zbystřete pozornost!

Širší zapojení elektroniky plánují i v dosud konzervativním Náchodě, kde by díky tomu měly odpadnout tradiční tlačenice na schodištích radnice před startem. A informace o seriálu budou brzy k dispozici v aplikacích pro chytré telefony.

Všichni účastníci získají tričko z limitované edice s desítkou v erbu, k tomu ti nejlepší ve všech věkových kategoriích tradiční ceny od Mizuna podle vlastního výběru.

Seriál chystá dvě zásadní novinky. Domácí brněnský závod se přesouvá z dosavadního výstaviště do Mariánského údolí, kde vznikne premiérová trať. Běží se 19. října – tedy po Ústeckém půlmaratonu, Běchovicích a víkend po zdejším Príglu.

Poprvé se pojede i za bratry na Slovensko – o prázdninách 19. července si můžete naplánovat výlet na Memoriál horského vůdce Jána Stilla ve Vysokých Tatrách. Letos tu nachystali 9,57 km s převýšením 534 metrů z Nové Lesné na Hrebienok. Vítěz Miroslav Vanko je zvládl za 40:10, takže, uff, bude to hodně do kopce! Nejlepším Čechem byl Tomáš Mocek z Nasavrk za 44:47. Běželo 137 závodníků.

Tedy – jako by ve stopách prvního ambasadora značky Mizuno na zdejší půdě. Bývalý světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, původem z Mladé Boleslavi, přece začínal vrcholovou kariéru v Dukle Bánská Bystrica.

Termíny Mizuno Running Cupu 2014

  • 1. 3. Palestra Kbelská 10
  • 8. 3. Pečecká desítka
  • 26. 4. Jablonecký Běh do pohody 10 km
  • 30. 4. Pardubická devítka
  • 19. 7. Memoriál Jána Stilla Vysoké Tatry 9, 6 k
  • 19. 9. Brno – Mariánské údolí 10 km
  • 25. 10. Hronov – Náchod 8,9 km