Letos již potřetí se běžci z Brna a okolí sjeli k závodům série Brněnského běžeckého poháru. V sobotu 14.12. se závod konal ve Vranově u Brna, přičemž zajímavým centrem závodu se stal motokrosový areál nedaleko Vranova.

I přesto, že BBP je již zaběhlá série závodů s dlouhou historií, ve Vranově se běželo teprve podruhé. Pořadatelé si pro běžce připravili náročnou krosovou trať, na které si přišli na své milovníci terénu i asfaltu, kopců i seběhů. I díky zajímavé trati se tento mladý závod těší poměrně velké popularitě – na startovní čáru ve všech kategoriích se celkem postavilo 400 závodníků.

Závodní trať ve Vranově si jistě dobře zapamatuje každý závodník, už jen kvůli typickým schodům k Vranovskému kostelu. Ty nedají závodníkům zejména v druhém kole nic zadarmo. Po startu z motokrosového areálu na běžce nejdříve čekal zhruba kilometrový úsek mírně do kopce následovaný seběhem pod pověstné schody. Po nich se běžci dostali až do areálu Vranovského kostela, což závodu rozhodně přidává na atraktivitě. Od kostela trať již směřovala prudce nahoru do lesa, kde se poté dočkali i fanoušci rychlých seběhů. Muži tento okruh absolvovali dvakrát, ženy a junioři absolvovali okruh jeden.

V ženách nejrychlejší Gánovská

Jak je již na závodech Brněnského běžeckého poháru zvykem, po odběhnutí dětských kategorií se na start nejdříve postavili ženy společně s juniory. Na ty čekalo zhruba 6 km, které v čase 22:02 nejrychleji ze všech absolvoval věkem teprve dorostenec Jan Osolsobě (ročník narození 1998), následovaný stejně starým Matějem Kotoučkem. Až třetí místo tentokrát zbylo na nejlepšího juniora závodu, Petra Konečného (22:17).

V ženské kategorii na stejné trati sváděly souboj pozdější vítězka Patrícia Gánovská (23:39) společně s druhou v cíli Romanou Gajdošovou (23:58). Třetí místo již s větším odstupem vybojovala Lucie Kolková (24:38).

Míč navázal na vítězství z Okrouhlé

Ve Vranově se na startu hlavního mužského závodu opět sešla poměrně silná konkurence. Rychlé časy se čekaly zejména od atletů Jana Kohuta a Roberta Míče, přičemž konkurenci jim zajišťovali zejména orienťáci z SK Žabovřesky Brno Miloš Nykodým a Adam Chloupek. Podle očekávání za to tito běžci hned po startu pořádně vzali a postupně se ostatním začali vzdalovat.

Po minulém ročníku, který ovládli orientační běžci Procházka s již zmiňovaným Chloupkem, letos nenašel přemožitele Robert Míč z VSK Univerzita Brno. Trasu, která dle propozic měřila 9,8 km (ovšem podle „garminů“ to bylo méně), zvládl v čase 31:40 před druhým Janem Kohutem (31:54). Třetí místo i přes to, že přeběhl poslední odbočku a ztratil několik sekund, vybojoval Miloš Nykodým. Časem 32:40 tak potvrdil, že orienťákům trať ve Vranově sedí.

Na čtvrtém místě potom doběhl Petr Kotyza (33:24), který si tak zároveň zajistil vítězství v kategorii mladších veteránů. Dalším závodem Brněnského běžeckého poháru je Štěpánský běh v Syrovicích, který se koná 26.12.2013.

Výsledky muži

Výsledky ženy+junioři

Foto 389× – Magda Krejčová