V době mého závodění fenomén sporttesterů teprve začínal. Finská firma Polar přišla s prvním modelem, který se dal napojit na počítač, a výsledky se daly nějakým způsobem vyhodnotit. Myslím si, že sporttester sám o sobě je velmi přínosný, člověk si nemusí časy hlídat, protože vše na přístroji má a může posléze svůj běh vyhodnotit.

Všichni víme, že pocitové běhání může být někdy trošku zavádějící. Pocit, že se mi běží dobře, ještě automaticky neznamená, že tělu dávám to, co by potřebovalo. Proto může být výhodnější, nastavím-li si určitou tepovou frekvenci, přes kterou bych neměl jít a kterou bych rád dodržoval. Díky sporttesteru jsem toho schopen dosáhnout.

Myslím, že toto mohou ocenit zejména začínající běžci. Neumějí totiž ještě ovládat své tělo a neznají své základní pocity z běhu. Někdy si myslí, že se jim běží dobře, a přitom zjistí, že běží pomalu. Platí to i opačně, často mívají z běhání špatné pocity a najednou zjistí, že zaběhli velmi slušný čas. Souvisí to právě s tím, že srdíčko může být někdy více unavené, jindy méně. A přesně zde pomáhá sporttester.

Doba jde kupředu, dnešní modely už umí velmi přesně spočítat a ukázat dráhu, kterou jste absolvovali. Můžete vyběhnout do jakéhokoliv terénu, třeba pro vás neznámého. Jste na dovolené a rádi byste si zaběhli deset kilometrů? Není problém, vezmete sporttester a máte ideální přehled o tom, kolik toho máte za sebou. Stejně tak jej lze skvěle využít na soustředění, vyměříte si trasy a veškeré výsledky pak máte zaznamenány.

Sám mám se sporttesterem jednu ne zrovna příjemnou zkušenost. Běželi jsme nějaký dlouhý trénink v Tatrách, na Štrbském plese, zhruba třicítku v dost těžkých podmínkách, sněžilo a bylo velmi kluzko. U tréninku jsem měl na sobě sporttester s pásem přes hrudník. Když jsem celý trénink odběhl, zjistil jsem, že mám od sporttesterového pásku odřený hrudník skoro až na kost. Musím se přiznat, že od té doby jsem vlastně s měřičem tepové frekvenci nikdy neběžel.

Tato zkušenost však nijak nesouvisí s mým názorem na tento velmi užitečný doplněk. V dnešní době je možné vybírat si z obrovského množství, proto hlavně začátečníkům doporučuji kupte si sporttester. Je to skvělý pomocník.