Zimním během přes Kosíř, memoriálem ing. Květoslava Křížka ve Slatinicích, jehož 35. ročník se běží v sobotu 4. ledna, zahajuje již svoji 34. sezónu Velká ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Jsem přesvědčený, že tento celoroční běžecký seriál pro běžce ze všech míst této planety a všech věkových kategorií, patří mezi nejstarší regionální soutěže v naší republice.

Již v roce 1980 přišlo tehdy velmi agilní olomoucké sdružení kondičních běžců Liga 100, jehož celostátní centrála mimochodem vydávala i svůj výborný časopis, totiž s nápadem zkusit založit novou tradici běžeckých závodů. Zcela jistě nikdo z nich tenkrát netušil, jak dlouhý a pevný bude mít tento seriál život.

Velká cena se stala pro mnoho lidí součástí jejich běžeckého života

Pro většinu zakladatelů /PhDr. Miloslav Čermák, ing.Pavel Krejčíř, ing.Květoslav Křížek, ing.František Dostál, Oldřich Zeman, Jaroslav Polák, MUDr.Vladislav Černý, Jan Hrnčíř, Jiří Valachovics…/ se stala Velká cena vytrvalců součástí jejich životního stylu a také náplně veškerého volného času. Bohužel některé už i přežila /ing. Pavel Krejčíř, ing.Květoslav Křížek, Oldřich Zeman/. Přesto se má pořád čile k světu.

Za ta léta prošli někteří stálí účastníci všemi kategoriemi. Soutěž přilákala řadů zájemců o běhání do kolektivu perfektních kamarádů. Většina z nich se aspoň přijede, kdykoliv to jen trochu jde, když už zrovna nemůžou běžet, za svojí partou podívat. A nebyli to jen tak ledasjací běžci, co je Velká cena odchovala. Za všechny jmenujme alespoň Petru Drajtzajtlovou – Kamínkovou. To samo o sobě mluví za vše.

Jak to bude letos vypadat s pravidly?

Letošní ročník je opět vypsán pro pět věkových kategorií mužů a tři kategorie žen.

Do soutěže je zařazeno 51 závodů. Najdete mezi nimi tradiční silniční běhy, krosy, běhy do vrchu, dvacítku, půlmaratón i běh na 25 km.

Nechybí samozřejmě maraton, jak tradičně opět ostravský, tak i horský v Jeseníkách.

Běžci jsou hodnoceni všichni podle nejlepšího dosaženého výkonu prvního závodníka ve své kategorii, kde se jim dle jejich dosaženého času v jednotlivých závodech přepočítá podle zvláštního klíče dosažený výkon na body, které se pak následně sčítají. Letos se bude počítat 15 nejlepších výsledků do celkového hodnocení. Navíc za každou účast nad 15 závodů se jim připočítají k celkovému bodovému skóre další tři důležité bodíky.

Kdo to všechno řídí a diriguje?

Velkou cenu řídí sedmičlenná JURY VC vytrvalců. Většinou jsou členy TJ Ligy stovkařů Olomouc. Jury potom rozhoduje ve sporných případech a řeší všechny nenadálé situace v průběhu roku. Průběžný stav soutěže, její výsledky, jakož i výsledky jednotlivých závodů a propozice najdete na www.liga100.cz. Ostatní informace, dotazy, informace a připomínky získáte dotazem na e-mailové adrese ambo@email.cz. Pořádání jednotlivých závodů, které byly vybrány do seriálu, pak zcela leží na bedrech jejich pořadatelů, kteří odpovídají za dodržení reglementu VC. Myslím, že jsem snad zachytil všechny podstatné informace. Další podrobnosti je možné si vyhledat na uvedeném webu tohoto seriálu závodů.

Kamarádi, zajímavé prostředí závodů, to vše k VC patří

Rád bych se vrátil ještě k samotným závodům. Uchvátí vás na nich nejen nádherná atmosféra přátelství, kamarádství a pocitu sounáležitosti mezi běžci, ale také neuvěřitelně srdečná povaha lidí tohoto kraje. Proto na těchto sportovních akcích rok od roku přibývá i účastníků z jiných regionů, kteří se v tomto přátelském ovzduší cítí velmi dobře.

Dalším obrovským zážitkem je pestrá rozmanitost závodů. Proběhnete snad všechny chráněné rezervace, městské sady, okolní silničky v odlehlých krajích i vesnicích. Navštívíte hluboké lesy Drahanské vrchoviny, Beskydy, Jeseníky, ale též širé planiny Hané. Vyšplháte také na Praděd, užijete si i centra měst. A pokaždé si odnesete nové a neopakovatelně úchvatné zážitky a prožitky z cest po závodech touto nádhernou částí Moravy.

Proto bych vás všechny běžecké fandy a nadšence stejně jako aktivní atlety nesmírné rád pozval mezi nás, abychom svojí účastí poděkovali všem, co za ta léta pořádání Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje okolo ní zestárli a přesto zůstali duchem mladí.