„Mateřská přestávka“ je pro některé běžkyně vítaným odpočinutím a naplněním životního poslání, pro jiné něco zcela nepředstavitelného, kvůli čemuž mateřství dlouho odkládají. Při optimálním načasování je však možné na svět přivést dítko bez většího výpadku – i bez vynechání sezóny (tj. start v lize, mistrovství republiky, či MS a ME – nebo na svých každoročních oblíbených závodech).

Základním předpokladem je, že je vše zdravotně v pořádku. Nic pro ty, kterým tělo vystaví stopku v podobě silných nevolností či komplikací, které mohou v těhotenství přijít i z plného zdraví a ohrozit matku nebo dítě. Jaký je ten optimální timing?

Nejlépe, pokud se dítě narodí mezi únorem a květnem. Je pravdou, že v jedné sezóně, případně na konci jedné a samém začátku druhé musíme počítat s určitým zpomalením a narušením období zimní přípravy. Ani závodní období nelze absolvovat celé naplno.

Je ale možné upřednostnit vybraný závod např. v jeho první části a pak si „odpočinout“ s potomkem, nebo naopak – vypustit jeden rok druhou část sezóny, mít štěstí, že se zadaří a nebudete mít zdravotní problémy, vrátíte se do formy během jara a léta – a na podzim opět zazáříte.

Dítka narozená mimo tuto dobu pak s sebou nesou obvykle přestávku na celé závodní období, další rok však už můžete být ve formě stoprocentně. Je také jiné, máte-li svůj oblíbený závod v listopadu nebo jsou-li vaší doménou třeba běžky.


TIP: Čtěte také MAMINA nepatří k plotně, ale na trať!


Vždy dojde k dočasné ztrátě rychlosti – nelze totiž trénovat ve vysokých tepových frekvencích a už vůbec ne na kyslíkový dluh, přičemž se tempo logicky zpomalí – obecnou vytrvalost a sílu však lze poměrně dobře udržet.

Dobrou zprávou je, že lze dosáhnout lepší výkonnosti, než dřív! Pokud trénink neuspěcháte, nasloucháte signálům svého těla a optimálně skloubíte péči o dítě se svou sportovní přípravou (což mnohdy vyžaduje značnou sílu vůle a umění improvizace) a neodbudete ani výživu, váš organismus se z prodělaných změn rychle vzpamatuje.

Plná tréninková a závodní zátěž je možná i s dlouho kojenými dětmi, když promyšleně doplňujeme vše, co by tělu mohlo chybět – například vápník či železo a vše, co je nutné k tvorbě mateřského mléka, z něhož malý hladovec hltá plnými doušky. Ve stravě by neměly chybět ani proteiny, důležité jak pro tvorbu a regeneraci svalové hmoty, tak i pro obranyschopnost organismu při zvýšené tělesné zátěži.

Dokdy běhat a závodit?

To je individuální – lze vydržet až do konce (při zákonitém zpomalení až k hranici chůze, postupnou změnou běžecké techniky a snížení kilometráže na třetinu i méně).

Jiným běžkyním začne být běh nepříjemný dříve – v sedmém, pátém nebo i třetím měsíci – zadýcháváním, otřesy, obavami z pádů – a raději volí jiné aktivity.

Plod je v děloze, obalech a vodě dobře chráněn, takže lehký běh mu nevadí a je důležitý pro psychickou pohodu běhající maminky. Pozor ale musíme dát na přehřátí, dehydrataci, či úraz a účinně těmto problémům předcházet.

Je také rozdíl, vycházejí-li nejnáročnější poslední tři měsíce na pohodové jaro, nebo na třeskutou zimu. Jiné specifické problémy přináší letní horka, a to ve všech obdobích, jak v citlivém období embryogeneze, tak opět v závěru, kdy už také máme opravdu dost.

Ani velmi obezřetné závodění se nevylučuje – pokud se bez závodní atmosféry opravdu neobejdeme nebo je některý z tradičních závodů opravdovou srdeční záležitostí.

Ale pozor !!! Starty s „baby on board“ však absolvujeme v ryze coubertinovském duchu či jako společenskou příležitost k setkání s jinými běžci – s tím, že skončíme klidně poslední nebo nedokončíme.

Na souboje s časem i soupeřkami tu bude zase další ročník. Opravdu na závody zapomeňte, pokud víte, že se neudržíte na uzdě! Pozor také na pády v terénu a případné kolize s jinými běžci!

Opatrně, opatrně, opatrně – dovolím si dodat, že tento odstavec píšu jen ze své vlastní zkušenosti a rozhodně jej neberte jako doporučení, spíše inspiraci v případě, že nějaký „srdeční“ závod opravdu nemůžete vynechat nebo byl absťáček opravdu moc dlouhý.

Dobrým pomocníkem do domu je také chytrá mašinka Angel sounds, kterou lze již od 12.týdne poslouchat srdíčko dítěte. Umožní bližší kontakt s dítětem a jste klidnější, když si jej třeba po tréninku poslechnete. Rozhodně by však nemělo dojít k tomu, že to přeženete … a tepající srdíčko nikde.


Článek napsala MUDr. Vanda Kadeřábková – Březinová, která je autorkou mnoha článků o zdraví, životním stylu a aktivním mateřství. Je zároveň atletkou a vytrvalkyní, vystudovala Vyšší odbornou školu životního stylu a později také lékařskou fakultu. Své zkušenosti lidem předává mimo jiné i prostřednictvím webových stránek longrun.cz