Byla to snad nejtěžší zkouška, kterou kdy u nás běžci v zimě absolvovali. Teplota na vrcholu Lysé hory se pohybovala kolem –19°C a k tomu navíc foukal ledový vítr, který snížil pocitovou teplotu až na –35°C! Takový byl letošní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře.

Nejlépe se s extrémním počasím vyrovnal Honza Zemaník (Salomon-Suunto/Salomon-run.cz) a zaslouženě zvítězil. Absolvoval celkem 13 okruhů. Na to potřeboval 22:20h. Poslední průchod měřící bránou měl v 9:18h. Všechny závodníky předběhl minimálně o jeden okruh!

Pro druhé místo si doběhl zkušený Zbyněk Cypra z Adidas outdoor team 1. Depem v Sepetné proběhl 12×, naposledy v 9:34h.

Třetí skončil Libor Trtek (FSpS MU Brno) také s dvanácti okruhy.

Libor Uher, který byl jedním z favoritů na medaile, musel po šestém kole z důvodů dýchacích potíží ze závodu odstoupit.

„Jak pro loňský, tak i pro letošní závod jsem měl úplně stejnou strategii. Základem bylo nezdržovat se dlouho v depu a mít tam svůj support, který nachystá všechno potřebné každé 2–3 kola. V letošní mrazivé noci to bylo co jeden okruh teplý čaj nebo polévka, protože cokoliv jiného hned zmrzlo a nedalo se to jíst,“ popisoval svoji přípravu na závod mistr republiky Honza Zemaník.

„Další zásadou bylo nenechat se ovlivnit konkurencí a jít si „svůj závod“. To znamenalo, nepřepálit začátek, jít to na pocit. Trvá to přece 24 hodin. I když jsem si myslel, že ten terén bude těžší než loni, docela mi sedl a okruhy jsem běhal o něco rychleji než na loňském sněhu. Krizím se v poslední době úspěšný vyhýbám, takže žádná nebyla. Vývoj závodu byl skoro srovnatelný jako loni, šel jsem si celou dobu to svoje a když jsem věděl, že mám velký náskok, tak jsem zvolnil a šel na pohodu.“

Následující dny budu odpočívat a začnu se připravovat na Transgrancanarii, která mě čeká na začátku března,“ dodal Zemaník.

Mezi ženami se prosadila Slovenka Linda Beniačová (za Martinku). Závod vyhrála s 10 okruhy. Se stejným počtem skončila druhá Klára Rampírová (adidas Outdoor Team 2), která doběhla poslední měřící bránou o hodinu později. Třetí místo brala Laura Bergerová (X-TRAIL ORLOVÁ / SP SPORT – 8×).

Vzhledem k tomu, že závodníci dobíhali už první okruh do depa hotelu Sepetná s rampouchy na obličeji, byli pořadatelé nuceni už po druhém kole přistoupit k přísným bezpečnostním opatřením. U některých účastníků totiž docházelo k omrzlinám nosu a prstů. Několik desítek z nich museli ošetřit i záchranáři Horské služby Beskydy.

„Už po prvním kole jsem cítil, že závod bude odlišný od těch předchozích. Téměř arktická zima udělala své. Takové stavy nezažívá člověk každý den. Dalším zatěžujícím faktorem byl šílený sestup náročný na soustředění, protože na každém kroku hrozilo uklouznutí a zakopnutí. Neustálé soustředění se projevilo i na psychické únavě,“ řekl na oficiálních stránkách LH24 ředitel závodu Libor Uher.

„S horskou službou jsme se dohodli na vyhlášení stavu nouze. Vyhlásili jsme nutnost mít v batohu jednu vrstvu suchého oblečení nejen ve vlastním zájmu, ale hlavně pro případ pomoci druhému závodníkovi. Cílem bylo jediné, v případě, že někomu dojdou síly, projde kolem něj během pár minut několik závodníků, kteří mu poskytnout své suché oblečení z batohu a umožní mu tak přečkat relativně v teple dobu do příjezdu záchranářů. Byl jsem ale šokovaný z reakcí některých závodníků na předních pozicích, kteří toto opatření brali jako šikanu,“ dodal Libor Uher.

V dvoučlenných týmech se odehrával velký boj zejména v mužích, kde téměř celý závod vedla dvojice ve složení Martin Klícha – Václav Král (Nezaprší a nezaprší). V samotném závěru se však podařilo dvojici Adam Ondruch – Oldřich Kokošek (X-TRAIL ORLOVÁ / SUPSHOP.CZ) po heroickém výkonu desetiminutový náskok stáhnout a zvítězit o 35s! Oba týmy zvládly 15 okruhů! Třetí skončili Edvard Rajnoch – Dušan Lichý (Splašeni Goroli – 14×).

„Adam doběhl toho borce z dvojice před námi, ale byl na tom fakt špatně. Seběhy má prostě dobré, a tak to kousnul přes závit a běžel totální podlahu s velkým rizikem, dokonce jednou i spadl. Borce si pak namazal, utekl mu na ledě v lesíku, v takové těžké pasáži. Doběhl pak do cíle úplně k.o, skoro na vývrat. Oba jsme dali do posledniho okruhu srdce a nakonec to vyšlo, já sám jsem stáhl ve svém posledním okruhu 20 minut,“ popsal závěr závodu Olda Kokošek.

Týmy ženy:

1. Markéta Nowaková – Šárka Waldhauserová (Je to v hlavě… – 10,5×), 2. Michala Klasová – Hellemannová Lenka (BANDIDAS – 10×), 3. Eliška Šulcová – Michaela Křížová (Bicykl Kříž team – 10×).

MIX:

1. Otevřel Vít – Otevřelová Adéla (Brácha a ségra – 12,5×), 2. Tomčík Lukáš – Večerková Hana (X-TRAIL RychloHrad – 12,5×), 3. Sikora Tomáš – Sikorová Dagmar (X-TRAIL ORLOVÁ 1 – 12×).

Extrémní akce se zúčastnilo 836 z celkem 887 přihlášených závodníků. Všichni zúčastnění dohromady absolvovali 4247 výstupů a 3 227 720 výš­kových metrů.

Výsledky