Davos je město ve švýcarském kantonu Graubünden, leží v údolí řeky Landwasser v nadmořské výšce 1560 m. Kromě závodů Světového poháru v alpském lyžování a závodů Světového poháru v běhu na lyžích se zde koná pravidelně v létě Swiss Alpine Marathon. V sobotu to bude už po sedmadvacáté.

Hlavním závodem je K78, ultramaraton o délce 78 km. Jde vlastně největší horský ultramarton na světě, každý rok se jej zúčastní necelé dvě tisícovky běžců.

Jedná se o velmi náročný závod, nejvyšší bod je na 53 kilometru a nachází se v nadmořské výšce 2.632 m. Časový limit je 14 hodin.

Startuje se ve dvou blocích, první skupina vybíhá ze stadionu Sportzentrum v Davosu již v 06.00 hodin, jedná se o běžce, u nichž se předpokládá, že náročnou trať zvládnou v čase 11 – 14 hodin.

Ti rychlejší startují až v 08.00 hodin. Občerstvovací stanice jsou rozmístěny cca každé 4 km, na trase je i 6 stanovišť, na kterých je možnost využít masérských služeb.

Loňská prvenství budou obhajovat Jonas Buud ( SWE ), který tento závod vyhrál čtyřikrát po sobě v letech 2007 – 2010 a mezi ženami Monica Casiraghi ( ITA ).

Mimo hlavní závod zde existuje možnost vybrat si i z jiných závodů. Maraton se běží na 2 různých tratích. K42 je velmi náročný horský maraton pro opravdové vrchaře. Naproti tomu maraton C42 pořadatelé označují jako maraton pro turisty. Oba maratony mají 9-ti hodinový časový limit.

Je zde možnost běžet i závod na 31 km, 1/2 maraton, 11 km, 1/2 maraton v nordic walkingu, či možnost absolvovat turistickou procházku 2 km.

Závodů se účastní i známí sportovci, kteří se proslavili v jiných sportovních odvětvích. V roce 2010 v 1/2 maratonu zvítězil olympijský vítěz v běhu na lyžích ze zimní olympiádu ve Vancouveru 2010, vítěz seriálu Světového poháru 2011 a velký soupeř našeho Lukáše Bauera Dario Cologna ze Švýcarska.


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.