Filmy, seriály a pohádky má asi každý z nás rád. A co tak filmy o vzrušujících životních příbězích, pádech, hledání štěstí a o cestách za svými sny a cíli? A k tomu s běžeckou tématikou?

Vybrali jsme pro vás šest běžeckých filmů, které nás inspirovaly, inspirují a inspirovat dlouho budou.

1. Forrest Gump

“Život je jako čokoládová bonboniéra… Nikdy nevíš, jaký kousek si vybereš…”

Stejně jako film sám, tak se i tato věta stala inspirací pro miliony lidí na celém světě. Hlavní hrdina Forrest Gump je typický muž, který od útlého věku dělal to, co mu bylo řečeno. V příběhu prožijeme s Forrestem tři desítky vzrušující let, od prostého dětství, kdy ho nechtějí pro nízké IQ přijmout do školy, až po absolvování univerzity, od tělesného postižení až k hvězdné kariéře hráče amerického fotbalu a od hrdiny z Vietnamu až po krevetového magnáta. Díky velkým změnám, které Forrest ve svém životě podstoupí, si odnese několik ponaučení jako například:

„Když se dostaneš do problémů, utíkej.“

2. Dlouhá míle

Skvělý český běžecký seriál, o kterém jsem netušil, že existuje. Jakmile mi ho na soustředění doporučil jeden kamarád, hned si mě v prvním díle získal. Skvělý český vytrvalec Jan Kreisinger taky uvedl, že ho tento seriál inspiroval během na střední a dlouhé vzdálenosti.

Děj se odehrává na přelomu osmdesátých let. Mistrovi Evropy Ondřeji Veseckému se nedaří a pomaličku se dostává z formy. A aby toho nebylo málo, ještě se přidají problémy a starosti v soukromém životě. Velkou roli taktéž hraje i alkohol a odchod z vrcholového sportu. Šestidílný seriál Jiřího Adamce ukazuje, jak je těžké se vrátit znovu na vrchol a vyhrávat, a jak se může rivalita ve sportovním klubu změnit na obrovské přátelství.

3. Chariots of Fire

Už dlouho jsem neměl tak blízko k slzám. Ješte nikdy jsem nesledoval film tak zaujatě a soustředěně jako Chariots of Fire.

Na tomto světě snad neexistuje sportovec, který by nepoznal píseň od Vangelis. Vangelisova hudba působí svojí jednoduchostí majestátně, smutně, ale i radostně. Považuji ji za nejlepší soundtrack, který jsem kdy slyšel.

Chariots of Fire je britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona. Odehrává se v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Děj je zaměřen na dva zcela odlišné běžce, kteří jsou schopni udělat pro úspěch všechno.

Eric Liddel je křesťan, který věří, že jeho talent je darem od Boha a myslí si, že když vyhraje zlatou medaili na olympiádě, bude to způsob, jak Boha velebit.

Harold Abrahams je anglický Žid studující na univerzitě v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým spolužákům i celému světu, že Židé nejsou podřadná rasa. Oba podstoupí tvrdý trénink, který si vyžádá hodně odříkání, aby dosáhli svého cíle.

Tento film byl natočený podle skutečného příběhu a právě to z něho dělá jeden z nejlepších filmů historie.

4. The Athlete

Etiopské drama popisuje život maratonského běžce Abebe Bikily. Na maratonské trati, kterou proběhl naboso, šokuje celý svět na olympijských hrách v Římě v roce 1960. Stává se prvním Afričanem, který získal zlatou olympijskou medaili. O čtyři roky později svůj úspěch zopakuje na olympiádě v Tokiu.

Ale to ještě netuší, že největší výzvu svého života má teprve před sebou. Jeden večer se Abebe Bikila, vracejíc se do Addis Abeby, stane obětí autonehody, po které zůstává od pasu dolů ochrnutý. Tento film je směs dokumentu a drama, ale zároveň archívní záběry Abebbeho dělají příběh vzrušujícím a dojímavým.

5. Summits of My Life: A Fine Line

Další film, který jsme zařadili do dnešního seznamu je dokument o vyjímečném sportovci a velikánovi horských běhů, Kilianovi Jornetovi. Krásné zpracování a dech beroucí cesty přes velkolepé zasněžené vrcholky Alp, dodávají tomuto dílu úžasný efekt. Tento sportovní dokument si vás ihned získá.

Film se zaměřuje na Kilianovy osobní projekty, běhat přes největší vrcholy světa, a to v co nejrychlejším čase, s minimálním vybavením, a bez pomoci.

Pokud jste nadšenci horských běhů, skialpinismu a hledání štěstí v krásné přírodě, tak si určitě přijdete na své. Pokud vás ani to nezaujalo, tak vás aspoň okouzlí Kilianova úžasná skromnost, odhodlanost a touha po vítězství.

6. Without Limits / Za hranicemi možností

Říká se, to nejlepší na konec. Tak pojďme na to.

Zajímavý a tragický, skutečný příběh mladíka, o nesplněných snech, o cestě na vrchol a následném pádu, o životní lásce, o přátelství a odvážných činech z prostředí atletického oválu.

Hlavní hrdina Steve Prefontaine byl velmi talentovaný a ctižádostivý americký běžec. Příběh ukazuje jeho dospívání a působení na oregonské univerzitě, kde se stal držitelem rekordů USA v bězích na dva až deset kilometrů. Steve Prefontaine už od dětství toužil vynikat ve sportu. Jeho srdce bojovníka a neskutečná touha vyhrávat, mu pomohla splnit si svůj sen, účastnit se olympijských her. V památném závodě na 5000 m skončil na nešťastném čtvrtém místě.

Velmi smutné je, že tento skvělý běžec opustil náš svět dříve, než mohl dosáhnout svého vrcholu, zemřel při autonehodě.