Aby vše proběhlo optimálně a my jsme se vyhnuly problémům z uspěchaného návratu k běhání, je třeba dodržet několik pravidel.

Začínejme postupně! Alfou a omegou jsou svaly pánevního dna, které lze zpevňovat hned v prvních dnech po porodu – a věnovat jim velkou pozornost ještě týdny a měsíce poté.

Později vracíme do kondice břišní svaly a svalstvo trupu obecně, aby nedošlo k rozhození optimální běžecké techniky a k přetěžování zad s rizikem poškození páteře. Pozor: pánevní dno má vždy přednost.

Hlavička dítěte značně roztáhla jak pánevní svaly, tak jejich fascii a nějakou dobu trvá, než svaly získají svůj původní tonus. Fascie už ale jako každé vazivo svých původních vlastností nedosáhne.

Je lépe, vyhneme-li se při porodu nástřihu hráze: svalstvo nebude poškozeno vazivovou jizvou, která představuje méněcennou tkáň v případě jakéhokoliv svalového poranění – dobře si proto zjistěte v porodnici, kam se chystáte, zda tento zákrok provádějí rutinně, nebo skutečně jen v případech, kdy to jinak není možné.

K roztažení svalstva dojde vždy a dočasné problémy můžeme mít všechny, ale bez poranění je možné dříve cvičit a vyhnout se i jiným nepříjemnostem – bolesti po šití a nutnosti sedět ještě za týden na plovacím kruhu. A pro všechny: nechceme-li později trpět inkontinencí, na pánevní dno již myslíme pořád.

Posílení břišní stěny bez současného zpevnění pánevního dna je ještě horší – roste nitrobřišní tlak daný jak gravitací, tak dalším cvičením, a problém je na světě. Analogii představuje stavba domu – žádné zdivo nezachrání obyvatele domu od zimy a vlhka, není-li dům dobře podsklepený.


TIP: Čtěte také Mateřství bez vynechání sezony – je to možné? (1. část)


Pokračujeme dále svižnou chůzí nebo tím pohybem, na němž jsme před porodem končily. V malých, ale častějších dávkách je to možné i bez nutnosti „vydržet“ celých šest neděl: stejně tak, jako na procházky s kočárkem vyrážíte obvykle dříve, je možné pozorně a postupně zvyšovat zátěž a z chůze tak přecházet do klusu a později i svižnějšího běhu tak, jak tělo dovolí (klidně i s kočárkem).

Je ale nutné počítat s tím, že svůj čas potřebuje i zatahující se děloha a regenerace po poranění její stěny v podobě odloučení placenty po porodu. Také již zmíněné pánevní svalstvo se rychleji unaví, a tak je dočasnou stopkou jakýkoli nepříjemný tah v této oblasti či dokonce obnovení krvácení (očistky). Naslouchat svému tělu více než kdy jindy je tedy velice důležité jak po dobu 9 měsíců, tak ještě dobrý půlroku poté.

A co na to nenarozené děti? Studie z roku 1996 (James F.Clapp, M.D.) prokázala, že děti matek sportovkyň vykazovaly v pěti letech i později lepší výsledky v inteligenčních testech, byly zdravější a měly méně tělesného tuku.

Další studie z let 2000 a 2002 ukázaly pozitivní vliv sportu i pro trénované matky: lepší kondice snižuje rizika komplikací jako je vysoký tlak, gestační diabetes, i problémy jako předčasný porod či nutnost císařského řezu.

A moje zkušenost ?

Mýtus o tom, že dítě znamená konec sportovní kariéry a v lepším případě jen nejistý návrat k původní výkonnosti je tak vžitý, že jsem s děťátkem dlouho otálela i já, a kdybych měla možnost si něco v tomto duchu přečíst dříve, možná by už byl náš Matěj školákem, Lada předškolákem a kdoví, zda bychom neměli doma větší smečku.

A také poslední dobou, kdy se objevuje více možností například v podobě speciálních sportovních kočárků, se blýská na lepší časy a snad by tak mohlo objevovat na závodech všech úrovní více žen, ať už nějaký ten rok vynechají, nebo ne.

Návrat na trať byl napodruhé mnohem snazší. Na procházky s Ladou v šátku od 2.dne, starší Máťa nás věrně doprovázel na odrážedle, až jednou, asi po týdnu, nám zčistajasna ujel asi 300 metrů přes silnici. Rozběhla jsem se za ním a zjistila, že to jde :-)


Článek napsala MUDr. Vanda Kadeřábková – Březinová, která je autorkou mnoha článků o zdraví, životním stylu a aktivním mateřství. Je zároveň atletkou a vytrvalkyní, vystudovala Vyšší odbornou školu životního stylu a později také lékařskou fakultu. Své zkušenosti lidem předává mimo jiné i prostřednictvím webových stránek longrun.cz