Většina běžců zimu nemá příliš v oblibě. Je skoro pořád tma, často to klouže, ale hlavně ta zima. Mráz, který si již při tréninku „užíváme“, ale vadí i bateriím ve sporttesterech. Zatímco u některých značek se pak dají baterky vyměnit celkem snadno, jindy je zapotřebí pájka a zásilka z Německa…

Typickým účinkem mrazu na baterie je rychlý pokles jejich kapacity, baterie za nízkých teplot mnohem dříve signalizuje vybití. A nebezpečný je také přechod z mrazu do vyhřátého domova. V těchto chvílích totiž dochází ke kondenzaci vodních par a ty mají negativní vliv. Hodinky jsou však obvykle na ruce a tím se zahřívají. Jsou tak ve větším bezpečí než třeba smartphony, které si na běh bere stále více z nás.

Extrémy nejsou dobré. Nikdy

„Obecně pro akumulátory platí, že ideální jsou teploty od 10°C do 20°C a jakékoliv extrémní vychýlení z tohoto optima, ať již nahoru či dolů, je může poškodit. Dlouhodobé působení silných mrazů může baterii i úplně zničit,“ říká Pavel Svoboda zastupující značku Polar. Nicméně nijak vyšší žádosti o výměnu baterie v zimě nezaznamenává.

Zatímco Polar využívá klasické knoflíkové baterie, třeba Garmin takové používá jen u svých základních modelů. U těch s GPS se v drtivé většině využívají dobíjecí akumulátory. Po nabití vydrží sporttester nějakých pět až dvaadvacet hodin při zapnutém GPS přijímači, který je na energii hodně náročný. Nicméně asi to nebude takový problém, modely Garmin Forerunner 305 a jeho nástupce, 405, jsou mezi běžci velmi oblíbené.

„Zákazníci často srovnávají životnost akumulátoru v GPS sporttesteru s mobilními telefony, kde jsou často nuceni měnit akumulátor po cca po roce až roce a půl provozu. Výdrž akumulátoru v GPS sporttesterech Garmin je vyšší,“ uklidňuje Ivo Steiner zastupující značku na českém trhu.

Nicméně zima prý ani baterie v garminech nijak extrémně nelikviduje. „Výdrž nabité baterie v zimě oproti letním měsícům o něco klesá,“ připouští Steiner, ale dodává: „Vnitřní prostor hodinek, kde se baterie nachází, je ale díky umístění na ruce vytemperován na vyšší teploty, než jsou aktuálně venku.“

Mám pájku, tak jde všechno

Co ale dělat, když baterka „klekne“? Třeba do sporttesteru Garmin Forerunner 405 se v Česku baterka pořídit nedá. „Všude píší, že se nedá vyměnit, ale když máte cínovou pájku, tak jde všechno,“ usmívá se BB rejža, který koupil baterku přes německý internetový obchod eBay a výměnu provedl sám. A výsledek? Všechno funguje, jak má.

Garmin však má výhodnou nabídku a místo výměny baterie nabízí výměnu celého přístroje za 1 990 korun. V ceně je zahrnuta výměna Forerunner 405 na nový Forerunner 410 plus jeden rok záruky na celé hodinky. Případně je podle zástupců značky možné přejít i na novější typy jako například Forerunner 220 nebo 620. Cena je pak nabídnuta individuálně na základě cenového rozdílu daných modelů.

Zkusíte to sami?

V lepší situaci jsou majitelé sporttesterů Polar. Baterku v hrudním pásu si vymění sami, stejně jako v hodinkách. Druhou možností zejména pro technické antitalenty je nechat si baterku v hodinkách vyměnit v servisu. Tam se kromě výměny baterie vymění i těsnění pod baterií, zkontroluje se vodotěsnost, vodivost a další parametry, vše se ale platí.

Na druhou stranu má majitel jistotu, že bude vše fungovat i nadále. Baterie v těchto sporttesterech vydrží rok a půl až pět let podle množství aktivovaných funkcí a péče o hodinky a snímač ze strany uživatele.

Že to zvládnete sami? Takových už bylo… „Ať už vypadá výměna baterie sebejednodušeji, je mnoho zákazníků, kteří sporttester poškodí svojí nešikovností, chce to cvik,“ říká Svoboda. Nejčastěji dochází k ohnutí kontaktních plíškú a zkratování celé elektroniky přístroje. Jindy zákazníci při instalaci nové baterie promáčknou elektroniku až do displeje, kde se tím poškodí kontakty a segmenty zčernají.

V podobné situaci jsou pak i majitelé sporttesterů Suunto. I v tomto případě probíhá často výměna baterie svépomocí. Cena nové je kolem padesáti korun, ale na druhou stranu se musí měnit poměrně často – plus minus každý půl rok. I zde ale Češi přišli na to, jak ušetřit. Třeba Libor Hubálek zjistil, že se baterka CR 2032 do tohoto sporttesteru dá na aukru koupit za pět korun. A to je pak značně výhodnější. Zástupci firmy se ale k problematice životnosti a výměn baterií nevyjádřili.

A že mohou mít problémy s bateriemi i úsměvné řešení potvrzuje Svoboda historkou na závěr: „Jeden nejmenovaný trenér koní, který má ve stáji i vítěze Velké Pardubické, si dlouho stěžoval na nefunkčnost svého GPS senzoru. Když nám ho přivezl ukázat, zjistilo se, že z tužkové baterie v senzoru nesundal ochranný igelitový obal… Po sundání senzor fungoval bez problémů a zřejmě i to se podepsalo na úspěších jeho koní v posledních letech.“