Loňské sněhové peklo, které zaskočilo všechny závodníky, se letos zcela jistě opakovat nebude. S tím se dá už teď počítat docela napevno.

Spíš to vypadá, že 21. ročník Rohálovské desítky, který se běží tuto sobotu, tedy 22. února, bude mít ideální běžecké počasí. Jedině snad vítr by to mohl trochu pokazit, ale ten je v Prusinovicích téměř každoročně pravidelným hostem.

Návrat na klasickou trať

Další změnou proti loňskému zcela výjimečnému ročníku bude opět návrat ke klasické trati. Pro ty, co zde ještě neběželi, protože kdo má v Prusinovicích nějaký ten start za sebou, jistě moc dobře ví, co ho na trati čeká, trochu přiblížím trasu tohoto ojedinělého závodu, který je bez debat největším jarním běžeckým svátkem na Moravě.

Tak pojďme na to virtuální proběhnutí.

Nejdříve se obkrouží jedno malé kolečko a pak větší v Prusinovicích a od třetího kilometru Rohálovské desítky už vás bude čekat cesta do sousedních Tučap. Tam sice proklejete místní kopec až do morku kostí, ale po seběhu dolů si budete říkat, že to nejhorší máte za sebou. Není to pravda! Ještě si pěkně zanadáváte při stoupání do cílové vsi a ani pak ten poslední kilometr desetikilometrového závodu nebude úplně zadarmo.

Ale když už se dostanete až na kopec nad Prusinovice, tak do cíle to již zvládnete určitě. A nebojte se, že po trati poběžíte někde sami, přestože vám třeba elitní běžci či běžkyně, kteří tradičně na zdejší závod přijedou, utečou.

Očekává se rekordní účast závodníků, to předpokládá i ředitel závodu Ondra Němec, tak jistě budete mít s kým běžet. Přesně podle svých možností a výkonnosti. Není třeba si s tím lámat hlavu. Rohálovská desítka je závod pro všechny, kdo mají chuť a odvahu se proběhnout

A protože se opravdu dá očekávat rekordní příliv běžců, doporučuji vám přijet fakt o nějakou tu hodinku dřív a nejezdit třeba na poslední chvíli, jak jste možná zvyklí. Mohli byste mít problém nejen se zaparkováním auta, ale i při prezentaci do závodu a hlavně tím pak strašně komplikujete již tak náročnou práci pořadatelů tohoto velkého závodu.

Ostatně letos se pravděpodobně naposledy přihlašuje až na místě. Pro příští ročníky se už předpokládá s přihláškou předem a s uzavřeným počtem závodníků, protože přece jen kapacity v Prusinovicích nejdou nafouknout.

V Prusinovicích závodí děti a mládež

Nesmím zapomenout, že si na Rohálovské desítce mohou vyzkoušet své běžecké schopnosti i děti všech věkových kategorií. Od těch nejmenších prcků až po mládež, která už má nějaký ten závod za sebou. Proto sebou můžete vzít i své ratolesti a udělat si docela hezký rodinný výlet.

Jen je potřeba si uvědomit, že děti začínají závodit již od 9:40, tak musíte fakt přijet včas, protože váš hlavní závod je naplánován až na 12 hodin. Tak se nenechte zaskočit, pořádně si nastudujte propozice závodu a hlavně pak časový pořad, pokud počítáte s účastí svých potomků. Mohlo by je to třeba hodně mrzet, kdybyste přijeli až po jejich startu. A bylo by to určitě škoda.

A co vás čeká ještě navíc

Tak to se nechejte překvapit. Ale určitě něco navíc proti běžným závodům Ondra Němec tradičně připravil. Tím si můžete být jistí. Ostatně pokud potřebujete přece jen nějaké bližší informace k této velké sportovní akci, můžete si je vyhledat přímo na webu závodu: www.rohalovskadesitka.cz

Tak doufám, že pokud jste již nebyli sami o sobě rozhodnutí do Prusinovic přijet, že jsem vás teď přesvědčil a přestanete váhat. Můžu vás ujistit, že to bude jedna z vašich nejlépe strávených sobot. To mi věřte!

Propozice