Na serveru Spikesmag.com se nedávno objevil zajímavý článek atletického fanatika a webového editora Mezinárodního atletického svazu Jona Mulkeena. Ve 13 bodech naznačuje, že zdolání maratonu pod dvě hodiny není utopií a možná se ho dočkáme dříve, než bychom očekávali.

1. Neustálá progrese

V uplynulých 20 letech se hodnota světového rekordu na maratonské distanci postupně vylepšila o 5 minut. K prolomení dvouhodinové hranice chybí už jen něco málo přes 3 minuty. Aktuální světový rekord má hodnotu 2:03:23.

2. Kvalita

Před deseti lety uměli maraton pod 2:05 pouze dva muži. V poslední době předvedlo maraton pod 2:05 37 borců (33 z těchto výkonů na certifikovaných tratích).

3. Různorodost

Vzhledem k tomu, jak do žebříčku „all-time“ 30 nejlepších atletů každý rok přibývají noví a noví, je jasné, že aktuální rekord má namále.

4. Čerstvá krev

Když Haile Gebrselassie zaběhl svůj první maraton za 2:06:35, jednalo se o nejrychlejší debut v historii. Tento výkon se nyní už ani nevejde do TOP 20 nejrychlejších debutů. Stále přibývají noví mladíci, kteří se světu představí třeba časem 2:04.

5. Nezkušení, ale rychlí

Ať už jsou tito noví maratonští talenti sebemladší, fakt, že takto rychle běhají bez větších mezinárodních zkušeností, je více než slibný.

6. Velké pokroky

Wilson Kipsang vylepšil čas svého prvního maratonu postupně až o 4 minuty, aby nakonec vytvořil nový světový rekord 2:03:23. Předchozí držitelé rekordu Patrick Makau, Haile Gebrselassie nebo Paul Tergat si své časy vylepšili o 2 až 3 minuty. Kdyby nyní někdo s časem 2:04 svoji premiéru vylepšil o 4 minuty, už je to tam.

7. Nová krev

Mnoho z aktuálních špičkových maratonců byli původně atleti na středních a dlouhých tratích, kteří k maratonu přešli až s koncem své dráhové kariéry. Kdyby někdo kalibru Gebrselassieho, Bekeleho nebo Faraha běžel maraton na vrcholu své výkonnosti, kdo ví, jakých časů bychom se už dočkali.

8. Bolt faktor

Kdo by si jen před Usainem Boltem pomyslel, že člověk dokáže zaběhnout 100 metrů pod 9,7s, natož 9,6s. Bolt je superčlověk, hříčka přírody, která předefinovala sprint. Tak proč by se podobně talentovaný člověk nemohl objevit a udělat revoluci i v maratonu?

9. Jako Paula

Při maratonské premiéře Pauly Radclilffeové v roce 2002 hodnotili zkušení komentátoři její úvod jako příliš rychlý. Tempo přepálené nebylo a v průběhu závodu dokonce dokázala zrychlovat. Zaběhla čas 2:18:56. O rok později pak 2:15:25. Co kdyby Mo Farah nebo Kenenisa Bekele zvolili podobnou taktiku?

10. Je to možné

Maraton pod 2 hodiny se jeví jako téměř nemožný, když vezmeme v potaz, že jen 86 běžců kdy zvládlo půlmaraton pod 1 hodinu. Jenže ženský světový rekord Pauly Radcilffeové by se dal taky popsat jako ekvivalent dvou půlmaratonů za 67:42. Takový čas zaběhlo v té době jen 6 žen.

11. Věda

Technologie a tréninkové metody se neustále posouvají. Teprve před 40 lety lidé začali objevovat trénink ve vysokých nadmořských výškách. A kdo ví co ještě pánové v bílých pláštích udělají pro sport v následujících 40 letech.

12. Je to v hlavě

Všichni víme, že když jde do tuhého, je to o hlavě stejně jako o fyzičce. Dnešní generace maratonců je však nebojácná. Stačí se podívat jak Wilson Kipsang stejně jako Tsegaye Mekonnen hned po překonání svých rekordů troufale naznačili, že by uměli běžet ještě rychleji.

13. Poučme se z historie

Na začátku 50. let si lidé mysleli, že nejde zaběhnout jednu míli pod 4 minuty. Padla v roce 1954. Určitě si jednoho dne budou říkat: „Pamatuješ, jak si kdysi lidi mysleli, že nejde zaběhnout maraton pod 2 hodiny?“ Ta doba by tu mohla být dříve, než si myslíme.

Titulní fotografie – tak by vypadal ukazatel časomíry, kdyby se dostal světový rekord pod 2:00h.

Na článku spolupracoval Petr Štverka.