Zná to asi každý z nás běžců – ne každý den se nám chce na trénink či běh se stejnou chutí a odhodláním. Sám sebe řadím mezi běžce, kteří nemají s motivací problém, běhám a trénuji skutečně proto, že mě běh (zejména v přírodě) hrozně baví, cítím se při něm naprosto přirozeně. Na 99 % tréninků se doslova těším. Ale co to zbylé 1 %?

Pro někoho to může být špatné počasí, pro někoho blbý den ve škole či v práci, pro někoho například těžký návrat po zranění (což se aktuálně týká i mne). Každopádně to občas přijde. Přesně v takových chvílích potřebuji něco, co mě k tomu tréninku zase „dokope“ a o to lepší pocit po doběhu mám. Myslím, že každý běhá pro něco jiného, většina názorů a přístupů se protíná, nicméně u každého převládají trochu jiné pocity.

A co je tedy mým zaručeným receptem, po kterém mám okamžitě chuť nazout maratonky a vyběhnout? V dnešní době jsou to samozřejmě zejména běžecká a outdoorová videa na internetu. Nicméně nepohrdnu samozřejmě ani knihou, z těch novějších běžeckých například Run or Die od Kiliana Jorneta (v nejbližších měsících by měla vyjít i v češtině) nebo Eat and Run od Scotta Jurka. Ze starších knih mohu zejména pro milovníky hor doporučit knih Messnera nebo Bonningtona.

Pokud hledáte delší příběh než několikaminutové běžecké video, může tu kýženou inspiraci přinést skvělý film A Fine Line zachycující výpravy do hor již zmiňovaného Kiliana Jorneta v rámci jeho nového projektu Summits of My Life.

Pozadu nezůstává ani americký fantom Anton Krupicka. Následovat ho v maratonkách až na vrcholy coloradských čtyřtisícovek můžete ve filmu In the High Country.

Před několika lety odstartoval éru běžeckých videí kdo jiný než Kilian Jornet s jeho projektem Kilian’s Quest. Na videích se diváci ocitají v nejrůznějších terénech a horách od Korsiky, přes Kilimanjaro až po americké Lake Tahoe (více o běhání u Lake Tahoe v tomto článku). Při pohledu na cupitajícího Kiliana opravdu nezbývá než nazout maratonky a jít běhat.

Již méně známými projekty jsou ovšem například Salomon Running TV či Get Ready For od Seba Chaigneau (The North Face). Salomon Running TV letos otevřel již svoji třetí sezónu. Každým dílem nás v této sezóně provede nějaký běžec Salomonu, přičemž videa právě odhalují pozadí vztahů k běhání, jejich motivaci běhat a závodit a další aspekty běhání, lásky k horám či všem dalším outdoorovým aktivitám.

Bernd Heinrich – „Why We Run“

Bernd Heinrich býval skvělým běžcem (ještě ve 40 letech běžel maraton 2:25), ale také profesorem zabývajícím se výzkumem živé přírody. V první episodě třetí sezóny SRTV se věnuje tématu, proč vlastně běháme.

Anna Frost – „Home“

Anna Frost je dlouhodobě jednou z nejlepších horských běžkyní na světě. Po skvělé sezóně 2012 ji ovšem potkaly vleklá zranění, která přetrvala i do roku 2013. Proto například nemohla obhajovat svoje bezkonkurenční vítězství TransVulcania z roku 2012. Jak se Anna vyrovnávala s dlouhodobým zraněním, nemožností závodění, co pro ni běh znamená a jaké jsou její kořeny k rodnému Novému Zélandu. To vše zachycuje druhý díl Salomon Running TV, natáčený převážně právě na Novém Zélandu.

Rickey Gates – „On the Road“

Měl jsem to štěstí, že jsem Rickeyho potkal v USA osobně. Mnoho lidí ho zná z reklam Salomonu jako běžícího „vlasáče“. Rickeyho životní styl je prostě jiný. I přesto, že patří do světové běžecké špičky zejména v bězích do vrchu, nežije úplně typickým životem profesionálního sportovce. Maratonky bere s sebou všude, kam ho nohy či motorka zavede. Závodí na nejrůznějších místech světa od Antarktidy, Alpy až po Aljašku. Rickeyho běžecké a jiné zážitky zachycuje pátý díl Salomon Running TV. V něm Rickey ukazuje na krásných záběrech z Death Valley či Grand Canyonu, jak dokáže spojovat cestování a trail running.