Letošní ročník ultratrailového závodu The North Face TransGranCanaria 125k byl opět výjimečný. A to zejména díky obrovské konkurenci v hlavním závodě dlouhém 125 kilometrů.

Nakonec se s touto porcí kilometrů, fyzickou i psychickou zátěží nejlépe poprali v mužském závodě Ryan Sandes v neuvěřitelném čase 14:27:42, v ženském závodě nenašla konkurenci (jak už je na většině závodů tohoto typu zvykem) skvělá Núria Picas. Ta zvolila naprosto odlišnou taktiku než Ryan, který postupně celý závod zrychloval. Nuria neohroženě figurovala na prvních místech od začátku závodu. Pouze zvyšovala náskok, který završila v cíli kvalitním výkonem 16:44:55, díky kterému porazila nejednoho muže.

Skvělý výkon předvedl i český zástupce Jan Zemaník, který dokázal v druhé polovině trati zabojovat, a výsledkem bylo neuvěřitelné umístění v TOP 20. V této světové konkurenci se skutečně jedná o velmi kvalitní výkon, který naznačuje, že od Honzy Zemaníka můžeme v budoucnu očekávat zajímavé výkony i na zahraniční úrovni.

TransGranCanaria – od moře do hor a zase zpět

TransGranCanaria je na Kanárských ostrovech pořádán od roku 2003, kdy se tohoto náročného závodu zúčastnilo jen 65 závodníků. Od té doby udělali organizátoři velké pokroky, během let se akce rozrostla o několik kratších podniků. Celkový počet účastníků se blíží 3000. Trasa tohoto unikátního závodu se line skrz Kanárské ostrovy.

Na závodníky čeká brutální převýšení 8500 výškových metrů na 125 kilometrech dlouhé trase. Mnozí v cíli potvrzují, že se jedná o jeden z nejtěžších trailových závodů vůbec. Kombinace velkého převýšení, vzdálenosti, náročného kamenitého a horského terénu a v postupujících denních hodinách i vysoké teploty. To vše dělá z tohoto závodu unikátní běžecký zážitek, na který určitě budou všichni účastníci dlouho vzpomínat.

Letos poprvé součástí Ultra-Trail World Tour

Za letošní extrémní konkurencí na hlavní trati závodu stojí zejména participace v rámci nově ustanovené Ultra-Trail World Tour. Tato organizace, jež byla ustanovena na konferenci po loňském UTMB, sdružuje nejznámější ultra-trail závody na celém světě. Mimo jiné má tato organizace za cíl vytvořit okruh závodů, na kterých budou elitní závodníci sbírat body v rámci tohoto žebříčku. S tím jsou samozřejmě spojené i zlepšené podmínky pro tyto závodníky.

I proto se na startu letošního ročníku TransGranCanaria představilo hluboké startovní pole s běžci jako Julien Chorier, Seb Chaigneau, Timothy Olson, Ryan Sandes, Scott Jurek, Dylan Bowman, Nuria Picas nebo Arnau Julie.

Ryan Sandes předvedl chytrý výkon založený na strojovém tempu

Na trati takové náročnosti a délky jako je tato se samozřejmě nerozhoduje na prvních kilometrech. I přesto první desítky kilometrů vždy dokáží naznačit, jak si který z favoritů ten den stojí. Až zhruba do 80 km na čele udával tempo jeden z favoritů závodu, obhájce loňského vítězství Seb Chaigneau. V této fázi závodu ovšem přebírá vedení jiný z favoritů Timothy Olson.

Během dalších kilometrů ovšem začíná být jasné, že hlavním soupeřem Olsona bude skvěle běžící Ryan Sandes. Tento Jihoafričan, kterého jsme vám představili v tomto článku již minulý rok, drtivým tempem předběhl Juliena Choriera i Timmyho Olsona a během posledních 20 km si dokázal vybudovat až devítiminutový náskok.

V cíli potom potvrdil, že si běžel svůj vlastní závod a nenechal se rozhodit velkou ztrátou. Na 57. kilometru Ryan na čelo závodu ztrácel dokonce 14 minut, což opět dokládá, jak kvalitně si rozvrhl svoje síly. Na stupních vítězů Ryana doplnili po bitvě do posledních kilometrů Julien Chorier a Timmothy Olson. Pro Juliena to byla premiéra v dresu týmu Hoka One One, do kterého před letošní sezonou přestoupil po mnoha letech v Salomon týmu.

Mezi ženami potvrdila skvělou formu na začátku sezony Núria Picas. Vyrovnaným výkonem dokonce konkurovala řadě elitních mužů. Časem 16:44 obsadila v celkovém pořadí 14. místo a dokázala „zaříznout“ taková jména jako třeba Jorge Maravilla (17:20), který se se slovy „Z daleka nejtěžší akce, kterou jsem kdy dokončil“ radoval z pouhého dokončení tohoto závodu.

Skvělý výkon Jana Zemaníka

Na Kanárské ostrovy se vydala i početná skupina kvalitních závodníků z České republiky. Jména jako Daniel Orálek, Pavel Palóncy či Jan Zemaník slibovala zajímavé výkony. Nejlépe z našich si nakonec vedl právě Jan Zemaník.

Postupně se probíjel startovním polem vpřed, přičemž poslední kilometry po trati doslova letěl a do cíle doběhl těsně před druhou ženou v cíli, Francescou Canepou. Výkonem 17:26:56 si doběhl celkově pro 19. místo v mužské kategorii.

Spokojenost se svým výkonem stihl už Jan Zemaník vyjádřit na svém Facebooku: „Děkuji všem za gratulace a vzkazy, po menších úpravách si z TGC odvážím 20. místo! Závod byl těžký, hodně těžký a všechno to ještě násobilo obrovské vedro, jak budu víc při smyslech, rozepíšu se.“

Daniel Orálek bohužel po 50 km kvůli vleklým potížím na trati závod vzdal. „Tak ultratraily opravdu nejsou pro mě. Do prvního seběhu to bylo dobrý. Pak mě všichni předběhli, rozbil jsem si nohy, kolena, a když začaly po 50 km bolet záda, tak jsem naznal, že nemá cenu pokračovat,“ konstatoval Daniel Orálek.

Stejný osud potkal i Pavla Palóncyho, který vzdal na 57. km. Druhým nejlepším Čechem se tak stal Jan Bartas, který skončil na 38. příčce (19:06:29).

Nedorozumění před vyhlášením výsledků

Během dnešních odpoledních hodin ještě na sociálních sítích proběhla informace o dodatečné diskvalifikaci Ryana Sandese. Údajně pro nedodržení pravidel skrze povinnou výbavu na trati. Nicméně po několika desítkách minut se situace vyjasnila, Ryan jasně deklaroval, že kompletní povinnou výbavu měl při sobě. Podle našich informací je tedy oficiálním vítězem TransGranCanaria 2014 Ryan Sandes.

Toho v následujících týdnech čeká pokus o překonání rekordu v přeběhu Drakensberg Grand Traverse, což je 220 km dlouhý trail nedaleko nejvyšší hory Afriky Kilimanjara. Více o tomto projektu můžete zjistit z 4. videa níže.

Výsledky

Muži: 1. Ryan Sandes (Salomon/Red Bull) – 14:27:42, 2. Julien Chorier (Hoka One One) – 14:36:28, 3. Timothy Olson (The North Face) – 14:39:03, …, 19. Jan Zemaník – 17:26:56, 38. Jan Bartas – 19:06:29, 69. Jakub Řídel – 21:33:40.

Předběžné výsledky

Fotogalerie

Video 4×: