Na startu 1103 běžců. Druhý v cíli Vít Pavlišta za 30:24, čímž posunul svůj výkon roku na desítku. A vítězka Monika Preibischová překonala časem 34:15 třináct let starý traťový rekord Jany Klimešové. V nádherném jarním počasí se pětadvacátá Pečecká 10 vyvedla náramně.

Druhý díl Mizuno Running Cupu vyhrál keňský běžec David Kiprono Metto v sólozávodě. „Ale na rekord jsem nemyslel, to už by bylo hodně těžké,“ říkal. „Podél celé trati byla nádherná atmosféra, užíval jsem si to, jsem moc spokojený,“ ocenil 23letý chlapík, který obléká barvy Unipes teamu z Polska, odkud vyráží na závody po Evropě. A maraton umí za 2:12…

Byl první už na obrátce, za ním se držela dvojice Pavlišta-Ukrajinec Staržinskij, pak Fejfar a pátý Pechek. „Po obrátce jsem měl trošku krizi,“ říkal Petr Pechek. Na stupních vítězů ho tak museli zastoupit ve svých kategoriích táta František a maminka Jana. Sestra Jana všem fandila u trati, protože je v požehnaném stavu.

Ceny všem předával televizní moderátor Vojtěch Bernatský, který se stal členem běžecké rodiny. Už absolvoval Kbely, teď Pečky a chystá se pražský půlmaraton. Zato olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda jen posmutněle přihlížel. „Trápím se asi deset měsíců a nemůžu běhat, ale věřím, že už to zase brzy půjde. Jsem rád, že jsem tady mohl všechny povzbudit. Desítku sice běhám jen v rámci přípravy, ale s nejlepšími ženami bych měl dost práce,“ uznal.

Však tady vyrazily hezky zostra. Presibischová s veteránkou Kamínkovou v patách. „Vydržela jsem se ji asi tři kiláky dívat na nohy, měla lehký krok, běžela moc krásně,“ ocenila Petra Kamínková soupeřku. Sama stlačila čas pod 35, vítězka až na 34:15!

„Šlo se mi moc dobře, přitom jsem ani nijak speciálně neladila,“ usmívala se běžkyně AC Mariánské Lázně. „Původně to měl být první závod, ale už před dvěma týdny mě tak svrběly nohy, že jsem dala Rohálovskou desítku. Pak jsem si trochu odpočinula a vidíte, jak to letělo,“ povídala.

„Sledovala jsem časy a čekala, kdy mi dojde. Chytila jsem dobrou skupinu, nedošlo. Roztrhlo se to, ale pořád jsem měla s kým běžet,“ dodala. A co dál? Jarním cílem je mistrovská dráhová desítka v Jičíně, která nakonec přebila v rozhodování Pardubický půlmaraton.

Vinařskou cenu tedy nezíská, ale víno s etiketou Pečecké desítky si mohla pořídit už tady. K tomu buchty, pivko, tričko… masáže. A vzpomínky na báječnou atmosféru z Peček.

Ještě pro úplnost k výsledkům – soutěž týmů vyhrálo kvarteto přiznačného názvu Born to Run – Fejfar, Míč, Flegl a Miličková v čase 2:13:40, to by vydalo i na solidní maraton, že?

Další čtyři běžci se tu stali veterány za 16 startů – tolikrát běžel jeden z otců zakladatelů Jarda Kvaček, jehož jméno závod nese. Do vybrané společnosti vstoupili Jaromír Čižinský, Josef Krátký, Václav Krejsa a Jan Štrup. A dokonce Josef Rosůlek tady běžel už 25×.

Ještě jeden veterán tady zaslouží zmínku. Miloš Smrčka coby čerstvý šedesátník po operaci kolene posunul zdejší rekord na 34:43…

Výsledky

Foto 484× – Martin Vašíček