Hradec Králové – Rock Machine Hradecký pohár je nový název seriálu bikových a letos premiérově i běžecký závodů, které se od dubna do září uskuteční u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové.

Na stránkách hradeckého poháru je nyní spuštěna registrace do této nové běžecké soutěže, která začne v úterý 15. dubna. Běžecký pohár je na rozdíl od cyklistického vypsán pouze pro ženy a muže starší 19 let. Při přihlašování si tedy dávejte pozor na to, zda se chcete přihlásit do cyklistické, či běžecké části. Vypsány jsou kategorie mužů a žen rozdělené do 40 let a nad 40 let, start je společný.

Pořadatelé mají pro běžeckou část připravený lesní okruh, který částečně kopíruje cyklistický. Začátek je totožný u hráze rybníku Biřička na Novém Hradci Králové. Po startu bude čekat vytrvalce na široké pískové cestě několik metrů na zahřátí a pak musí nastoupit do půlkilometrového výběhu. Na jeho konci se dají doprava, cyklisté jezdí vlevo. Pak čeká běžce zhruba kilometrový seběh na hlavní cestu mezi rybníky Biřičkou a Cikánem. Po ní vytrvalci pokračují na hráz rybníku Cikán, který celý obíhají a vracejí se jinou cestou k hrázi rybníku Biřička. Tento okruh se půjde dvakrát.

Mezi prvními přihlášenými jsou například závodníci z hradeckého týmu CykloPokr manželé Vejběrovi. Honza letos patří mezi největší favority Velké ceny východních Čech v bězích v kategorii 45 – 49 let.

Navíc jako bývalý profi cyklista hodlá absolvovat obě části poháru. „V pět si odběhnu tu osmičku a v pohodě budu v šest na startu horáčů,“ konstatoval nezničitelný sportovec.

Jeho manželka Eva, vloni třetí ve Velké ceně v ženách 35 – 44 let, se nedávno v Úpici blýskla osobákem na desítce pod 45 minut. Proto nechybí ani její tréninková partnerka Michaela Lánová. Ta v Pečkách dala desítku za 46 minut.