Jak tak kreslím pro jednu běžkyni ilustrace k jejím fuilletonům, slovo dalo slovo a hlava dala cosi jako logo jisté běžecké iniciativě, odměnou za což mi jsou běhobotky „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“, sic nikoli v Boltově sněné barevnosti, leč darovanému koni na zuby nehledě jsem je přijal za své a leccos s nimi odběhl, abych je dnes mohl svědomitě recenznout.

Základním kladem bot „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“ je fakt, že mi jsou. Nikdy dřív mě ani ve snu nenapadlo pořizovat si boty online, bez vyzkoušení, a bylo to riskantní, protože třeba Vietnamci vyrábějí šestačtyřicítky (č. 47 neznají, nerozumí česky) v rozměrech, které nemohou být ani mému synovi. Velikost 47 měly předchozí adidy a nakonec i současné najky něco tomuto číslu hodně podobného mají vyraženo na sešlapané podrážce.

Dalším kladem je jejich váha. Asi je to tou pěnovou podrážkou, ale „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“ váží znatelně méně než většina gumáků, které jsem měl dosud. Možná i díky tomu jsem letos ve Kbelích dal konečně desítku pod hodinu (Lído, sorry!).

Mám u běžeckých bot rád rozšířenou oporu přední části chodidla, nemusím se tolik bát nerovností na trati a noha je dík sněžnicovému efektu stabilní. Boty „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“ tímto benefitem disponují, a nemá moc cenu podotýkat, že stejně jako levá i pravá a naopak. Každý došlap je tak pro pocit jistoty pošušňáníčkem.

Po zhruba 200 kilometrech v nich mohu tvrdit, že boty „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“ jsou antipuchýřovité a ergonometricky dobře vyvržené. Design je veskrze současný, až na ten vertikální nápis na patě (naštěstí pro běžce za mnou hůř čitelný, zejména při běhu). Zelenkavé logo se na černé čmáranici na bílém pozadí sympaticky ztrácí a mé vachrlaté nohy nepřitahují zvýšenou pozornost.

Materiál podrážky botu zlehčuje, a zároveň nutí po doběhu k praktickému soustředění se, když je třeba z pěny vyňoupat kamínky a střípky, jimiž bych si jinak poškrábal podlahu (nezouvám se jako buran před dveřmi, ale jako člověk až za nimi, doma). Pěna podrážky dokáže tohle svinstvo nečekaně silně vcucnout a přijmout za své, a semtam nějaký ten zlomený nehet na palci či prostředníčku je památkou na poslední workout.

Může mi někdo kompetentní vysvětlit, proč mají všechny běžecké boty kilometr dlouhou tkaničku? Jistě, za mého dětství patřilo k image pubertálního fotbalisty omotat si gumovou kopačku tkalounem pětkrát dokola a v zimě kanady kolem kotníku, ale na keckách mi trojitá mašlička přijde zbytečná, zvlášť když nevydrží, během se uvolní a její redesign stojí cenné vteřiny. Krom toho jsou některé tkaničky – včetně těch na „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“ – z hůře ohýbatelného materiálu a výsledná trojitá klička vypadá trochu jako rokoková pentle.

Co bych snad botám „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“, resp. možná jen tomu svému páru mohl vytknout, je to, že ani ony se neumějí vyhnout psím výkalům na chodníku (v technologii anti-shit jsem potají doufal) a rovněž nedisponují včasným detektorem flusanců mých rychlejších soupeřů. Musím se tedy spolehnout na privátní software Slalomon, přesto, že mě to kličkování stojí cenné setiny sekund v boji o bednu. Ale v jádru jsem s „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“ spokojený. Krabice od nich se mi hodí na paragony a v botách samotných se příjemně běhá. Nemohu než všem grafikům odměnu v této formě doporučit – tedy, pokud jsou i jejich mety stejně nenáročné a z hlediska obživy bezcenné. Ale ty kecky jsou fakt fajn. Jdu si zaběhat, venku přestalo pršet… samozřejmě že v „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“.

Pavel Beneš, 24. 3. 2014 po poledni

Popisek:

Kresba nahoře naznačuje, že promyšlenost podrážky a filozofie jednotlivých ploch činí z „Mizuno Wave Sayonara (J1GC133040) Men, vel. EUR 47“ jedinečné kecky. Fotografie naopak demonstrují, že je to také tak.