Šálek kávy otřese s vaší náladou, sníží riziko onemocnění a nakopne vás do cvičení!

Ranní hrnek kávy je nutností mnoha běžců. Lépe se s ním vstává do nového dne, dodává energii potřebnou k tréninku a – jak jen to říct hezky – dostává naše tělo do pohybu, díky němu tělní systém začíná fungovat.

Existuje ale řada dalších důvodů, proč si dopřát i druhou, klidně i třetí várku lahodné kávy. Nedávné průzkumy odhalily, že je (převážně) zdravým zlozvykem, který nás činí šťastnějšími, odbourává stres a snižuje rizika nejrůznějších onemocnění.

Kofein není jedinou přínosnou složkou kávy – káva je také bohatým zdrojem antioxidantů. Své výhody má tedy i tzv. bezkofeinová káva.

Věřte tedy, že káva…

Slibuje vyšší výkon

Britští vědci podávali tamějším jednotlivým skupinám triatlonistů a cyklistů nápoj, který obsahoval zhruba 350 mg kofeinu, klasickou kávu, bezkofeinovou kávu a tzv. placebo drink. O hodinu později všichni zúčastnění sportovci podstoupili cyklistický test. Ti, kteří před testem pili nápoj s kofeinem nebo klasickou kávu, předvedli srovnatelný výkon. A navíc byli znatelně rychlejší než zbývající skupinky.

Obsahuje zvýšené množství antioxidantů

Zrníčka arabské kávy obsahují velké množství antioxidantních sloučenin, jakýchsi kávových kyselin. Studie prokázaly, že konzumace tří hrnků arabské kávy denně snižuje úroveň oxidačního poškození DNA.

Zlepšuje nám náladu

Podle Národního institutu zdravotnického výzkumu, sídlícího v americkém státu Maryland, je dospělý jedinec popíjející čtyři a více hrnků kávy denně až o deset procentních bodů méně vystresován než ti, kteří kafe nepijí. Další studie, tentokrát z Harvardské univerzity, ukazuje, že pravidelná dávka kávy (alespoň dvě denně) rapidně snižuje riziko sebevražd. I proto se dnes vědci domnívají, že kofein může působit jako mírné antidepresivum. Vliv na to mohou mít látky zvané neurotransmitery, mezi něž patří například dopamin.

Chrání naše srdíčko

Studie zveřejněná v časopise Circulation potvrdila fakt, že rozumný příjem kávy (3–4 šálků denně) je spojen s významným snížením rizika srdečních chorob. A nedávný průzkum navíc naznačuje pozitivní vliv kávy na funkci cév a krevního oběhu.

Snižuje riziko cukrovky

Analýza Evropského časopisu pro výživu uvádí, že každými dvěma hrnky klasické či bezkofeinové kávy klesá hrozba dvou typů cukrovky až o 12 procent. Největší výhodu má tak velký kávový fenomén pro všechny s hodnotami BMI v normě – tedy předchází onemocnění zejména u štíhlých běžců.

Zlepšuje funkci mozku

Abychom těch výzkumů neměli pro dnešek málo, zdůrazněme, že další z nich nedávno potvrdil, že konzumací kávy zároveň chráníme náš mozek – riziko kognitivních onemocněná je nižší, navíc zpomaluje nástup Alzheimerovy choroby. Až čtyři roky sledovali vědci účastníky výzkumu starší 65 let. U jedinců, kteří v období průzkumu konzumovali asi dva šálky kávy denně, během tohoto časového rámce nijak nepostupovala Alzheimerova choroba, zatímco u ostatních figurovala výrazně vyšší pravděpodobnost onemocnění touto chorobou.

Dohlíží na naše játra

Pokud u vás existuje riziko onemocnění jater (třeba kvůli většímu množství konzumovaného alkoholu), dopřávejte si kávu. Jeden až dva šálky denně tento orgán chrání, a platí to i pro bezkofeinové nápoje.

Uvolňuje stres

Už jen pouhé přičichnutí k čerstvému hrnku kávy dopomůže k lepší náladě a rozpoložení. Káva totiž obsahuje těkavé aromatické sloučeniny, jež naši náladu výrazně ovlivňují. Tyto sloučeniny se používají i u tradičního pokusu s myšmi běhajícími v bludišti – pokud jsou myši během testování vystavěny účinku aromatických sloučenin, jsou klidnější a méně vystrašené, což jen potvrzuje, že káva působí jako jakýsi antiúzkostný lektvar.