Do jesenických Koutů nad Desnou v sobotu dorazilo více než devět set účastníků, aby na třech různě dlouhých trasách ve čtyřech kategoriích soupeřili ve stále populárnějším horském běhu dvojic či dogtrekingu. Na nejsledovanější trati dlouhé 65 km byla nejúspěšnější dvojice Vojtěch Krajíček a Martin Strelka (team EPO).

Rock Point Horská výzva je jediný vícedílný seriál závodů dvojic a dogtrekingu v České republice, který se koná ve všech našich velkých pohořích a letos by ještě měl přibýt závod na Slovensku. První závod byl opět situován do skiareálu v Koutech nad Desnou. Již v pátek pět minut před půlnocí vyrazili s čelovkami na náročnou noční pětašedesátiki­lometrovou trať ti největší odvážlivci.

Cypra s bolavou patou brzdil Vabrouška

Jeseníky si po loňské brutální sněhové kalamitě připravily ideální podmínky. Bezvětří, teplota kolem 10°C a zbytky sněhu jen v polohách nad 1000 m.n.m. Běžci se vydali přes Sedlo a Keprník, smyčkou přes Ramzovou zpět na Šerák, Červenohorské sedlo, nejvyšší horu Praděd, Ovčárnu a přes Vysokou Holi znovu do Koutů.

Téměř domácí duo Václav Král a Karel Axmann (Vlčí důl) přiběhli nejrychleji na první mezičas „Longu“ na Ramzové. Po první čtvrtině závodu však rozestupy mezi jednotlivými účastníky byly naprosto minimální. Pouhých čtrnáct vteřin ztrácela dvojka Marek Causidis a Pavel Blabla. Favorizovaná dvojice Petr Vabroušek a Zdeněk Cypra proběhli dvanáctí se ztrátou čtyř minut.

Na konec bylo vše jinak. Duo Krajíček/Strelka trať zvládlo v nejrychlejším čase 6:48:02 hod. Na druhé v pořadí Radima Kasalíka a Stanislava Najverta vítězové získali téměř deset minut a na bronzové muže Marka Causidise a Pavla Blablu téměř patnáct minut.

Profesionální triatlonista Petr Vabroušek s ultratrailistou Zbyňkem Cyprou loňské zlato neobhájili, ačkoli opět patřili k jasným favoritům. Prošli cílem v poklidu až na 11. místě. Už v první půlce závodu Zbyňka bohužel začala trápit bolest v patě, což ovlivnilo jejich společný výkon a původní ambice tak museli přehodnotit.

„Určitě to není podle představ, protože jsme přijeli s cílem obhájit to loňské prvenství. Zpočátku to vypadalo nadějně, ale už v průběhu prvních deseti kilometrů se u Zbyňka projevily problémy, které ho trápily už dva měsíce. Jak šíleně ho bolí pata, mi ale přiznal teprve, když jsem mu řekl, že se mi zdá, že to trochu fláká. Až na Praděd jsme zkoušeli závodit. Pak už to bylo takové cupitání, ale zklamaní nejsme. Určitě jsme udělali radost deseti dvojicím před námi,“ řekl v cíli Petr Vabroušek.

Jednoznačný výkon Skalické s Rampírovou

Co se dělo na dlouhé trati v kategorii žen? Dominovala zkušená dvojka Kristýna Skalická s Klárou Rampírovou a zvládli trasu za téměř devět a půl hodiny. „Vyhrály jsme s náskokem čtyřicetpět minut, takže jsem spokojená. Trochu jsem si vynahradila to, že jsem nedošla Zimní výzvu,“ podotkla Kristýna. O dvacet minut rychlejší byli vítězové kategorie mix Miloslav Brichta s Lenkou Horákovou.

Běžci se v Jeseníkách poměřili i na poloviční trati Half, která měřila něco přes pětatřicet kilometrů a vedla také přes Praděd a Dlouhé stráně. Mezi muži doběhla nejrychleji dvojice RS Vlašim – Kubín s Kašparem v čase 3:26:06 hod. Mezi ženami byly nejrychlejší Adéla Stránská s Marcelou Mikuleckou . Naopak smíšeným týmům kralovala slovenská sestava (Liptovské čučorietky) Michaela Firmentová s Jánem Filipem Kotorou.

Oblíbený dogtreking a Short pro začátečníky

Novinkou letošního ročníku je trasa Short pro méně zdatné začínající běžce. Šohajové Miroslav Bětík a Ivo Haničinec zvládli patnáctikilome­trovou trať za hodinu a tři čtvrtě. Nejrychlejší ženy z Burky Teamu Veroniky Mlčáková s Fišnarová zdolaly trasu za téměř dvě hodiny a smíšené tým Jana Ledvinová a Petr Ledvina ji daly za hodinu a třicet minut.

Speciální kategorií na všech třech trasách byl dogtreking. Dlouhou trať se svým psem zaběhl vítězně Ondřej Cingl, střední Jiří Švancara a krátkou Jan Krabec.

„První ostrou prověrku máme úspěšně za sebou. Na začátek to není špatné a všichni určitě víme, kde musíme ještě přidat, a proto se už teď těším na druhý díl Rock Point – Horské výzvy, která se poběží za měsíc na Šumavě,“ shrnul ředitel závodu Pavel Zitta.

(s využitím tiskové zprávy pořadatele)

Web závodu

Výsledky

Long – muži: 1. EPO – Strelka/Krajíček 6:48:02, 2. JulboWay – Kasalík/Najvert +9:32, 3. The North Face XRNNRS Causidis/Blabla +14:18.

Long – ženy: 1. Adidas Outdoor Team – Rampírová/Skalická 9:23:33, 2. SSK Vítkovice/SK Oceláci Ostrava Krstevová/ Odehnalová +45:54, 3. Docentky 100+ Žákovská/Hřebíčková +1:57:52.

Long – mix: 1. Vifra Biatlon – Brichta/Horáková 9:02:54, 2. Extreme happy team – Filipiová/Kři­vohlávek +0:52, 3. Booty Swing – Ambrož/Kvapilo­vá +1:55.

Long – Dog: 1. Krušnohorci – Ondřej Cingl 9:27:38, 2. Z Březovské samoty – David Seibt + 39:37, 3. Kulový blesk – Barbora Zdráhalová +44:05.

Half – muži: 1. RS Vlašim – Kubín/Kašpar 3:26:06, 2. Pearl izumi – Maceček/Kukla +1:20, 3. S čerty nejsou žerty – Buriánek/Buriánek +12:06.

Half – ženy: 1. Iscarex team Česká Třebová – Stránská/Mikulecká 4:12:46, 2. KESBUK – Kadlčáková/Vys­trčilová +15:37, 3. Rosnatky – Novotná/Priharová +57:57.

Half – mix: 1. Liptovské čučoriedky – Firmentová/Kotora 3:48:38, 2. Krkonoše Vrchlabí – Volfová/Galandák +10:02, 3. Šumavští Ušáci – Dolejš/Kavijová +11:50.

Half – Dog: 1. Malirun – Jiří Švancara 3:41:43, 2. Etoile – Juraj Iihosit +1:50, 3. Canicross Ostrava – Jaroslav Navrátil +3:51.

Short – muži: 1. šohajové – Bětík/Haničinec 1:48:40, 2. Koloti – Nezhyba/Nezhyba +1:30:12.

Short – ženy: 1. Burky Team – Mlčáková/Fišnarová 1:57:30, 2. Berušky – Kovaříková/Pachov­ská +4:42, 3. VZS Ostrava – Janková/Baranová +12:33.

Short – mix: 1. Pampeliška Olomouc-junioři Ledvinová/Ledvina 1:32:20, 2. Polska – Cieciuch/Malik +3:18, 3. DGP – Prokeš-Sitařo/Bulandr +10:02.

Short – dog: 1. Rock Point Valley – Jan Krabec 1:26:38, 2. DSCH Canicross Team – Hana Štípalová +8:44, 3. DSCH Canicross Team – Lenka Žalčíková +16:49.