V neděli se v Ostrovačicích konal 1. ročník silničního závodu MASARYK RUN. Jak název napovídá, běželo se na brněnském Masarykově automotodromu. Jeden okruh měří něco přes 5 km a účastníci hlavního závodu absolvovali okruhy dva, tedy přesně 10,442 m. Bez 100m čtvrtmaraton.

S tratí s nemalým převýšením se popral nejlépe ukrajinský běžec Olexander Babaryka, který proběhl cílem v čase 33:07 min.

„Závod se mi moc líbil, hlavně tím prostředím tady. Vůbec, rád jezdím běhat do České republiky. Trochu mi dnes vadil vítr, ale jinak to byl krásný závod,“ shrnul své pocity ze závodu vítěz závodící za slovenský JM Demolex Bardejov.

Z žen si nejlépe vedla Polka Dominika Wisniewska-Ulfik, která zdolala trať v čase 39:41 min.

„Závod byl velmi těžký díky kilometrovému kopci v závěru každého kola. Ale moc se mí líbí tady to prostředí. Ještě jsem nikdy neběžela na autodromu.“

Prostory Masarykova okruhy nadchly i třetího v pořadí, Roberta Míče. „Trať je sama o sobě moc pěkná. Mám rád motorky a byla pro mě čest si zaběhat na tomto okruhu.“

Většinu závodníků překvapilo závěrečné táhlé stoupání, které museli navíc absolvovat dvakrát.

„Ten kopec přede mnou mě docela rozladil, ale atmosféra velkého závodu a ta spousta lidí okolo, motivuje to zaběhnout. Navíc se mi běželo báječně, mohu se pochlubit, že jsem si na 10 km zaběhla osobák,“ dodala s úsměvem Eva Ohlídalová, jedna ze členek sdružení Báječných žen v běhu, které ve svých týmových tričkách byly napříč startovním polem nepřehlédnutelné.

Hlavního závodu se zúčastnilo 1223 běžců, spousta mladších závodníků si pak poměřovalo síly na kratších tratích. Ačkoliv hlavní závod startoval v 15 hodin, na okruhu bylo živo již od brzkých odpoledních hodin a to díky programu, který organizátoři připravili.

I přes nepříliš pěkné počasí, kdy místy už to vypadalo na déšť a foukal silný vítr, přišla i spousta diváků.

Z mého pohledu běžce, bylo vše velmi dobře zorganizované a závod má dobře našlápnuto do dalších ročníků.

Organizátoři v čele s Tomášem Mokrým se opravdu vytáhli, všechno šlapalo jako hodinky.

Výsledky hlavních kategorií:

Muži

  1. Olexander Babaryka – 33:07
  2. Jan Kohut (Mizuno – Univerzita Brno) – 34:25
  3. Robert Míč (VSK Univerzita Brno) – 34:43

Ženy

  1. Wisniewska-Ulfik (RMD Montrail Team) – 39:41
  2. Patricia Gánovská (Šport Team Hritz) – 41:56
  3. Jagošová Tereza (AC Moravská Slavia Brno) – 43:34

Výsledky

Foto na Facebooku – Robin Krčmář

MASARYK RUN – web závodu