TRAIL je pojmenování kategorie. Obecně lze říci, že se jedná o běh v přírodě. Mohu běhat po měkkých lesních pěšinách, ve volném terénu nebo v drsném horském prostředí, překonávat velké převýšení, klesání, traverzy, běžet blátem, sněhem, bažinou, ale také sbíhat kamenité suťoviště. Podle těchto kritérií pak můžeme trail dále rozdělit do kategorií:

  1. trail, ultra trail: běh na tvrdém podkladu (hory, velké převýšení/klesání, dlouhé tratě)
  2. trail na měkkém podkladu (bláto, sníh)
  3. offroad (volný terén, louky, lesy, orienťák)
  4. trail: univerzální bota (mix různých povrchů)

Pokud je nutné pojmenovat nejdůležitější parametr trailové boty, je to jednoznačně „čtení povrchu“. V přírodě vždy narazíme na mix různých došlapů a právě Inov-8 umožňuje vybrat si podešev, sklon, úroveň ochrany chodidel (shoc-zone 0–3), šířku a prodyšnost své boty vždy do různého prostředí.

Královskou kategorií je Trail a Ultratrail, kde se pohybujeme na tvrdším podkladu (vyšlapané horské chodníky, suché lesní pěšiny, kamenité, štěrkové cesty, suťoviště, cca 20–30% asfalt) překonáváme velké převýšení a klesání. Tréninková bota do tohoto prostředí by měla mít dostatečnou šířku, zejména pak v místě příčné klenby, aby neomezovala chodidla v přirozené práci na dlouhých vzdálenostech.

Podešev je další neméně důležitou součástí výborné trailovky na dlouhé distance. Musí zajistit vynikající kontakt s podložkou v různém prostředí, musí nás podržet při těžkém seběhu, náročném traverzu či v dlouhém a těžkém stoupání. Sensitivita podešve společně s mezipodešví je hlavní funkční vlastností běžecké trailovky. Obecně se pak setkáváme s pojmy flexibilita nebo torzní stabilita.

Pro běh v přírodě na tvrdém povrchu INOV-8 doporučuje koncept TRAILROC.

Na dlouhé a těžké běhy INOV-8 TRAIROC 255

Na kratší vzdálenosti INOV-8 TRAIROC 245 (235).

Trailovka do měkkého prostředí (bláto, sníh) má požadavek na čtení povrchu, ale mění se tvrdost podložky (měkká lesní cesta, kořeny, blátivý povrch, uježděný, ale i hluboký sníh).

Důležitý je grip, ať už běžím z kopce po rozmoklé lesní pěšině, traverzuji zasněženou svážnici nebo stoupám traktorem rozbahněnou cestu, potřebuji se spolehnout na podešev a její kontakt s podložkou.

Pro běh v přírodě na měkkém povrchu INOV-8 doporučuje ROCLITE.

INOV-8 ROCLITE 295

INOV-8 ROCLITE 243 – užší model (výkonnostní/zá­vodní bota).

Offroad vyžaduje naprosto přesné čtení povrchu. Bota a chodidla by měly tvořit kompaktní celek, který dovolí chodidlům okamžité reakce. Minimální nasákavost materiálu, maximální prodyšnost a pevnost svršku zvyšují funkční vlastnosti bot. Agresivní dezén podešve společně s měkkou kontaktní směsí pryže zajišťují fantastický grip. Je tedy potřeba si jen vybrat tu správnou hrubost podešve.

INOV-8 X TALON 212

Univerzální botu pro trail lze směle používat v poměru 50% tvrdý povrch (asfalt, beton) 50% trail (měkký povrch), nejvíce při bězích z města do přírody.

Důležitou vlastností univerzální trailovky je pohodlí, proto musí být opět dostatečně široká ve špičce. Podešev má průměrný trailový dezén, který se výborně hodí na mix různých povrchů.

INOV-8 doporučuje koncept TERRAFLY 303(277).

Více informací naleznete na www.inov-8.blogspot.cz.