První májový víkend letošního roku byl v ČR důležitým termínem pro všechny milovníky horského běhu a náročných závodů. V Beskydech se totiž konal historicky první závod s parametry skymarathonu na našem území – a hned byl ve spolupráci s Czech Skyrunning Association vypsán jako letošní MČR ve Skymarathonu. Výbornou formu z březnové TransGrancanaria potvrdil Jan Zemaník, který si v tvrdé konkurenci doběhl pro historicky první titul Mistra ČR ve Skymarathonu v obdivuhodném čase 4:07:16.

Neuvěřitelně těžká trasa ve znamení hesla Life is Vertical

Trasa závodu, který oficiálně nesl název Hyundai Perun – Skymarathon byla tak obtížná, že z ní měli respekt i ostřílení závodníci. Hezky to shrnul v diskuzi na Facebooku o použití holí při závodě jeden z nejlepších českých Adventure Race závodníků Petr Míl. Ten si trať týden před startem probíhal a konstatoval, že bez holí by se tam doslova rozbrečel.

Pořadatelé v čele s Marcelem Maky Žuškou pro všechny horské odvážlivce připravili skutečně trať s brutálními parametry. Trasa vedla v okolí horských masívů méně známé části Beskyd, přičemž na borce postupně čekalo 6 tvrdých stoupání na vrcholy Javorový, Príslop, Šindelná, Ropice, Ostrý a znovu k chatě Javorový.

S úctyhodnými 3195 nastoupanými metry na 41 kilometrech se tento závod neztratí ani v porovnání s mnohem známějšími trasami světové Skyrunning série. K náročnosti závodu přispěli mimo jiné také technicky náročné seběhy, přičemž negativní převýšení se zastavilo na hranici 2707 metrů. Velkou roli sehrálo první květnovou sobotu také počasí – teploty na hřebeni se pohybovaly kolem 4°C a prakticky celý den se běžci vyrovnávali s deštěm či mrholením.

Zemaník si pro titul doběhl s náskokem

Na běžce hned po startu čekalo prudké stoupání k chatě Javorový, kde také za dalších 40 km závod finišoval. Hned na úvodních 2 kilometrech běžci nastoupali zhruba 600 výškových metrů. Následovaly střídavě prudké výběhy a technicky náročné seběhy, přičemž nejdůležitějším bodem závodu byl technický seběh po kamenech do Řeky, kde právě Zemaník (Salomon Suunto) zaútočil a sebral vedení do té doby skvěle běžícímu Honzovi Havlíčkovi (Inov-8).

V Řece na běžce čekal další výběh velmi prudké sjezdovky s následným seběhem. V této fázi závodu velmi zkušeně běželi bývalý orienťák Jan Mrázek (Salomon) a nejlepší český ironman Petr Vabroušek, kteří zde časovou bránou probíhali na desátém, respektive dvanáctém místě. Skvělou druhou částí závodu, která byla více běhatelná, si Jan Mrázek doběhl pro skvělé třetí místo (04:15:52). Mezi něj a vítězného Zemaníka se vešel ještě další z favoritů Pavel Brýdl (04:15:01). Až čtvrté místo nakonec zbylo na Havlíčka, který dle svých slov o druhé místo přišel až při závěrečném výstupu k Chatě Javorový.

Závod žen ovládla Mertová

Neméně zajímavý závod se odehrával mezi ženami. Již na mezičase v řece vedla o několik minut Michaela Mertová (05:12:21), která si v druhé polovině závodu i přes mírné zpomalení vítězství nenechala vzít. Jen o dvě minuty později doběhla na druhém místě méně známá Hana Krajníková a třetí finišovala česká legenda skyrunningu Anna Straková, která si zároveň tímto výkonem vyběhla první místo v kategorii nad 40 let.

Ohlasy běžců i přes nepřízeň počasí skvělé

Sam Straka z Czech Skyrunning Association musí být určitě s výkony českých borců spokojen. Sám před závodem nebyl přesvědčen, že by někteří závodníci časy na této náročné trase stlačili tak blízko čtyřem hodinám. Myslím, že výkony českých běžců jsou určitě skvělým příslibem pro nadcházející MS ve Skyrunningu.

Do Chamonix, kde se MS bude na konci června odehrávat, se chystá i dnešní vítěz Jan Zemaník. Ten byl se svým výkonem rozhodně spokojen. „Běželo se mi parádně, bez větších problémů. Trať mě hodně bavila. Od začátku jsem se držel na předních pozicích, v technickém seběhu do Řeky jsem se dostal do čela, a až do cíle jsem pak běžel sám,“ popsal dění na trati Honza.

„Bylo to poměrně těžké, výběhy i seběhy dělaly závod náročným, navíc počasí udělalo taky svoje. Pršelo, bylo bláto a místy to dost klouzalo. Úplně běhavá trať to není, ale určitě se dá zvládnout i pod čtyři hodiny,“ dodal.

Spokojený byl i 8. v pořadí Oldřich Kokošek, člen nového týmu Pearl Izumi Czech. „Běželo se mi skvěle, prvních dvacet jsem nesl podlahu (pošetřil síly, pozn.red.) a od 24. km jsem to rozbalil. Předběhl jsem snad 20 borců, prostě paráda,“ zhodnotil svůj výkon Olda. „Bylo to ale těžké, ku*va těžké.“

Spokojení museli být nejspíše všichni běžci, značení trati i občerstvovací stanice fungovaly na jedničku. Snad jen následný 2 km sestup po sjezdovce k parkovišti nejspíše většinu běžců nepotěšil.

Každopádně lze konstatovat, že první ročník MČR ve Skymarathonu byl velkou výzvou pro všechny startující, kteří na tento náročný závod určitě jen tak nezapomenou.

Výsledky

Muži: 1. Jan Zemaník 4:07:16, 2. Pavel Brýdl 4:15:01, 3. Jan Mrázek 4:15:52, 4. Jan Havlíček 4:16:47, 5. Petr Vabroušek 4:20:14.

Ženy: 1. Michaela Mertová 05:12:21, 2. Hana Krajníková (05:14:33), 3. Anna Straková (05:16:02)

Foto 272× – Jiří Římánek

Kompletní výsledky najdete zde

Česká asociace skyrunningu

extremnizavody.cz