Volkswagen Prague Marathon – to není jen maratonský závod jednotlivců. Každý rok se na start Pražského maratonu řadí stovky běžců, kteří se závodu účastní spolu s dalšími kolegy v týmové štafetě. Rostoucí zájem o tento závod dokládá to, že místa pro štafety byla rozebrána již v březnu! Pro univerzitní štafety byla nakonec uvolněna další místa a tak jsme se v dresu Masarykovy univerzity opět na start Pražského maratonu postavili.

Štafety dávají studentům možnost reprezentovat jejich univerzitu

Univerzitní štafety jsou skvělou příležitostí pro studenty-sportovce, jak reprezentovat jejich univerzitu na velké mezinárodní akci a zároveň možnost, jak si užít jedinečnou atmosféru Pražského maratonu. Letos této příležitosti využilo celkem 21 univerzitních štafet.

V rámci univerzitního maratonu mezi sebou letos bojovali zejména štafety brněnské Masarykovy univerzity a pražské VŠE. Do posledního úseku vybíhala VŠE s náskokem zhruba tří minut, ovšem tento rozdíl smazal skvělým výkonem brněnský Martin Poklop, který posledních 12 kilometrů proletěl za kvalitních 41:37. Pro brněnskou Masarykovu univerzitu je to již druhé vítězství během posledních tří let.

„Poslední úsek štafety si vždy užívám hlavně kvůli skvělé atmosféře na posledních kilometrech. Letos byl obtížný zejména protivítr na nábřeží, který mi vzal dost sil. Proto jsem byl rád, že jsem si na druhé v pořadí vytvořil náskok a nemusel spurtovat až do cíle,“ uvedl Poklop. „Až na protivítr byl závod super, s výkonem jsem celkem spokojený, hlavně že jsme s klukama dokázali zase vyhrát,“ doplnil další z vítězné štafety Kundera.

Štafetové závody dodávají běhu týmovou atmosféru a kouzlo

I přes to, že osobně preferuji spíše terénní závody mimo město, na start Univerzitního maratonu se každý rok těším. Závod má svoje vlastní kouzlo. Tím je zejména týmové pojetí závodu. Na tento závod nikdo z nás „neladí“, ovšem při samotném závodě má člověk zodpovědnost nejen za vlastní výkon, ale i za výkon celého týmu. S tím souvisí i společná radost z potenciálního úspěchu.

Rozdílnost štafetového závodu jsem si prožil letos i já sám. Na start svého úseku jsem se postavil týden po Perun Skymarathon, který jsem odnesl nemocí. Za normálních okolností bych se nejspíš na start vůbec nepostavil nebo bych asi po pár kilometrech vzdal. Podstatou štafety je ale právě zodpovědnost za štafetu a proto se člověk snaží nezklamat zbytek týmu a dokončit „za každou cenu“.

Ke štafetám také každý rok patří mírná nejistota o aktuální pozici týmu. Přeci jen mezi deseti tisíci běžci si ne vždy všimnete svých štafetových soupeřů. Nutno podotknout, že drtivá většina štafet neběží s žádnými ambicemi na výsledek, ale pouze si atmosféru PIM užívají v týmu.

Celkově se na start Pražského maratonu postavilo 573 štafet!

Univerzitní štafety jsou pouze malou součástí celého štafetového závodu v Praze. Letos se na start Volkswagen Prague Marathonu postavilo neuvěřitelných 573 štafet. Nejrychlejší štafetou nakonec byla polská FAURECIA POLAND, kterou na stupních vítězů doplnili právě studenti z MU a VŠE.

„Hvězdná“ štafeta, za kterou letos startovali bývalý maratonský šampion Robert Štefko, talentovaná mistryně republiky v půlmaratonu Anežka Drahotová či legendární norská maratonkyně Ingrid Kristiansen, dokončila štafetový závod na celkovém sedmém místě.

Výsledky – Univerzitní maraton: 1. Masarykova univerzita 2:37:43, 2. VŠE-Sportovci 2:39:53, 3. Technical University in Zvolen 2:43:38.

Celkové výsledky

A pozor! Nezapomeňte si zapsat dnešní běh do tréninkového deníku.