V uplynulých dvou letech jsem si vytvořila větu, kterou říkám často: „Stane se, co má se stát“. K tomu mám dvě myšlenky, které jsem dala do názvu. Ale o relativnosti štěstí a o tom, že to někdy bolí se nenechat vyhodit ze svého „happy sedla“, dnes psát nechci. Dnes o informacích…

Nejsem moc chytrá, to si uvědomuji tváří v tvář lidem, kteří chrlí informace všeho druhu. Chytrá ve smyslu znalá zeměpisu, dějepisu, biologie a jiných vědomostí. Maminka mého muže vždycky může přispět k jakékoli debatě. A ne proto, že je tchýně, ale proto, že má dobrou paměť. Popovídáte si s ní o historii, stavbě střechy, vaření i seriálech. A když se mluví o něčem, co neví, vytáhne si večer atlas nebo encyklopedii a dostuduje.

Ale není to o sečtělosti. Knihy jsou moje vášeň, kdybych musela volit bez čeho nechci žít, tak oželím spíše elektřinu než knížky…tak moc jsou důležité. Moje původní profese to potvrzuje. Knihkupec. Pokud zrovna slyšíte severní vítr a usmíváte se – ano, Douchová, to je nejznámější prodavačka knih. Vypínač jsme na prodejně neměli, ale napadá mne, že s jedinou výjimkou jsem vždycky měla za šéfa muže. Jen jsem nějak špatně vybírala, protože kvůli žádnému z nich jsem ke kadeřníkovi nechodila. Nejen, že nemám encyklopedické znalosti, já jsem i podle moderní vědy u nás doma nejméně chytrá. Nemám změřené IQ a pevně doufám, že mám běžné střední hodnoty, ale v naší rodině to nestačí. Kolem mne lítají cifry dosti vysoké. Takže zase nic.

A studovanost? Jsem vyučená prodavačka s maturitou. Kolem mne se píšou bakalářky, studuje na zkoušky a i maminka je studentkou – Univerzity třetího věku. Já dělám korektury a odkládám oslavy narozenin, aby se všichni studenti naší rodiny zvládli sejít.

Ale jsem šťastná. Možná je někdy lepší, méně vědět a život žít, neutíkat před ním. Běžet pro radost.

Proč to všechno píšu? Protože tohle je můj blog. A blog vyjadřuje myšlenky svého majitele.

Blog je pravidelně či nepravidelně publikovaný „deníček“ na Internetu, kde se autor či skupina autorů zabývá určitým tématem, nebo informuje o událostech ze života. Blogů existuje v Internetu více než 100 miliónů.