V polovině května bylo ve východních Čechách zrovna období dešťů. Po propršeném pátku se v sobotu dopoledne počasí umoudřilo a tak měli účastníci Mělčanského krosu o něco lepší podmínky. Trať byla ale přesto velmi náročná…

Krátce před desátou hodinou se účastníci sešli před místní hasičskou zbrojnicí a po seznámení s tratí byl závod odstartován. Start a cíl byl sice na asfaltu, ale krátce poté vedl po štěrkové cestě do kopce, toto stoupání bylo pro mnohé nekonečné. Pak po krátkém rovném úseku začala cesta v lese naopak prudce klesat. Po vydatných deštích bylo snad úplně jedno, jaké má kdo boty – klouzali se úplně všichni a spousta běžců skončila na zemi. Naštěstí se vše odehrálo bez zranění, i proto, že se padalo do měkkého – do bláta.

Z lesa se vybíhalo na louku a pak následovala nejobtížnější část trati – stoupání po jílovitém podkladu, který se lepil na boty a závodníci i závodnice si tak nechtěně zkusili, jak by se jim běhalo v několikanásobně těžší obuvi. Závěr pak už byl celkem pohodový – sice v terénu, ale po rovince, okolo fotbalového hřiště a pak už jen cílová rovinka po asfaltu. A to vše dvakrát.

Kincl vyhrál v tréninkovém tempu

Do vedení se hned v úvodní fázi dostal Marek Kincl v dresu TJ Maratonstav Úpice a začal navyšovat náskok na své pronásledovatele. Vítězství si pohlídal a cílem proběhl v čase 44:13. „Běželo se mi celkem dobře. Vzhledem ke konkurenci jsem to pojal trošičku tréninkově,“ usmíval se v cíli vítěz a dodal: „Mám rád kopce, krosy, terény, lesy. Bláto mi trošku vadilo, protože se to lepilo na boty a nohy vážily víc, ale mám tohle rád.“

Hned zítra bude opět závodit, vrcholy ale jsou veteránské mistrovství republiky v Nasavrkách za týden a veteránské mistrovství světa v běhu do vrchu, které bude v září. Vítěz dostal také cenu – dřevěný popelníček, dle organizátorů určený pro používání v roubence. Přeci jen na pořádání závodu se podíleli hasiči… Ostatní úspěšní běžci obdrželi diplomy, o věcné ceny se losovalo v tombole.

Za zády vítěze skončili nejlepší závodníci z kategorie A Pavel Bezďak (44:33) a Michal Balcar (44:35) a hned za nimi se v cílové rovince objevila nejlepší žena, Táňa Metelková. Ta předvedla opět výborný výkon a závod dokončila v čase 45:19. Na druhém místě mezi ženami doběhla nestárnoucí Blanka Paulů a na třetím Aneta Khýrová. Čtvrtá doběhla Eva Vejběrová, jejíž manžel dnešní závod vynechal, ale zúčastní se zítra – to se totiž na zčásti stejné trati pojede závod horských kol.

Mokro patří ke krosu

„Závod se povedl, bylo trochu mokro, ale to si někteří pochvalovali – patřilo to ke krosu. V prvním kole se lidé spíše seznamovali s tratí a v druhém už to docela pouštěli,“ zhodnotil závod za pořadatele moderátor Oldřich Hofman, který také sám běžel, a vysvětlil: „Nedaleko je cihelna a v dřívějších dobách sem snad byla ta jílovačka vyvážená. Je to tu hodně jílovaté, takže to bylo náročné.“

Ačkoliv v pátek vydatně pršelo, během celého dopoledne nespadla jediná kapka. Po vyhlášení vítězů a tomboly se ale pomalu začal na východní Čechy snášet déšť, který pak za celé odpoledne neustal. Pořadatelé již nyní zvou všechny závodníky na Kounovský kros, který se bude konat nedaleko od Mělčan téměř přesně za měsíc, 21. června. I v tomto případě bude průběh víkendu stejný – v sobotu běh, v neděli horská kola.