Již minulý týden v Pisárkách odstartoval v Brně další ročník letního běžeckého poháru, který pořádá brněnská běžecká speciálka Triexpert. Triexpert Asics Cup je seriálem běžeckých závodů, které se v Brně odehrávají pravidelně každý týden ve středu v 18:00 od května až do konce září.

Ačkoliv se jedná o plnohodnotné závody s časomírou a zázemím, pro mnohé běžce z Brna jsou tyto středeční večery možností zejména kvalitně potrénovat a zaběhat si společně se známými.

Že se letní pohár a obecně běhání v Brně těší velké popularitě, dokládá i 302 závodníků na startu druhého dílu seriálu na Palackého Vrchu. Pořadatelé pro běžce zajišťují elektronickou časomíru, drobné občerstvení v cíli a od minulého roku také spolehlivou úschovnu.

Na Palackého Vrchu ve znamení cílového kopce

Druhý závod letošního poháru zastihl běžce v krásném jarním počasí, které při závodě narušoval snad jen protivítr na panelové cestě za letištěm. Díky večernímu startu v 18:00 se ale běžci nemusí vypořádávat s nejvyššími denními teplotami. Při teplotách, jaké panují v Brně tento týden, byl protivítr pro mnoho běžců naopak příjemným osvěžením.

Trasu závodu na Palackého Vrchu tvoří 7 kilometrů dlouhý zvlněný okruh, pro který je typický závěrečný kopec z Komína zpět k vodárně pod Palackého Vrchem. Již na startu bylo slyšet běžce v dobré náladě diskutující o taktice právě na tento závěrečný kopec. Hned po startovním výstřelu běžci vyrážejí po prašné cestě směrem k Medláneckým kopcům, které (bohužel pro „vrchaře“) pouze obíhají. Následně se trasa napojuje na asfaltku vedoucí kolem letiště v Medlánkách a postupně se stáčí zpět ke Komínu.

Pro vítězství si doběhl Chloupek, průběžné vedení uhájil Ryška

Na startu na nic nečekal Adam Chloupek, člen vítězné štafety v orientačním běhu z MS juniorů z minulého roku, který nikoho nenechal na pochybách, že si na Palačák přišel pro vítězství. V ostrém tempu, kterému následně nikdo nedokázal konkurovat, si doběhl pro vítězství v čase 24:07.

Pro druhé místo si doběhl Jiří Čípa (24:14), který byl i tak s umístěním spokojený. „V dubnu jsem běžel v Bratislavě maraton a hned o týden později půlmaraton, sedmička je na mne přece jen aktuálně dost krátká a rychlá“, uvedl Čípa. Dle jeho slov před kopcem k vodárně Chloupka téměř doběhl, ten mu ale v kopcovatém finiši nedal více šancí na vítězství.

Na stupních vítězů je doplnil již s větším odstupem Vít Ryška (24:58), který si tak po vítězství z minulého týdne v Pisárkách upevnil pozici aktuálního lídra celého seriálu. Nejbližším pronásledovatelem Ryšky je v celkovém pořadí Aleš Borek, který si na Palackém Vrchu doběhl pro šesté místo. Mezi ženami si potom pro vítězství doběhla Lucie Kolková v čase 29:21.

Dalším závodem letošního Triexpert Cupu bude již příští týden závod v Obřanech, kde na běžce čeká trasa dlouhá 8,8 kilometrů.

MUŽI: 1. Adam Chloupek 24:07, 2. Jiří Čípa 24:14, 3. Vít Ryška 24:58

ŽENY: 1. Lucie Kolková 29:21, 2. Lenka Jančaříková 29:51, 3. Lucie Matulová 29:54

Výsledky

Foto 271× – simumar

Termínovka TAC 2014