Jedním z tréninkových prostředků, který se svými svěřenci využívám v rámci tréninkové přípravy, jsou doplňkové sporty. Určitě na tom budete většinou stejně, jen si třeba neuvědomujete, jak důležité jsou tyto pohybové aktivity pro komplexní rozvoj vašeho organizmu.

Třeba minimálně v tom, že je to velmi oblíbené zpestření zátěže. Navíc je to též důležité odreagování od někdy až příliš monotónního a nezajímavého běžeckého drcení kilometrů za každou cenu.

S ROZUMEM APLIKOVANÁ CYKLISTIKA VÁM JEN PROSPĚJE

Možná si většina z vás ani neuvědomí, že se je možné i tímto způsobem částečně nahradit vlastní běh. Pro běžce tím půjde převážně o rozvoj aerobní kapacity.

V našich podmínkách se dá úspěšně aplikovat do vlastní zátěže hlavně cyklistika. Ovšem jen do určité venkovní teploty, jinak si zahráváte s onemocněním. Ale každý má svoji odolnost někde jinde, tak si sami určíte, jak daleko snesete na kole jízdu v zimě.

Největší problém s tím, aby to mělo smysl jako trénink, je nutnost opravdu najet dostatečně vysoký počet kilometrů. Stačí v nízké intenzitě, ale právě to zabere vskutku hodně času.

Krátkodobé vyjížďky jsou sice dobré na vydechnutí od denního shonu nebo k občasnému rodinnému výletu někde na kraj lesa, případně kolem rybníka či přehrady, ale rozhodně vám tréninkově nic nepřinesou.

Máme vyzkoušené v průběhu let, že potřebujeme pro to, aby mělo kolo přínos pro aerobní rozvoj, zvládnout v jeho sedle aspoň dvě až tři hodiny a to jako samostatnou tréninkovou jednotku.

Pokud trénujete dvoufázově a ráno máte již za sebou běžecký trénink, tak třeba odpoledne je možné druhou fázi, když ji naplánujete na kole, časově zkrátit.

TIP: Čtěte také PŘETÍŽENÍ POHYBOVÉHO APARÁTU VÁM VYROVNÁ POSILOVÁNÍ

Tento model přípravy již řadu let celkem úspěšně používáme při našem pravidelném letním soustředění. Místo obligátního vyklusávání v odpolední části tréninkového dne, sedneme na kola a vyrážíme po okolí na různé výlety. Je pravda, že se občas volná vyjížďka strhla v cyklistický zá­vod.

Konec konců chuť závodit je přece jen v nás dost zakořeněné. Jsme převážně hodně soutěživé typy atletů a většinou nám to nedá. Potom ovšem druhý den s údivem zjišťujeme, že nás nějak neposlouchají nohy a každý sval si dělá, co chce :-)

To je důkaz toho, že jsme nejeli frekvenčně na lehký převod a neuvolňovali nohy, nýbrž jsme to všechno drtili hrubou silou na co nejtěžší možnou kombinaci ozubených koleček.

A to nemluvím o tom, že v každém kopci někdo pravidelně vyprovokoval sprint na vrchařskou prémii á la Tour de France a my jsme se přidali. Potom se není čemu divit. Je třeba mít jasno v tom, že naším hlavním cílem je běžecký trénink a doplňkové sporty nám jej mají pomoct opravdu jen vhodně zkompletovat.

KOLEKTIVNÍ HRY ROZVÍJÍ SKORO VŠECHNO

Výborným prostředkem doplnění tréninku jsou kolektivní hry. Bohužel i tím nejnebezpečnějším. Tam nikdo z nás nezná bratra a tak se při fotbálku nebo košíkové stanou nejtěžší úrazy, které nás pravidelně vyřazují i na velmi dlouhou dobu z tréninku. Proto je opravdu dobré vždy si uvědomit, že si jdete zahrát, takto doplnit vlastní trénink a ne se zmrzačit.

Přesto když to vezmete s rozumem, tak vám mohou velmi dobře dopomoci nenásilnou formou ke zvýšení nejen vaší všeobecné kondice, ale i obratnosti a rychlosti.

Hlavně však posílí nejméně zatěžované části vašeho pohybového aparátu. Proto je dobré se těmto aktivitám nevyhýbat v plánování přípravy. I když je rozumnější zařadit je víc do přípravných období, či do přechodného cyklu, než do závodního vrcholu sezóny.

Zdůraznil bych zde, že přece jen dostanou zabrat jiné svalové partie. To vás dost pravděpodobně rozhodí tak, že další den cítíte, že to, co předvádíte při vlastním tréninku, nemá zpočátku s během nic moc společného.

Teprve po delší době se to všechno trochu srovná tak, aby to alespoň částečně připomínalo váš ještě nedávno ladný a uvolněný běh. Proto s tím musíte počítat a hned se nevyděsit, že jste něco někde pokazili.

Samozřejmě pokud to si jdete zahrát pravidelně, tak s tím problém nemáte, protože jste na tyto změny v zátěži adaptovaní.

TIP: Čtěte také TECHNIKU BĚHU VÁM SROVNÁ SPECIÁLNÍ CVIČENÍ

Pamatuji si moc dobře, jak jsem se nechal kdysi vyhecovat k fotbalovému zápasu za starou gardu Drnovic. Odehrál jsem dle svého zvyku bez střídání celých devadesát minut naplno.

Žádné potíže mi to nedělalo. Jenže druhý den ráno jsem zjistil, že se nezvednu z postele. Kdepak se jít ještě navíc proběhnout. Bolelo mě úplně kompletně celé tělo, snad i vlasy na hlavě. Málem jsem nebyl schopen dojít ani na záchod. Dostával jsem se z toho opravdu tři dny.

Musíte počítat s tím, že přece jen nemůžeme, jako běžci po dlouhodobé běžecké přípravě, být adaptovaní na dost odlišný způsob zátěže na naše svaly, úpony a klouby. Dá se předpokládat, že z takového náhlého a tak jiného zatížení mohou vyplynout nečekané obtíže. Samozřejmě jen pokud to opravdu přeženete.

BEZ DOPLŇKOVÝCH SPORTŮ VÁM BUDE NĚCO CHYBĚT

Já si myslím, že bez těchto sportů by byla vaše příprava o něco ochuzena. Navíc některé složky tréninku, které by se tímto způsobem daly vhodně bez psychické námahy rozvíjet, bychom museli únavně a v potu tváře nadřít nezáživným atletickým drilem. V tom vidím jeden z největších přínosů takto zvolené komplexní tréninkové zátěže.

NESMÍME ZAPOMENOUT NA LYŽOVÁNÍ

Jedním z nejlepších doplňkových sportů pro vytrvalostní běh jsou běžky. Lyžování dokáže smysluplně nahradit velkou část zimní přípravy v nekvalitních běžeckých podmínkách.

Než někde vyhledávat aspoň kus silnice, kde se můžete normálně odrazit, bez toho, že si zrušíte achilovky či nějaké úpony na podkluzujícím terénu, je lepší si nasadit běžky a vyrazit do přírody na sněhu.

Tady u nás bohužel moc sněhu není, takže to až tak pravidelně nepraktikujeme, ale kdekoliv jinde poblíž hor je ten nejlepší prostředek na doplnění přípravy v zimním období.

Proto běžky v rámci přípravy zcela jednoznačně doporučuji.

DALŠÍ VHODNÉ SPORTY NA DOPLNĚNÍ PŘÍPRAVY

Nezmínil jsem se tu ještě o mnoha jiných zajímavých sportech, které by mohli výborně doplnit vlastní běžeckou přípravu jako je třeba plavání, volejbal nebo hokej a mohl bych pokračovat s ještě velmi dlouhým výčtem různých aktivit.

To všechno záleží na vás, vašich možnostech, času a také chuti, jak si zpestříte vlastní běžecký trénink.

A věřte, že vám to opravdu může pomoct k vaší vyšší výkonnosti i v tak specifické sportovní disciplíně jakou je vytrvalostní běh.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu.