Eva Paříková, účastnice loňského premiérového ročníku Českého běhu žen, je skvělou fyzioterapeutkou a matkou dvou dětí. Hned vám musí být jasné, že Eva nemá příliš mnoho času a prostoru pro trénink a místo toho, aby vyběhla do lesa vyčistit si hlavu, obíhá s dětmi kroužky a pomáhá jim s úkoly.

Možná i právě vy naleznete motivaci zúčastnit se tohoto jedinečného závodu. Garantujeme vám nezapomenutelnou atmosféru, protože v tuto chvíli, týden před startem, je přihlášeno téměř 700 žen.

Jak ses o běhu žen v minulém roce dozvěděla?

O běhu žen mi řekla moje kamarádka a zároveň kolegyně z práce Monika Horáková, která se také zúčastnila – na 5 km a ve své kategorii vyhrála. Alespoň jsme spolu nemusely soupeřit. (smích)

Co tě přimělo k tomu zúčastnit se?

Občas se snažím absolvovat nějaký veřejný závod v dresu VZS Ostrava, a většinou právě na 10 km, kde je mým cílem hlavně doběhnout, nebýt poslední a vylepšit si osobák – nebo se alespoň moc nezhoršit… Sice si někdy v průběhu závodu říkám: Proč to vlastně dělám? Ale ty vyplavené endorfiny pak stojí za to.

Libí se ti myšlenka akce jen pro ženy?

Myslím si, že je fajn, když je závod něčím zvláštní. Uspořádat sportovní událost jen pro ženy byl určitě dobrý nápad. Chlapi nám alespoň můžou v klidu fandit a k tomu ještě třeba pohlídat děti.

Co říkáš na desetikilometrovou trať centrem Ostravy?

Trať je pěkná. Jelikož nemám ráda kopcovité terény, tak mi vyhovovala. Malý kopeček byl hned na začátku a naštěstí jen krátký. V centru města lidé občas povzbuzovali, nebo jen udiveně koukali, jak se dobrovolně trápíme. Při probíhání do druhého kola kolem Karoliny se fandilo podstatně více, což bylo příjemné a možná kdyby bylo více lidí podél celé trasy a třeba i nějaká muzika, bubínky apod., byly by výkony určitě ještě kvalitnější. Věřím, že se to v dalších ročnících bude jen zlepšovat. Navíc loni o tomto závodě moc lidí nevědělo a ani počasí moc nepřálo.

Ve své kategorii jsi byla třetí, jak se ti líbily ceny a doprovodný program?

Z umístění „na bedně“ jsem byla fakt hodně překvapená. Za takový výkon medaile? To se jen tak nepovede. Muselo nás běžet v kategorii asi hodně málo. (dodává zbytečně skromně) Ceny byly moc hezké – zejména lístky na Zlatou tretru a poukázka do Sushi restaurace v Karolině – to bylo super. Moc mi chutnalo. Doprovodný program jsem nesledovala. Vzhledem k dopolednímu dešti jsem přijela až na svůj závod a po něm jsem zase spěchala na jinou akci se svými dětmi.

Doporučuješ tuhle akci i svým kamarádkám a kolegyním?

Určitě doporučuji, i když konkurence tímto bude narůstat… (smích)

A jaký cíl sis vymezila pro letošní ročník?

Zlepšit se. A určitě zabojovat i o ceny, protože byly super a hodily by se mi.