V Beskydech, jen pár kilometrů od Vsetína, bude poslední květnový den hostit horský hotel Vsácký Cáb už druhý ročník běžeckého horského závodu Valašský Hrb.

Organizátoři ze sportovního klubu 3THX připravili opět celkem tři délky tratí, tedy 15, 30 a 50 km na známé hřebenovce od horského hotelu Vsácký Cáb přes Tanečnici, Soláň až na Vysokou a zpět. Je nutné upřesnit, že nejkratší trasa bude celkově o více než 3 km delší, než se uvádí v propozicích.

Bouřky, déšť a vichřice z tohoto i minulého týdne jistě neprovedli na trati nic dobrého a s měkkými a bahnitými cestami budou muset asi počítat všichni. Ovšem organizátoři slibují dobře zajištěnou a přehledně značenou trať.

Prezentovat se můžete v sobotu od 8. hod. ranní a start nejdelší trasy je v plánu na 10. hod. O půl hodiny později vyběhnou běžci, kteří si vybrali 30 km a následně bude v 11 hod. odstartován i nejkratší závod na 15, resp. 18 km.

Obhajovat vítězství má v plánu např. Aleš Palko (50 km) nebo Michal Chadim (30 km). O přední příčky se chystají bojovat zvučná ženská jména jako např. Anna Straková a Klára Rampírová.

Pořadatelé ze sportovního klubu 3THX v čele s ředitelem závodu Jakubem Zámečníkem závod pečlivě připravovali téměř rok a jejich ambice, prosadit se mezi nejkrásnější a dobře organizované běžecké akce u nás, se jim hned po prvním ročníku určitě vyplnila. Běžecký servis v podobě několika kvalitních občerstvovaček, velkých stanů, sprch, úschovny, čipové časomíry a dobře značené trati, dopomůže ke skvělým dojmům a zážitkům.

Nutno říci, že se pořadatelé nebáli vyslyšet konstruktivní postřehy i kritiku od běžců a snaží se druhý ročník zase o velký kus vylepšit. V plánu je také běžecký závod pro děti, dětský den s variantou pro horší počasí a doprovodný kulturní program.

Dvě občerstvovačky budou bohatě vybaveny vodou, šťávou, iontovým nápojem, banány, čokoládou, hroznovým a kostkovým cukrem, müsli tyčinkami, rozinkami, oplatky, solí, a po obrátce při cestě zpět je lze využít znovu.

V předvečer závodu eviduje startovní listina celkem 527 běžců, z nichž tu nejkratší poběží 105, třicetikilometrovou trasu chce zdolat 235 závodníků a ta je zároveň Akademickým mistrovstvím ČR v horském běhu.a na ultra si troufá 187 maratonců.

Čeká vás tedy pohyb, rychlost, tep srdce, euforie, čirá radost z běhu… Valašský Hrb v nitru jedinečné krajiny, která vás donutí se vracet zpět a přemýšlet.

Trailer k závodu

Web závodu