Uplynulý víkend patřil kopcovitým desítkám. V sobotu se běžel Štramberk a v neděli obnovili v Hněvošicích místní pořadatelé tradici po dvaceti letech!

Ale popořadě. Sobotní den byl typický aprílový. Zatímco v Česku panovaly pomalu záplavy, u nás ve Slezsku panovaly ještě letní vedra. Start ve Štramberku byl až v 11hodin a tak mne nenapadlo nic lepšího, než se tam z Ostravy dopravit na kole. Co to je pro triatlonistu 40km :) No, ukázalo se, že před takovým závodem celkem dost! Na start se nás postavilo 127. Trasu jsem neznal, ale z rozhovorů jsem vytušil, že rovinek a stínu si moc neužiju. A taky že ne! Hned ze startu se cesta začala vlnit, zdaleka to nebyl pouze asfalt, jak jsem si myslel, chvíli jsme běželi i parkem, ale to bylo ještě celkem brzo – jednak se na úzké cestě nedalo předbíhat a taky se jednalo o seběh, takže kamení a kořeny nebyly v silničních botách to nejpříjemnější. A také jsme to všichni pěkně napálili. Byl to vlastně můj první letošní závod v horku a podle toho to také dopadlo. Už ve stoupání na pátém kilometru jsem byl uvařený. Tepovka byla nepříjemně vysoká i při relativně nižší rychlosti. Protrápil jsem se až na osmý kilometr, kde přišla další krátká stojka a tam jsem byl nucen přejít do chůze! To se mi při „silničním“ běhu snad ještě nestalo. Ale doplazil jsem se až do cíle. Čas byl tragický, ale jak jsem po chvíli poznal, nebyl jsem sám. Ovšem na umístění ve čtvrté desítce už tak zvyklý nejsem… Každopádně vím, že musím potrénovat běhání v horku, v kopcích a po kole! Po závodě tombola, kde jsem naštěstí nic nevyhrál, protože bych to v narvaném baťůžku stejně neuvezl. Ale dostali jsme všichni Štramberské uši! V poledne pak přišel pořádný slejvák a cesta domů na kole pak byla přinejmenším „zajímavější“ :)

Chuť jsem si rozhodl spravit v neděli. V Hněvošicích u Opavy byl po dvaceti letech obnoven silniční závod a tak jsem si řekl, že mi nějaká menší akce neuškodí. Nepoučil jsem se ale a i zde jsem jel na kole. Počasí ale bylo už příjemnější, hlavně teploty nižší. Ale o to více se projevila únava ze Štramberku. Na malou místní akci přišlo opět 90 běžců. Dnes opravdu běhá každý a to je super! Bohužel i tento závod byl zvlněný a ikdyž bylo naměřené převýšení v cíli skoro 3× menší než ve Štramberku, dalo mi zabrat. Tepovka byla celou dobu níže, ale nohy prostě běžet nechtěly. Stačilo to ale tentokrát na první desítku a celkovou spokojenost. Zázemí, pořadatelé i lidi byli super. Stejně jako atmosféra a pozávodní občerstvení.

Další info a výsledky naleznete zde:

stramberska-desitka

hnevosicka-desitka

Vojta