Hned první ročník závodu Valašský Hrb si získal minulý rok i přes nepřízeň počasí poměrně velkou popularitu u běžců vyznávajících delší horské běhy. Proto není žádným překvapení, že letos startovní čísla mizela o poznání rychleji. Na hlavní trati dlouhé 50 km se chystal k obhajobě vítězství brněnský Aleš Palko. Ten před závodem sliboval čas pod 4 hodiny, který mu o několik minut utekl minulý rok. A svůj slib splnil na minutu přesně. Do cíle u horského hotelu Vsácký Cáb Aleš Palko doběhl s úsměvem na rtech v čase 3:59 s obrovským náskokem více než patnácti minut!

Na nejdelší trati nenašli konkurenci Palko ani Straková

Po minulém ročníku všichni běžci tak trochu čekali od Valašského Hrbu kromě příjemného proběhnutí jižní částí Beskyd (resp. Vsetínskými vrchy) hlavně pořádné bahno. I přes to, že podmínky rozhodně nebyly tak extrémní jako v prvním ročníku, bahna bylo i tak pro každého dost. Zejména v některých sebězích museli běžci dávat pozor. Jinak ovšem počasí závodům přálo, s ideální teplotou kolem 15°C a jasnou oblohou tentokrát došlo i na výhledy.

V 10 hodin odstartovala nejdelší trať, na kterou se kromě všech favoritů mužského závodu postavila také legenda českého skyrunningu Anna Straková. Anna po Perunu opět dokázala, že je pro nadcházející Mistrovství světa v Chamonix v dobré formě a prohnala na trati nejednoho muže – do cíle dorazila v absolutním pořadí na patnáctém místě v čase 4:45:02!

Jak již bylo zmíněno v úvodu, v hlavním závodě nenašel přemožitele Aleš Palko, který tak zůstává na Hrbu neporažen. Již na 25. kilometru měl solidní náskok na dalšího brňáka Víta Ryšku, který své druhé místo udržel až do cíle (4:18:26). Stupně vítězů potom doplnil Radim Kasalík (4:26:09), který ještě v polovině trati bojoval se čtvrtým v pořadí Pavlem Blablou.

30 km ve znamení Akademického MČR

Zajímavý souboj připravili pořadatelé také na trati 30 kilometrů, kterou letos ve spolupráci s klubem X-Trail Orlová vypsali jako Akademické MČR v horském běhu. Tento fakt přilákal na start této trati kvalitní konkurenci, která byla příslibem výrazného posunutí časů z minulého ročníku.

Závod byl rozběhnut opravdu ve vysokém tempu, z kterého následně vyplynul i vítězný čas Libora Trtka 2:04:22, tedy o 24 minut rychlejší oproti minulému roku! Trtek si svým výkonem zároveň vyběhl i zmíněný akademický titul. Ještě v polovině trati sváděl souboj s Milošem Kratochvílem, který ovšem nastolené tempo neudržel. Na stupních vítězů Libora Trtka doplnili další vysokoškolák Tomáš Bystřický (2:05:06) a třetí Karel Ketner (2:06:17). V elitní desítce celkového pořadí nakonec doběhlo pět akademiků, s čímž mohou být pořadatelé určitě spokojeni.

Skvělé zázemí, organizace na výbornou

Krásná příroda kolem Vsáckého Cábu v kombinaci s ochotnými pořadateli udělaly ze závodu příjemnou sobotní událost. Dokonce i ti nejmenší si přišli na své – organizátoři pro ně měli připravený speciální program s klaunem. Snad jen doprava do místa startu je komplikovanější, ale i to pořadatelé vyřešili dobrým způsobem pomocí kyvadlové dopravy ze vzdálenějšího velkého parkoviště.

Značení tratě bylo taky na výbornou. Jediné, co by se snad závodu dalo letos vytknout, byly první a druhá občerstvovací stanice, které byly zbytečně blízko sebe. Nutno ale dodat, že to bylo zapříčiněno přírodními podmínkami, kdy bahno zabránilo pořadatelům dostat se na některá místa trati s odpovídající technikou. Na to „doplatili“ běžci na nejkratší trati na avizovaných 15 kilometrů, kteří si nakonec v terénu odkroutili celých 22 km, se kterými se nejlépe popral Jiří Petr (1:34:34).

Výsledky:

50 km – Muži: 1. Aleš Palko 3:59:17, 2. Vít Ryška 4:18:26, 3. Radim Kasalík 4:26:09

50 km – Ženy: 1. Anna Straková 4:45:02, 2. Klára Rampírová 5:12:43, 3. Zuzana Urbancová 5:24:30

Akademické Mistrovství ČR na 30 km: 1. Libor Trtek (Masarykova univerzita) 2:04:22, 2. Tomáš Bystřický (Západočeská univerzita v Plzni) 2:05:06, 3. Tomáš Maceček (Masarykova univerzita) 2:09:38

Výsledky online

Fotogalerie