Po včerejším výborném výkonu ve Valašském Meziříčí na DEZA Valachiarunu, kde obsadili první dvě místa, si bratři Kučerové přijeli do Šaratic vyklusat po závodech stejně jako Tomáš Steiner, který ve Valmezu doběhl čtvrtý.

Podle toho také společně rozběhli závod a nikam se nehnali. Takto v rodinném výklusu pak ruku v ruce s úsměvem nad vtipy, které si cestou vykládali, aby jim to rychleji uběhlo, proklusali cílem, přičemž čipy stanovily toto pořadí. První Martin Kučera /41:05/ a druhý Lukáš Kučera /41:05/, oba VSK Univerzita Brno. Za nimi pak také doklusal Tomáš Steiner /AK Drnovice – 41:39/, který se s oběma bratry do kopců nehnal a běžel si po svém.

Ve výborné formě se v Šaraticích předvedla Šárka Macháčková /X Air Ostrava – 47:29/, která doběhla dokonce absolutně mezi 196 startujícími na 13. místě.

Druhá mezi ženami skončila Patricia Gánovská /Šport Team Hritz – 48:56/ a třetí pak Irena Pospíšilová /AHA Vyškov – 50:33/, která se úspěšně vrací na závodní dráhu po narození druhého potomka.

V Šaraticích se už zase běhá jako kdysi před léty

Během kolem Mohyly míru v Šaraticích a přilehlém okolí, který pořádají obce Šaratice, Zbýšov a Hostěrádky – Rešov ve spolupráci s atletickým oddílem Univerzity Brno, pokračoval Cyrilo-Metodějský maratón svým druhým závodem.

V tomto velmi oblíbeném seriálu po Velké Moravě v Mikulčicích, následují právě Šaratice a druhá polovina soutěže se odehraje na podzim v Holíči na Slovensku a na Svatováclavském běhu v Blažovicích. Zde též proběhne slavnostní vyhlášení celého seriálu, který si získal za svou dosavadní krátkou existenci velký věhlas.

Děti v Šaraticích běhají přímo v obci po rovinaté silnici. Ovšem hlavní závod dospělých v délce 12,3 km zavede vytrvalce po silnici nejprve do Zbýšova, zde je i vrchařská prémie. Potom se běží do Prace, kde je opět dlouhý výběh nahoru až na polní cesty nad Hostěrádky – Rešov a odtud se pak musí běžci spustit dolů mezi zahradami na silnici do vesnice. No, a pak ze všech zbytků sil běžet co to dá až do cíle v Šaraticích.

Ideální běžecké podmínky

Až na vítr by se dalo přesně takto zhodnotit počasí v průběhu závodu v Šaraticích a přilehlém okolí, což kvitovali všichni závodníci.

„Dnes bylo hezky a potřeboval jsem se po včerejšku trochu uvolnit,“ usmíval se Martin Kučera v cíli. „Proto jsme oba dva začali hodně volněji a pak to tak celé doklusali. Byl to takový svižnější trénink,“ dodal ještě nakonec.

Jen tak pro obraz. První kilák dali „jen“ za 3:02 místo tradičního fofru za 2:55.

„Od rána jsem lítal kolem počítačů, aby se to vůbec rozběhlo, protože nám někdo přesekl nejdelší kabel, tak jsme měli problém s časomírou,“ kroutil hlavou Lukáš Kučera. „To bylo jediné rozcvičení, co jsem zvládl, tak jsme museli běžet fakt jen volně, ale víc stejně nebylo třeba.“

„Nechtěl jsem s Martinem a Lukášem běžet do těch kopců, tak jsem je nechal být a vyvezl se s Petrem Kotyzou. No, a pak jsem si běžel už jen svoje až do cíle. Jen mě překvapilo, jak dobře to šlo,“ přiznal se mi Tomáš Steiner.

„Pomohli mi kluci kolem mě,“ smála se spokojeně Šárka Macháčková. „Blokovali mi vítr, to byla pak radost s nimi běžet. Měla jsem v plánu od trenérky to jít ostře, tak si myslím, že jsem to i díky jim velmi dobře splnila. Teď se přes léto musím pořádně připravit na nějaký kvalitní maratón a zkusím si zlepšit osobák,“ řekla mi ještě o svém plánu na další přípravu a hlavně na její zaměření.

„Byl to můj první závod po maratónu v Bostonu, tak jsem spokojená. Nemám přece jen dostatečně vyběhané závodní tempo na kratších tratích, ale to určitě budu rychle napravovat. Proto se doufám zase dostanu do dobré formy. I když dnes jsem běžela jen o pár vteřin pomaleji než loni,“ rozebírala svoje pocity po závodě Patricia Gánovská.

„Já to ze začátku strašně překopla,“ konstatovala s nadhledem Irena Pospíšilová. „Na takové tempo a ještě k tomu do kopce, zatím nemám. Pořádně jsem nahoře vytuhla a musel hodně zvolnit. Bude to chtít přece jen víc času, než si budu most dovolit běžet zase rychle.“

Taky bych chtěl běžet tak pomalu jako ona. Ale každý máme jiné měřítko. A počasí nakonec stejně ukázalo, co umí. Nejdřív předvedlo běžcům v Šaraticích svoji vlídnou tvář, aby jim pak všem ukázalo při vyhlašování nejlepších pořádným a náhlým lijákem, kdo že je na této planetě pánem. Tak by bylo dobré si to pamatovat. I když zrovna běžci patří k těm nejslušnějším lidem. Aspoň prozatím.

Foto 2012× – Honza a Lenka Fiedlerovi