Slatiňany – Náchodský orientační běžec Jiří Doucha vyhrál 29. ročník Pančavova běhu pořádný Horolezeckým oddílem Škrovád. Krosovou trať přes hřebeny Železných hor se startem a cílem ve slatiňanské části Škrovád a s obrátkou v Heřmanově Městci o délce 29 kilometrů uběhl za 2:06:02 hodiny, tedy o sedm minut lépe než vloni.

Doucha běžel tento závod posedmé a jeho výkony ho řadí mezi legendy závodu. „První dva starty jsem proměnil ve vítězství, pak jsem byl dvakrát druhý. Před dvěma roky jsem opět vyhrál. Vloni mi závod nesedl a nakonec doslova vydřel druhé místo. Letos chci být lepší. Předpokládám, že budu kontrolovat situaci na čele a deset kilometrů před cílem nastoupím,“ konstatoval Doucha.

Letos to neměl vůbec lehké, ale co řekl to dodržel. Na obrátku za 62:37 minut dorazila trojice běžců. Spolu s Doudou ještě běželi domácí Lukáš Maier a Ján Griger. Podle očekávání Maier (2:11:00) po polovině ztratil kontakt. Ale Doucha měl situaci zcela v nohou. „Věděl jsem, že soupeř, který je atlet dráhař, může být v konce rychlý, a proto jsem se rozhodl udeřit v nejprudším stoupání pět kilometrů před cílem a získat rozhodující náskok. To se mi také podařilo,“ řekl po závodě Doucha, který vyhrál o pouhé tři sekundy.

Pančavův běh lze absolvovat i štafetově s předávkou na obrátce. Tuto soutěž za 2:13:04 vyhráli Jan Kárník s Pavlem Hovorkou.

Závod, který byl letošním nejdelším během na Pardubicku, má ve svém názvu přezdívku jeho zakladatele. Na legendárního horolezce Pančavu se vzpomínalo těsně před startem. „Byl to typický nesportovec se sportovním duchem,“ konstatoval jeden z jeho kamarádů.

Mě zůstává v paměti vzpomínka jiného z minulého ročníku. „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl jeden z pamětníku na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě.