Dne 7. srpna 2010 vystartoval z náměstí Zygmunta Augusta v městečku Augustow v Polsku na běh kolem světa. Uběhl 70 km denně, 490 km týdně, celkem uběhl 20000 km, dalších 1000 km překonal na kajaku.

Z Polska běžel napříč Evropou do Portugalska, poté odletěl do USA. USA přeběhl po 40. rovnoběžce od východního pobřeží k západnímu. Následoval přelet Tichého oceánu do ruského Vladivostoku a poté přes celé Rusko zpět do polského Augustowa.

Před čtrnácti dny, tedy 7. srpna, přiběhl zpět do městečka Augustow, jeho cesta trvala přesně jeden rok. Čekalo jej velkolepé přivítání, Piotr přiběhl na zcela zaplněné náměstí Zygmnunta Augusta, kde jej přivítali občané Augustowa, rodina, starosta města Kazimierz Koźuchowski a také Józef Wiszniewski, zástupce firmy Slepsk, která sponzorovala jeho výpravu.

O tom, že jednou oběhne svět, snil už od dětství a nyní se jeho sen splnil. Svou cestu nazval Běh za mír a věnoval jej všem lidem, kteří žijí v oblastech zasažených a poznamenaných válkou.

Poté oznámil, že ukončí svou běžeckou kariéru, a že běh kolem světa byl jeho poslední.

„Všechno má svůj začátek a také svůj konec ", řekl Piotr Kurylo. "Teď je dobrá příležitost běžeckou kariéru ukončit.“

Kazimierz Kożuchowski, starosta Augustowa, si myslí, že Piotrovo rozhodnutí není definitivní. Podle něj si Piotr odpočine a zase vymyslí něco, čím všechny překvapí.

O tom, že Piotr Kurylo ukončí bežeckou kariéru, není přesvědčena ani jeho manželka Aleksandra.

Piotr Kurylo je prvním člověkem, který oběhl svět v průběhu 12 měsíců a jeho Běh za mír bude zaznamenán v Guinessově knize rekordů.

INTERNETOVÉ STRÁNKY PIOTRA KURYLA


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.