Běžecký pohár, který letos startuje již osmnáctým rokem, láká na své tratě v Brně a okolí týden co týden čím dál více běžců. Letos poprvé dva z jeho závodů překročily hranici tří set startujících běžců.

Od jara do podzimu se každou středu běží v různých lokalitách, které se pravidelně opakují, takže běžci mají možnost porovnávat si v průběhu sezóny své výkony. Do celkového hodnocení se pak závodníkům počítá 15 nejlepších bodových výsledků.

Tuto středu se závodilo na nejdelší, jedenáctikilo­metrové trati v Líšni. Na startu letos v pořadí již čtvrtého klání se poprvé objevil vítěz minulého ročníku, Dan Orálek.

Ten také od startu udával tempo závodu. Ještě dva kilometry před cílem si držel slušný náskok, za ním od poloviny tratě bojovali další tři borci o druhé místo. Před posledním stoupáním, asi na devátém kilometru, se ze skupinky utrhl současný vedoucí závodník poháru, Vít Ryška. Dana sice už nedostihl, ale jeho náskok zkrátil na pouhých osm vteřin.

Asi sto metrů za Vítkem doběhl na třetím místě stále se zlepšující Kamil Pulicar. Dan Orálek, který se nedávno vrátil z náročného závodu na Floridě nám prozradil, že se mu dnes lehce neběželo, nicméně si držel před soupeři dostatečný odstup a dotahující Vít Ryška jej těsně před cílem překvapil.

V ženách si nejlépe vedla Lucie Kolková. „O víkendu jsem absolvovala dva závody, takže se mi dnes neběželo úplně nejlépe. Závodů je teď opravdu hodně a asi to tady tak praktikuje většina. Únava byla vidět i na soupeřích. Měla jsem často na dohled i ty, které běžně vidím jen na startu,“ řekla v cíli vítězka.

Podobná slova zazněla z úst i třetí Lenky Jančaříkové, která doběhla za Ladou Železnou. „Já už teď prakticky trénuji převážně na závodech,“ usmála se Lenka, která má rovněž za sebou víkendovou běžeckou akcičku.

Nejen brněnská běžecká špička praktikuje tuto tréninkovou metodu. Pro mnohé z běžců je středeční klání plus víkendový závod, jediným tréninkem. Díky Triexpertu za něj.

Příští týden běžecký pohár pokračuje závodem v Popůvkách.

Výsledky

Foto 66× – robkill.rajce­.idnes.cz

Více o poháru zde