Ženy jsou si často samy sobě nepřáteli. Zní to jako klišé, ale je to prostě pravda. A neříkejte, že ne.

Ženy často a přehnaně usilují o vlastní dokonalost. To platí i o dokonalosti ve vztazích, což může být celkem vyčerpávající činnost.

Proto Emma Gray vydala pro všechny dámy 23 doporučení. Jasně, snadněji se to řekne, než udělá, ale raději opět použijeme klišé – když se to hned nepovede, zkuste to znovu.

1. Neustále se omlouvat

Ženy se omlouvají mnohem častěji než muži. Pokud udělají chybu, hned za to přebírají odpovědnost a začnou řešit problémy. Obvykle tím ale způsobí více škody než užitku. Není třeba kvalifikovat vše, co uděláte, milé dámy. Držte si pevně své preference i rozhodnutí.

2. Říkat každému ANO

Ano, půjdeme na kafe (i když jsem unavená a nejraději bych si zalezla do postele). Ano, pomůžu ti s prací (i když jsem sama zavalena tou svou). Přestaňte říkat ANO, když to nemyslíte vážně! Lidé vás budou více respektovat, pokud budete schopny postavit si vlastní hranice.

3. Říkat samy sobě NE

Mnoho žen stráví plno času přemýšlením nad tím, co by dělat neměly, co dělat nemohou a k čemu nejsou dost dobré. Nedovolte, aby za vás rozhodovala vaše nejistota a úzkost – přijdete tak o cenné zkušenosti.

4. Vnímat jídlo jako nepřítele

Ženy mají neustálý pocit, že všechno na světě záleží jen na tom, jak vypadají. Rovné, dokonalé vlasy, kvalitní make-up, přirozenost a skvělá postava. V touze po těchto nemožných dokonalostech pak vnímají jídlo jako nepřítele a ne jako něco, čeho je třeba si naplno užívat. Jasně, hlídejte si, co do svého těla dáváte – ostatně máte jen jedno – ale zapomeňte na pocit viny a výčitky.

Pořádně si vychutnejte každé sousto těch úžasných noků s gorgonzolou, lahodných kopečků čokoládové zmrzliny nebo neodolatelných čerstvých cherry rajčátek.

Jídlo však v žádném případě nesouvisí s litováním!

Jak říká filmová režisérka Nora Ephron: „V životě jsem udělala mnoho chyb, několikrát jsem se hloupě zamilovala a litovala toho, ale nikdy jsem nelitovala brambor, které jsem v té době snědla.“

5. Urážet vlastní tělo

Nepodceňujte se. Nic dobrého z toho nevzejde. To si raději pořádně zaběhejte nebo zacvičte.

6. Považovat se za podvodníka

Ženy se velmi často, mnohem častěji než muži, považují za někoho nečestného. Velmi často pochybují o tom, zda si zaslouží úspěchy, kterých dosáhly. Je ale třeba si svých úspěchů vážit a užívat si je! Dámy, nové zaměstnání, povýšení nebo zvýšení platu nepřišlo samo – zasloužíte si to.

7. Posedle odebírat označení ze všech fotek, které nejsou úplně nejlichotivější

Jasně, že dává smysl, pokud se vám fotka, kde se tváříte kdovíjak a ještě u toho zrovna mrkáte, nelíbí, pravděpodobně však svým posedlým odstraňováním těchto fotek z Facebooku způsobujete úzkost hlavně sama sobě. Opět to jen dokazuje, jak moc jste posedlé vlastním vzhledem.

Nad světem internetu máme však pramalou kontrolu, ať chceme nebo ne, ostatní budou stejně psát a zveřejňovat, co se jim zlíbí. Možná se aktuálně stydíte za svůj výraz na fotce z bratrova maturitního večírku a nejraději byste ji vymazala z veškerého virtuálního prostředí, ale jednou to bude i pro vás fajn vzpomínka.

8. Porovnávat svůj opravdový život s virtuálním světem někoho jiného

Výše jsme zmínili, že velmi úzkostná může být posedlá touha vlastním životem na sociálních sítích – stejně špatná ale může být ona posedlost virtuálním životem někoho jiného.

Výzkumy potvrdily, že takoví lidé mívají nízké sebevědomí. Kdo by se necítil špatně, když vidí šťastné fotky svého ex na letní dovolené. Ale tyto probrečené večery by prostě už měly skončit! Neustálé srovnávání může člověka podle vědců opravdu uvést do stavu deprese – proto zavřete notebook a užívejte si přítomnosti. Minimálně proto, že je skutečná.

9. Litovat se a cítit vinu

Vina a lítost jsou emoce, které člověka naprosto mučí. Uvědomte si je, ale pak využijte vlastních schopností a posuňte se dál.

10. Nosit každý den podpatky

Schválně se někdy podívejte na to, jak vaše ubohá noha každodenně na podpatcích trpí. Jasně, že se chlapům vaše podpatky líbí, ale všeho moc škodí – trošku oddychu vaše nohy ocení hlavně postupem času.

11. Soudit sexuální život ostatních žen

Žádná žena by neměla být souzena za to, s kým spí, proč s ním spí a jakým způsobem zrovna vyjadřuje svou sexualitu. Příště, než někoho označíte za lehkou děvu, raději se zhluboka nadechněte a pusu zamkněte na tři západy.

12. Soudit vlastní sexuální život

Na nějakých číslech či seznamech nezáleží. Upřímně, mnohem důležitější je, jaký sex zrovna máte (nebo nemáte) než cokoliv jiného.

13. Snažit se být příliš „tvrdá“

Možná jste opravdu ten typ ženy, která se nejraději rozvalí u filmu a vypije šest půllitrových plechovek piva. Pravdou však je, že většina z vás tento tvrdý gen postrádá, většina žen neumí být tak úplně nad věcí. Na nic si nehrajte a prostě buďte sama sebou.

14. Bát se nálepky „blázen“

Je jednoduché názor ženy nebo jí projevené pocity zdiskreditovat tím, že ji označíme za potřeštěnou. Nebojte se toho, každý člověk má v sobě kousek blázna. Není na tom nic špatného, emoce jsou mnohdy dobrým pomocníkem.

15. Spoléhat na internetové rady a lékaře

Týden nateklá část těla ještě neznamená, že v sobě máte zhoubný nádor. Vykašlete se na „zaručené“ rady internetových lékařů a pokud máte z něčeho opravdu strach, zajděte si k tomu opravdovému.

16. Trápit se tím, že váš život nevypadá jako z Pinterestu

Znáte jej, ne? Jak vůbec může něco vypadat tak dokonale, říkáte si? Buďte v klidu. Nikdy si možná doma nevyrobíte tak krásnou polici, možná čerstvě upečené zákusky nebudou vypadat tak skvěle jako na oněch fotkách. Vždyť o nic nejde.

17. Obávat se samoty

Jsou věci, které ovlivníte – můžete neustále chodit na rande, můžete se stále snažit potkávat nové lidi. A pak jsou tady věci, které ovlivnit nedokážete – nikdy nepoznáte, kdy zrovna potkáte životního partnera. Nemůžete si to naplánovat, tak se tím ani netrapte. Existují mnohem horší věci než být sám. Nejhlubší vztah máme přece sami se sebou.

18. Žít ve vztahu jenom kvůli tomu, že chcete mermomocí žít ve vztahu

Pokud se opravdu samoty bojíte, nejhorší věc, kterou můžete udělat, je skočit do vztahu s někým, s kým v něm doopravdy být nechcete.

19. Nevyužívat dovolenou

Stále více lidí fláká odpočinek a dny dovolené. Přitom je prokázáno, že ti, kdo si čas volna dopřejí, jsou poté v práci zdravější, šťastnější a produktivnější. Vůbec nic se nastane, pokud aspoň na pár dní vypnete svůj telefon a pustíte všechno z hlavy.

20. Ztrácet čas s požírači energie

Život je příliš krátký na to jej trávit s někým, kdo vám otravuje život.

21. Trávit s někým čas z povinnosti

Jenom to, že jste s někým seděly každý den ve školní lavici, ještě neznamená, že s ním musíte mít společné zájmy i v dospělosti. Není třeba se pravidelně vídat s každou starou kamarádkou a sestřenicí přes tři kolena. Nechte vztahy plynout přirozeně.

22. Být v rozpacích z vlastních zájmů

Vezměte si příklad ze sebevědomých žen a netrapte se tím, co by jak mělo být – dělejte to, co samy chcete. Pokud máte rády hodně holčičí věci, pokračujte v tom. Pokud ne, tak ne. Nechte svou posedlost čímkoliv volně plynout, ať už jde o hudbu, běhání či zálibu ve všech dílech Beverly Hills. Vzdělávejte se, učte se, nebojte se ptát a rozvíjejte samy sebe.

23. Vytvářet ve svém životě termíny

Neplánujte si pečlivě, kdy přesně byste se měly vdát a kdy mít děti. Užijte si nejistoty života a buďte radostí bez sebe, pokud vás něčím příjemně překvapí.