Když se řekne Mont Blanc, většina z nás si pomyslí, že je to hora, kterou zdolávají jen horolezci. Ale opak je pravdou, příští týden se tady bude běhat.

V proslulém alpském středisku Chamonix totiž vypukne nejočekávanější akce horského běhání, na kterou se z celého světa sjedou opravdu jen ti nejlepší z nejlepších. Chamonix bude hostit Mistrovství světa ve Skyrunningu (Skyrunning World Championship), které se naposledy konalo před čtyřmi lety v Itálii.

Skyrunning v posledních letech zažívá neuvěřitelný boom, což dokládá i rekordní počet žádostí o registraci na vypsané závody v rámci tohoto Mistrovství, přičemž všechny disciplíny byly takřka okamžitě vyprodány. Do Chamonix se tak na konec června sjedou příznivci všech skyrunningových disciplín – 27. června se běží Vertical KM a Mont-Blanc 80 km (Ultra Skymarathon) a 29. června následuje královská disciplína skymarathon v rámci závodu Mont-Blanc Marathon.

Tato kombinace dává šanci nejlepším pokusit se zabojovat jak na VK, tak na skymarathonu. Jedno je ale jisté – díky této kombinaci suverénní Kilian Jornet nezopakuje svůj výkon z loňského ME, kde zvítězil ve všech třech disciplínách! Kilian tedy bude muset oželet ultra distanci a zúčastní se VK a skymarathonu.

I přes to, že Kilian strávil poslední týdny bez maratonek a běhání na Aljašce, kde mimochodem překonal rychlostní rekord na nejvyšší hoře Severní Ameriky Mt. McKinley, bude bezesporu největším favoritem nadcházejícího mistrovství.

Do Chamonix vyráží z Česka početná výprava

Z České republiky se hlavně díky nově založené Czech Skyrunning Association chystá početná skupina reprezentantů, z nichž největším želízkem v ohni budou nejspíše Jan Zemaník a Anka Straková (Pichrtová) na ultra distanci. Zapomenout nesmíme ani na Ivu Milesovou, která je hlavní českou nadějí na Vertical Kilometre závodu (minulý rok na ME vybojovala senzační bronz).

„Vůbec nemám představu, jak našlapané bude startovní pole ale podle prvních zpráv to vypadá na totální výkvět skyrunningu z celého světa,“ říká na stránkách české asociace další člen výpravy Radek Brunner, který se po českém titulu na Silva Nortice chystá na nejdelší 80 km trasu.

Mont-Blanc Marathon nejspíše ve znamení souboje trojice Jornet, Hernando, Gasperi

Trať Skymarathonu u Mont-Blancu je v porovnání s tratí španělské Zegamy nebo i českého Perunu velmi běhatelná. To dokládají i časy z minulého roku, kde Kilian po velkém souboji s legendou tohoto sportu Marco De Gasperim zaběhl čas 3:30:41.

Vzhledem ke konkurenci, která se chystá do Chamonix lze předpokládat, že tento rok vítěz poběží pod 3:30, což je vzhledem k pozitivnímu převýšení trati 2511 metrů opravdu neuvěřitelný čas. V mužích můžeme čekat opět klasický souboj Kiliana Jorneta s Luisem A. Hernandem, přičemž doufejme, odstartuje i poslední roky často zraněný Marco De Gasperi.

Souboje této trojice jsou vždy příslibem rychlých časů. Myslím, že trať v Chamonix není úplně ideální pro Kiliana (běhatelná, bez technických seběhů), což ve spojení s jeho expedicí na McKinley může hrát do karet jeho soupeřům. O to zajímavější souboj nás ovšem čeká. Otázkou také je, zda Hernando nebude nakonec startovat na delší trati Ultra Skymarathon.

Češi to na této distanci budou mít v konkurenci Italů, Španělů a dalších opravdu těžké, ovšem od zkušených sky běžců Pavla Brýdla a Honzy Havlíčka můžeme určitě očekávat kvalitní výkony. Překvapit může i orienťák Jan Mrázek, který alespoň na českých závodech poměrně kvalitně kombinuje rychlost ze silnice s orienťáckou technikou.

V ženách potom o vítězství nejspíše budou bojovat Kilianova přítelkyně a jedna z nejlepších světových běžkyň Emelie Forsberg (po zranění ruky z květnové TransVulcanii by již měla být v pořádku) a neustále se zlepšující Stevie Kremer, která letos vyhrála právě Zegamu.

Vzhledem k velmi běhatelné trati může o vítězství zabojovat i Italka Elisa Desco (pro změnu přítelkyně Gasperiho, osobní rekord na půlmaraton 1:12). Že to umí i v terénu dokázala druhým místem na květnové Zegamě. Českou vlajku bude potom reprezentovat především Míša Mertová, která prokázala dobrou formu vítězstvím na Perunu.

Zemaník a Straková největší české naděje na Mont-Blanc 80k

Šance na výraznější úspěch dávám české výpravě zejména na ultra distanci (80 km a 6000 nastoupaných metrů). Honza Zemaník prokazuje letos skvělou formu již od březnové TransGrancanaria. Jasná dominance Honzy na květnovém Perunu potom tuto formu jen potvrdila.

„Od účasti si slibuji opět nové zkušenosti a srovnání se světovou konkurencí a budu velice spokojen, když vybojuji nějaké body nejen pro tým, ale také do světového rankingu,“ uvádí na webu asociace Zemaník.

Myslím, že Honza Zemaník by alespoň část trati při své aktuální formě mohl běžet na úrovni Anny Frost, která je po skvělém comebacku na TransVulcanii největší favoritkou ženského závodu. Cestu k vítězství jí může překazit snad jen Núria Picas, která se ale letos zaměřuje spíše na delší ultra.

Anna již několik týdnů trénuje spolu s Emelií Forsberg na trati MS, proto si myslím, že na ultra nejspíše nebude mít konkurenci. Otázkou je, zda Emelie nakonec nebude startovat místo na sky distanci právě na ultra. Čeští fanoušci horského běhu potom mohou držet palce i Ance Strakové, legendě českého skyrunningu (např. několikanásobná vítězka Sierre-Zinal a 2:32 maratonkyně).

Mezi největší favority v mužské kategorii se řadí zejména Francouzi Francois D’Haene, Michel Lanne či borci z Velké Británie Ricky Lightfoot a Tom Owens. Náhodou určitě není, že všichni zmiňovaní borci běhají za Salomon, což dokládá dominanci tohoto týmu.

Konkurenci na Ultra Skymarathonu ochuzují snad jen dva světoznámé závody, které se bohužel konají ve stejném termínu. V tomto termínu se totiž běží i v USA legendární Western States 100 Miles (kde startuje například Španěl Miguel Heras) a také Lavaredo Ultra Trail, kde startuje uzdravený Anton Krupicka, který by také určitě na ultra distanci bojoval o stupně nejvyšší.

Skyrunning.com – kompletní přehled favoritů

Stránky Czech Skyrunning

Video – Trasa Marathon du Mont Blanc:

Fotogalerie Kiliana Jorneta: